Κωνσταντίνος Χαλιορής: Ο 40άρης οικονομολόγος που μέσα σε δυο μήνες έφερε τα πάνω κάτω στον Άγιο Κοσμά (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Μια ωραία πρωία ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε, στον Κωνσταντίνο Χαλιορή, ότι με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλουν να αναλάβει τη διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά.

Του μεγαλύτερου προπονητικού κέντρου της χώρας που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε λήθαργο, αφού αθλητές και εργαζόμενοι ήξεραν ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει στα χέρια της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό (στη θέση του θα δημιουργηθούν πολυτελείς βίλες με θέα τη θάλασσα). Η απαξίωση ήταν εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Στα γήπεδα, στους εξωτερικούς χώρους, στα προπονητήρια, στα αποδυτήρια, παντού. Μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, με απογοητευμένους αθλητές, πολλοί από αυτούς Ολυμπιονίκες, όπως ο Πετρούνιας, προπονητές και εργαζόμενους, που έβλεπαν το τέλος να έρχεται.

Εγκαταστάσεις χωρίς θέρμανση, σπίτια που φιλοξενούνται οι αθλητές, με χαλασμένα κλιματιστικά, δέντρα απεριποίητα και κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου που θύμιζαν ζούγκλα και ανύπαρκτος φωτισμός συνέθεταν μια εικόνα απαξίωσης, στο εμβληματικό έργο που σχεδίασε ο Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης και εγκαινιάστηκε το 1961, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Το πιο εξωφρενικό από όλα είναι το γεγονός ότι τα ταμεία του Κέντρου όλα αυτά τα χρόνια ήταν γεμάτα, αλλά τα χρήματα αντί να πηγαίνουν στη συντήρηση και στην ανανέωση του εξοπλισμού, γύριζαν στο κράτος και έμπαιναν στη μαύρη τρύπα του χρέους!

Τα παράπονα των Ολυμπιονικών και των πρωταθλητών έφταναν στο πρωθυπουργικό γραφείο και έπρεπε εδώ και τώρα να βρεθεί λύση και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προετοιμασία τους εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Το φίδι από την τρύπα, κυριολεκτικά, αφού στους εξωτερικούς χώρους βρέθηκαν και οχιές, ανέλαβε να βγάλει ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο οποίος χωρίς να έχει καμιά σχέση με τον αθλητισμό, κατάφερε μέσα σε δυο μήνες να φέρει τα πάνω κάτω, δουλεύοντας από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ και να κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων.

“Φέτος συμπληρώνουμε 60 χρόνια, ο Άγιος Κοσμάς έχει αποκτήσει και πάλι ζωή, βλέπετε το πάρκινγκ είναι γεμάτο, δεν χωράει άλλα αυτοκίνητα” λέει στο NOTIA.GR, που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις την περασμένη Κυριακή.

“Εδώ κάνει προπόνηση ο Πετρούνιας, οι αθλητές δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις, θέλουν καθαριότητα, θέρμανση και κυρίως να έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο που θα ενδιαφέρεται. Αυτό προσπαθούμε να τους δώσουμε. Η νέα επιτροπή διοίκησης είχαμε είχαμε ως σκοπό τη συνεργασία με φορείς, συλλόγους, την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν σας κρύβω ότι κυρίως ο δήμος Αλίμου, με τον φίλο πλέον Ανδρέα Κονδύλη, έστειλε αμέσως τα συνεργεία και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καταφέραμε να αλλάξουμε τελείως την εικόνα του Αγίου Κοσμά.

Όχι μόνο οπτικά, αλλά αλλάξαμε και την ψυχολογία και των εργαζομένων αλλά και όλης της επιτροπής διοίκησης και των αθλητών οι οποίοι έρχονται στο σπίτι τους, είναι χαρούμενοι και έχουν τη διάθεση να προπονηθούν και να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, στις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις.

Σήμερα το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά είναι ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες των αθλητών και αθλητριών του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού (επίσημα προπονητήρια εθνικών ομάδων) ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για να αναβαθμιστούν και οι εγκαταστάσεις (τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά) που χρησιμοποιούν οι πολίτες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ελεύθερης άσκησης – άθλησης και αναψυχής.

Η νέα Επιτροπή Διοίκησης, τιμά το παρελθόν και την ιστορία του ΕΑΚΝ/Αγίου Κοσμά και σχεδιάζει το μέλλον με όραμα και αισιοδοξία. Η επιτροπή διοίκησης και εγώ προσωπικά ως πρόεδρος έχουμε χρέος και οφείλουμε να παρέχουμε στους αθλητές μας, προπονητικές εγκαταστάσεις ασφαλείς, σύγχρονες και με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών και των επισκεπτών των εγκαταστάσεων μας.
Δέσμευσή μας αποτελεί η διαρκής συνεργασία με τους εργαζόμενους, την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού αλλά και τους τοπικούς φορείς και συλλόγους, ώστε η μεγάλη αθλητική οικογένεια, οι γονείς, οι παράγοντες και οι διοικήσεις του αθλητισμού, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού να έρθουμε πιο κοντά και να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο και προτεραιότητα, που είναι οι αθλητές και οι ανάγκες τους.
Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Διοίκησης, επισκέφθηκα όλες τις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την κατάσταση των κτηρίων και της υλικοτεχνικής υποδομής.


Έθεσα ως βασικό στόχο την υγιεινή και την ασφάλεια των αθλητών και των πολιτών που επισκέπτονται και κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων μας αλλά και των εργαζομένων που καθημερινά καταθέτουν την ψυχή τους στο κέντρο και γενικότερα στον κοινό μας σκοπό.
Φέτος είναι μια χρονιά γεμάτη δράση και παρεμβάσεις ώστε να συμβάλουμε και εμείς στην προετοιμασία αθλητών και αθλητριών, στο δρόμο διεκδίκησης της πρόκρισής τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.
Καταρτίζουμε πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, που θα συμβάλλει σημαντικά στη δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών αυτών, στην εύρυθμη λειτουργία τους, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δημιουργούμε τις συνθήκες που όλοι οι πολίτες χωρίς αποκλεισμούς θα μπορούν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων μας.

Με συνεχή διάλογο με τις ομοσπονδίες αθλημάτων και ιδιαίτερα στις Ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων συνεργαζόμαστε για την προετοιμασία τους ενόψει της ολυμπιακής χρονιάς.
Με πνεύμα συνεργασίας ενισχύουμε την συνέργεια με τους, με συλλόγους και φορείς του αθλητισμού και όχι μόνο.
Η συνεργασία με κάθε υγιές ενεργό κύτταρο του αθλητισμού, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι απλά αυτονόητη είναι επιβεβλημένη.
Η Διοίκηση του ΕΑΚΝ/Αγίου Κοσμά θα είναι πάντα διαθέσιμη για γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με όλους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε, έχουμε να συνθέσουμε δυνάμεις και να λύσουμε προβλήματα για να υπηρετήσουμε τον αθλητισμό.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς…”

Το post του Χρήστου Βολικάκη, Παγκόσμιου Πρωταθλητής στην ποδηλασίας πίστας, τα λέει όλα!

Η εικόνα απαξίωσης που επικρατούσε

Άλλαξαν όψη στις εξωτερικοί χώροι του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, μετά τις παρεμβάσεις των εργαζομένων του δήμου Αλίμου. Όπως είναι γνωστό, το Αθλητικό Κέντρο, βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της πόλης και πρόσφατα είχαν συνάντηση ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Χαλιορή.

«Συζητήσαμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε τις κοινές μας δυνατότητες μέσα από συμπράξεις, για να προωθήσουμε τον αθλητισμό στην περιοχή μας, για να στηρίξουμε τους αθλητές του ΕΑΚΝ, για να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στον αθλητισμό και για να αναβαθμίσουμε το Κέντρο και την ευρύτερη περιοχή μας» είχε δηλώσει ο Ανδρέας Κονδύλης.

Ήδη τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας είναι ορατά. Συνεργεία του δήμου Αλίμου σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του ΕΑΚΝ/Αγίου Κοσμά κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν την εικόνα του κέντρου.

Δείτε τι αναφέρει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Χαλιορής:

Η ενασχόληση μου με τα κοινά, πολλές φορές με έχει απογοητεύσει.
Είναι όμως και κάποιες στιγμές που η αισιοδοξία και η χαρά κυριαρχούν.
Πριν λίγες μέρες συναντήθηκα με τον δήμαρχο Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη.
Από τα πρώτα λεπτά κατάλαβα πως συνομιλώ με έναν άνθρωπο εργατικό, με σχέδιο, όραμα και κυρίως αποτελεσματικό.
Από τα πρώτα λεπτά μου δήλωσε πως είναι δίπλα στο ΕΑΚΝ/Αγίου Κοσμά και τα λόγια του αυτά έγινα πολύ γρήγορα πράξη.

Ο δήμαρχος σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, οργάνωσε και υλοποίησε άμεσα τεχνικές παρεμβάσεις που μας έδωσαν την δυνατότητα να βρισκόμαστε με περισσότερη διάθεση δίπλα στους αθλητές.
Τα συνεργεία κηποτεχνίας, η υπηρεσία καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του ΕΑΚΝ/Αγίου Κοσμά αλλά κυρίως με διάθεση συνεργιών, κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν την εικόνα του κέντρου.

Θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Αλίμου κ.Ανδρέα Κονδύλη, τον φίλο Ανδρέα για την βοήθεια του.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αντιδημάρχους και το προσωπικό του δήμου για την ειλικρινή προσπάθεια τους.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε για χρήση στο κοινό τον Αύγουστο του 1961 παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και εδρεύει στο Δήμο Αλίμου της Περιφέρειας Αττικής.

 

Εικ.: Φωτογραφία από τα εγκαίνια του έργου στις αρχές Αυγούστου 1961. Στο κέντρο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δοξιάδης
(Πηγή: DA Newsletter, v.1, no.14, Σεπτέμβριος 1961, Αρχείο Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη © Ίδρυμα Κωνσταντίνου και Έμμας Δοξιάδη)

Η αποστολή και ο σκοπός του ΕΑΚΝ/ΑΚ είναι η ανάπτυξη του λαϊκού-μαζικού αθλητισμού (Εργασιακός, Πανεπιστημιακός, Στρατιωτικός, Σχολικός κλπ), η εξασφάλιση δυνατότητας σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, η αναβάθμιση του πολιτιστικού και αθλητικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου και γενικά η εξυπηρέτηση του αθλητισμού.


Σχεδιάστηκε από τον Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη, καθώς την 1η Αυγούστου 1959 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού – εκπροσωπούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Α. Βήχο – βάσει των υπ’ αριθμ. 1951/06.07.1959 και 1451/17.07.1959 αποφάσεων του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως, ανέθεσε στο Τεχνικό Γραφείο Κ. Α. Δοξιάδη την εκπόνηση πλήρους μελέτης και αρχιτεκτονικής επιβλέψεως αθλητικών εγκαταστάσεων και παντός είδους έργων διαμορφώσεως και αξιοποιήσεως του παραλιακού χώρου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, από θέσεως ρέματος Γεφυράκι – Αλίμου μέχρι ρέματος Δικηγορικών – Γλυφάδας και μεταξύ της λεωφόρου Ποσειδώνος και της θάλασσας.

Η ιδέα του αθλητικού κέντρου, αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο και φιλόδοξο εγχείρημα για την εποχή του, με όραμα να αναπτυχθεί ένα πρότυπο κέντρο αθλητικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, σε συνολική έκταση 180 εκταρίων μεταξύ της λεωφόρου Ποσειδώνος και της θάλασσας. Σύμφωνα με το Γραφείο Δοξιάδη, στόχος του έργου ήταν να δημιουργηθεί «το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο έξω από την πόλη της Αθήνας, κατά μήκος της Ακτογραμμής του Σαρωνικού», το οποίο θα αποτελούσε «πόλο έλξης για τον επισκέπτη που φτάνει στην Πρωτεύουσα από αέρος». Αναμενόταν να εξυπηρετεί εκατοντάδες αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τους κατοίκους της Αθήνας και των γύρω περιοχών.

Σχεδιάστηκε για να αθλούνται ταυτόχρονα 1.500 άτομα, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για την εποχή. Η ιστορία δικαίωσε τους εμπνευστές, καθώς το κέντρο του Αγίου Κοσμά αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέντρο μαζικού αθλητισμού σε εθνικό επίπεδο, με χιλιάδες αθλούμενους από όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα εξασφάλισε τις συνθήκες καλής άθλησης ομοσπονδιών και διεθνών διοργανώσεων για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η ανάπτυξη του ΕΑΚΝ εντασσόταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για το Παράκτιο Μέτωπο της Αθήνας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 1959 μεταξύ ΕΟΤ και Γραφείου Δοξιάδη. Επρόκειτο για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, αναψυχής και τουρισμού κατά μήκος της «αθηναϊκής ακτογραμμής», από την Καστέλα ως τη Βάρκιζα και με ορίζοντα την εικοσαετία. Η συνολική αυτή ανάπτυξη θα περιλάμβανε δραστηριότητες αθλητισμού, τουρισμού και αναψυχής, εσπλανάδες, μαρίνες, πράσινους χώρους και κατασκηνώσεις, χώρους πολιτισμού και θα απευθυνόταν τόσο στους κατοίκους της Αττικής, όσο και σε επισκέπτες από το εξωτερικό.

Μάλιστα, ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν: «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητος Αγίου Κοσμά: Δημιουργία Κωνσταντίνου Καραμανλή», γεγονός που απηχεί τις σχέσεις του έργου με το συνολικό όραμα της δεκαετίας του 1960 και προσωπικά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την τουριστική και κοινωνικοοινοκομική ανάπτυξη και ευρύτερου εκσυγχρονισμού/ εκμοντερνισμού της χώρας που προωθούσε η τότε κυβέρνηση.
Ως τέτοιο, αποτέλεσε ένα από τα εμβληματικά έργα/υποδομές που υλοποιήθηκαν και διαμόρφωσαν την αρχιτεκτονική ιστορία και ταυτότητα της Αθήνας και είναι σήμερα πολλαπλώς αναγνωρισμένα: π.χ. η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου (Πλαζ Γλυφάδας και Βουλιαγμένης), η σύνδεση της Αθήνας με το Σούνιο, η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων ως τουριστικών προορισμών (διαμορφώσεις σε Ακρόπολη και Φιλοπάππου από Δημήτρη Πικιώνη). Στη γενική του σύλληψη, υπήρξε σημαντικό δείγμα αστικού, αρχιτεκτονικού και τοπιακού σχεδιασμού σύμφωνα με τις αρχές του Μοντέρνου Κινήματος, χαρακτηριστικό της διεθνούς σχεδιαστικής πρακτικής του Γραφείου Δοξιάδη. Λειτούργησε έτσι, συγχρόνως, ως σημαντικό τοπόσημο για την Αθήνα και την Ελλάδα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, και ταυτόχρονα ως αξιόλογο δείγμα της διεθνούς μεταπολεμικής αθλητικής και αρχιτεκτονικής ιστορίας.

 

Εικ. Αρχικό σχέδιο του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά από Γραφείο Δοξιάδη.
(Πηγή: «D.A.: National Youth Athletic Center in Greece», Μοnthly Bulletin, N23, Φεβρουάριος 1961)

Αποτέλεσε «πρότυπο» αθλητικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και για εξήντα (60) χρόνια προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον αθλητισμό και να νιώσουν το αίσθημα της χαράς που προσφέρει η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Αποτέλεσε έναν πνεύμονα αθλητισμού και πρασίνου αλλά και μια διέξοδο των πολιτών από την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους.

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά κατά τη διαχρονική του πορεία, έχει υποστεί πολλαπλές παρεμβάσεις, τόσο ως προς τη νομική του μορφή, όσο και ως προς την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του.

Σύμφωνα με το ν. 4002/2011 ( ΦΕΚ180/22-08-2011 άρθρο 57) το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ», και το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά, καταργήθηκαν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύθηκαν στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά.
Οι εγκαταστάσεις του, σε τακτά χρονικά διαστήματα αναβαθμίζονται έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των αθλουμένων που με το πέρασμα των χρόνων διαφοροποιούνταν και ολοένα και αυξάνονταν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Δύο χρονιές μπορούμε όμως μπορούμε να πούμε ότι αποτέλεσαν σταθμό για το Αθλητικό Κέντρο σε επίπεδο εγκαταστάσεων.

Το 1984 έτος που κατασκευάσθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το συγκρότημα των κολυμβητηρίων (τρεις (3) ανοικτές δεξαμενές κολύμβησης ολυμπιακών διαστάσεων 50 Χ25 μ.) δίνοντας έτσι την δυνατότητα ανάπτυξης των αθλημάτων του υγρού στίβου (κολύμβηση, υδατοσφαίριση) και το 2002, όπου με αφορμή την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, έγιναν σημαντικές κατασκευαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά αναβαθμίζοντας τις υποδομές του και αλλάζοντας ριζικά την μορφή του.

Σύμφωνα με τον νέο αθλητικό σχεδιασμό, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που φιλοξενεί και παρέχει δυνατότητες προπόνησης σε αθλητές–τριες υψηλού αγωνιστικού επιπέδου. Συγκεκριμένα, κατασκευάσθηκαν επτά (7) κλειστά προπονητήρια (Καλαθοσφαίρισης, Πάλης, Πυγμαχίας, Τζούντο, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου και Άρσης Βαρών), τρία (3) ανοικτά προπονητήρια (γήπεδο Χόκεϊ, γήπεδο Στίβου και γήπεδο Ρίψεων) καθώς και ένα κλειστό καταδυτήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της πλειονότητας των αθλητών. Το συνολικό εμβαδόν των παραπάνω εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 14.000 τ.μ. Επίσης, κατασκευάσθηκαν εξήντα καινούργιοι ξενώνες δυναμικότητας 100 κλινών ενώ ανακατασκευάσθηκαν πλήρως τα υπάρχοντα δωμάτια των ξενώνων δημιουργώντας ένα συγκρότημα κατοικιών από 99 δίκλινα δωμάτια και 14 σουίτες. Παράλληλα με την ανέγερση των παραπάνω εγκαταστάσεων, κατασκευάσθηκε, σε χώρο που ανήκε στο Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας το οποίο μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 , περιήλθε στην δικαιοδοσία των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. στερώντας έτσι από το αθλητικό κέντρο ένα μεγάλο κομμάτι του.

Πανοραμική άποψη του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά.

Αν και κάποιες προτεινόμενες χρήσεις και κτίρια που προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό δεν υλοποιήθηκαν (π.χ. κατοικία διευθυντή, κολυμβητικές δεξαμενές), το ΕΑΚΝ αποδείχτηκε επιτυχημένο στην προσέλκυση αθλητών, αλλά και ευρύτερα κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ παρέμεινε κομβικός αθλητικός χώρος τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτό το διάστημα έγιναν σημαντικές αλλαγές, οι οποίες τροποποίησαν και τμηματικά αλλοίωσαν τη συνολική οργάνωση του χώρου, όπως η μετατόπιση της αρχικής κύριας εισόδου στο χώρο, λόγω της κατασκευής της γραμμής και των σταθμών του Τράμ. Οι τροποποιήσεις που έγιναν, παρόλα αυτά, επέτρεψαν τη συνεχή και εντατική λειτουργία του Κέντρου για πάνω από μισό αιώνα, εξυπηρετώντας τους αρχικούς του στόχους της δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου άθλησης. Όμως, ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν αποσπασματικές παρεμβάσεις που είχαν μεν στόχο να ανταποκριθούν σε άμεσες ανάγκες, αλλά τελικά έγιναν με εκπτώσεις ως προς την τεχνική ποιότητα των κατασκευών και τη συνολική λειτουργία του χώρου. Από την επιτόπου παρατήρηση γίνεται φανερό ότι έχουν συσσωρευτεί σειρά προβλημάτων, όπως η ελλιπής διατήρηση κτιρίων που είτε είναι κενά (εστιατόριο-¬‐εντευκτήριο), είτε υπολειτουργούν (πρώην αποδυτήρια ανοιχτών γηπέδων). Παρατηρούνται θύλακες ασύμβατων χρήσεων, όπως το γειτονικό κέντρο αναψυχής Ακρωτήρι και διάσπαρτες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και σημαντικές δυσκολίες πρόσβασης στην ακτογραμμή λόγω πολλαπλών περιφράξεων και έλλειψης λειτουργικών συνδέσεων μεταξύ των βασικών αθλητικών εγκαταστάσεων και της ακτογραμμής.

• Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ»

Το κλειστό Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά «Π. Καπαγέρωφ» κατασκευάσθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 1970 και περιλαμβάνει τις παρακάτω εγκαταστάσεις:
 Μία (1) δεξαμενή κολύμβησης ολυμπιακών διαστάσεων 50 Χ25 μ. η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για κολύμβηση είτε για υδατοσφαίριση.
 Μία (1) μικρή δεξαμενή εκμάθησης κολύμβησης.
 Επίσης η εγκατάσταση συμπληρώνεται με δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων, χώρους γραφείων ενώ επίσης διαθέτει κερκίδες χωρητικότητας 700 ατόμων.

Αποτελεί ιστορικά την έδρα του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς και του Εθνικού Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά – Φαλήρου δύο εκ των μεγαλυτέρων σωματείων στο χώρο του υγρού στίβου στην Ελλάδα. Σήμερα προπονήσεις και αθλητικές οργανώσεις πραγματοποιούνται και από τις εθνικές ομάδες της υδατοσφαίρισης και κολύμβησης, γυναικών και ανδρών.
Έχει φιλοξενήσει και συνεχίζει να φιλοξενεί πανελλήνια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης και κολύμβησης.

• Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά ( Ε.Κ.Ι.Π.)

Με την υπ΄ αριθμ. 37944/12-5-1970 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ παραχωρήθηκε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραλιακή θαλάσσια έκταση στη περιοχή Μικρολίμανο του Δήμου Πειραιώς, για τριάντα χρόνια χωρίς αντάλλαγμα με σκοπό την αξιοποίηση του χώρου και την εγκατάσταση ναυταθλητικών ομίλων.
Με την υπ΄ αριθμ. Φ213.81/5/28425/23.11.1972 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε η υπαγωγή του Μικρολίμανου στο Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά ( Ε.Κ.Ι.Π.).
Βάσει της υπ΄ αριθμ. 17344.5223/23-6-1981 απόφασης του Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εγκατέστησε στην εν λόγω περιοχή τους παρακάτω πέντε (5) ναυταθλητικούς ομίλους:
 Τον Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς ( Ο.Σ.Φ.Π.)
 Τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς ( Ι.Ο.Π.)
 Τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.)
 Το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας (Ν.Ο.Ε.),
 Το Ναυτικό Αθλητικό Σύνδεσμο (Ν.Α.Σ.).
Οι παραπάνω όμιλοι δραστηριοποιούνται έως σήμερα χωρίς να έχει λάβει χώρα αλλαγή στην χωρική τους εγκατάσταση.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.