Στοίβαζαν τους μετανάστες σε μια σπηλιά στη Βάρκιζα και τους μετέφεραν με ιστιοφόρα στην Ιταλία (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Σε μία σπηλιά στη Βάρκιζα στοίβαζαν τους ανθρώπους που επρόκειτο να μεταφέρουν παράνομα στην Ιταλία οι διακινητές που συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ. Στο φως ήρθε και βίντεο από τη δράση τους καθώς και διάλογοι μεταξύ των μελών της σπείρας, ενώ ιδιαίτερης αξίας είναι οι διάλογοι που κατέγραψε  ο κοριός της ΕΛΑΣ. Οι διάλογοι είναι ανάμεσα στα μέλης της σπείρας και στον Τούρκο αρχηγό τους που κινούσε τα νήματα μέσα από τις φυλακές Ναυπλίου.

Το κύκλωμα, όπως μετέδωσε το open,  δρούσε νύχτα καθώς μικρά αυτοκίνητα μετέφεραν δύο-δύο τους αλλοδαπούς στην απόμερη περιοχή και μέσα από ένα μονοπάτι κατέληγαν στην σπηλιά. Από εκεί τους επιβίβαζαν στο ιστιοφόρο που ονόμαζαν «Ελπίδα» και το ταξίδι για τις ακτές της Ιταλίας ξεκινούσε.

Ηγετικό ρόλο στην σπείρα είχε ένας 45χρονος Τούρκος ο οποίος μέσα από τη φυλακή Ναυπλίου έμπαινε σε ιστοσελίδες, αγόραζε σκάφη, στρατολογούσε νέα μέλη, έκανε τις οικονομικές συμφωνίες ενώ προχωρούσε ακόμα και στην αποστολή χρημάτων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών σε μέλη του κυκλώματος. Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν σε hot – spot και σε στέκια αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας ενδιαφερόμενους για να φύγουν από την Ελλάδα παράνομα ενώ μιλούσαν μεταξύ τους κατά τη μεταφορά των αλλοδαπών στο ιστιοφόρο.

Ο διάλογος

Διακινητής: Να μη μιλάμε τόσο σε κανονικά τηλέφωνα

Αρχηγός: Αδερφέ, εμένα πια μου δημιουργούν άγχος. Κατάλαβες τι είπα;

Διακινητής: Δεν καταλαβαίνω αδερφέ μου

Αρχηγός: Πέρασαν 15 μέρες. Έναν ακόμα άνθρωπο να βγάλουμε. Κατάλαβες τι είπα;

Διακινητής: Ναι αδερφέ μου. Αύριο καθετί θα είναι στο δρόμο του

Αλλος διάλογος διακινητών

– Αδερφέ, φύγετε. Φύγε, φύγε, φύγε. Τους βρήκε εντάξει.

– Τους βρήκε;

– Ναι, ναι. Τους βρήκε. Εντάξει. Φύγε

– Έγινε αδερφέ. Έγινε.

– Ναι αδερφέ. Να σου πω. Άμα δεις μπάτσους στον γυρισμό, πάρε, κάνε μου μια κλήση και πες μου.

-Εντάξει.

Η σπείρα αποκαλύφθηκε όταν στην υποδιεύθυνση οργανωμένου εγκλήματος εμφανίστηκε ένας Ιρακινός και μίλησε για όλη τη δράση του κυκλώματος. Εκτός από τους εννέα συλληφθέντες στη χώρα μας ερευνά το ενδεχόμενο τα πλοκάμια της εγκληματικής οργάνωσης να απλώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: thetoc.gr

H ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, από τη χώρα μας με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση πλωτών σκαφών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, (8) μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας ημεδαπός και επτά αλλοδαποί. Σημειώνεται ότι ο «αρχηγός» της οργάνωσης είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Κατά την έρευνα στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, ενώ από την σταχυολόγηση και συσχέτιση όλων των στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας δομή και διακριτούς ρόλους.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi ), τα μέλη της οργάνωσης αρχικά μεριμνούσαν, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών, για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, τα οποία ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά αλλοδαπών από τη χώρα μας προς την Ιταλία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα η τιμή της διακίνησης από την Ελλάδα στην Ιταλία υπολογίζεται σε 4.000 € κατ’ άτομο.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος,
  • πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
  • πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, τα οποία αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ,
  • συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη
  • το χρηματικό των 2.500 € και
  • (2) οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος EMPACT, του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης με κωδική ονομασία 2.5, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην καταπολέμηση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε) της χώρας μας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL παρείχε, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένη αναλυτική υποστήριξη, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία με τα λοιπά Κράτη Μέλη και συνέδραμε με εμπειρογνώμονες και αναλυτές από το γραφείο της Europol στην Περιφερειακή Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Πειραια – European Union Regional Task Force , ενώ υποστηρίχθηκε ενεργά από τη National Crime Agency (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.