“Θα μπορούσε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να θεωρηθεί πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων;” (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι δίνουν μάχη για μένει η πόλη καθαρή, αλλά κάποιοι κάτοικοι εξακολουθούν να αυθαιρετούν και να παρανομούν.

Την ίδια στιγμή που ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” και στον δημοσιογράφο, Γιώργο Λαιμό, αναφέρεται στη διαχείριση απορριμμάτων και στα σημαντικά αποτελέσματα που έχει πετύχει ο δήμος, κάποιοι όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει το “Forum των 3 Β”, από τo Δίλοφο της Βάρης, συνεχίζουν το ίδιο βιολί!

Η συνέντευξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, στο Παρασκήνιο

Στα «καυτά» ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είναι από τους αυτούς που έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο «Π». «Η ζώσα πολιτική λέει ότι δοκιμαζόμαστε και κρινόμαστε όλοι από τις ενέργειες και τις πράξεις μας.

Εμείς εδώ στην Αττική λειτουργούμε με μία κλεψύδρα, η οποία έχει κρατήσει στο πάνω διαμέρισμα πολύ λίγους κόκκους άμμου», τόνισε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Το 2020 πιστεύετε ότι θα είναι μια καλή χρονιά για την Αυτοδιοίκηση;

Νομίζω ότι είναι στο χέρι μας. Το περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε είναι σαφώς καλύτερο και είναι στο χέρι μας να βάλουμε στο τραπέζι, πλέον, χειροπιαστές πολιτικές και να έχουμε μία διεκδικητική στάση απέναντι στην κεντρική εξουσία και όχι μια «παρακλητική» προσέγγιση. Γνωρίζετε ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι 332 δήμοι της χώρας είναι αυτοί οι οποίοι στήριξαν τις κοινωνίες στις πόλεις, αυτούς που είχαν ανάγκη και νομίζω, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο, ότι οι «μετοχές» της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία είναι πολύ υψηλές και πρέπει να εξαργυρωθούν επ’ ωφελεία της. Συνεπώς, τα εργαλεία είναι στο τραπέζι, εμείς πρέπει να έχουμε τη διάθεση, την όρεξη και το όραμα για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τον πήχη, για να σταματήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι αυτό το οποίο ήταν για δεκαετίες, δηλαδή ο παρίας της κεντρικής εξουσίας.

Τα νέα διοικητικά συμβούλια στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης βλέπετε να έχουν αυτή την πρόθεση. Σας ερωτώ, γιατί είστε και εσείς μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, όπου είμαι και εγώ μέλος και χαίρομαι πραγματικά, είναι μια πολύ καλή ομάδα. Η πλειοψηφούσα παράταξη έχει πάρει μια καθαρή εντολή και η εντολή αυτή πρέπει να μετατραπεί σε πολιτικές. Πολλές φορές λένε ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι «στρωμένος» με καλές προθέσεις, άρα δεν πρέπει να μείνουμε στις καλές προθέσεις, πρέπει να κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις. Η ομάδα λοιπόν της ΚΕΔΕ καθώς και οι Περιφερειακές Ενώσεις είναι σε θέση να παράγουν προτάσεις και να τις κάνουν πράξη.

Πιστεύετε ότι είναι ψηλά στην «ατζέντα» το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

Είναι μεγάλη πρόκληση. Βλέπουμε ότι και το υπουργείο Περιβάλλοντος, όχι μόνο τώρα, με υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και την προηγούμενη τριετία, το έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα και έχω τη βεβαιότητα πως, αν και εμείς σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και δεν μετρήσουμε το τοπικό πολιτικό κόστος, θα μπορέσουμε να παραγάγουμε λύσεις και αποτελέσματα, ούτως ώστε να μην ντρεπόμαστε κανένας πηγαίνοντας στα διεθνή Fora και να μην αισθανόμαστε ότι είμαστε οι «φτωχοί συγγενείς». Ήδη, πόλεις του πρώην «ανατολικού μπλοκ», με τις οποίες συνεργάζεται ο δήμος μας, πλέον υλοποιούν πολιτικές και χρησιμοποιούν τεχνολογίες τις οποίες εμείς εδώ είτε τις έχουμε ουσιαστικά δαιμονοποιήσει είτε τις έχουμε απαξιώσει και φοβόμαστε να τις χρησιμοποιήσουμε.

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είμαστε στο «και πέντε», όχι στο «παρά πέντε». Υπάρχουν αυτοδιοικητικοί που πιστεύετε ότι «ζυγίζουν» το πολιτικό κόστος;

Η ζώσα πολιτική λέει ότι δοκιμαζόμαστε και κρινόμαστε όλοι από τις ενέργειες και τις πράξεις μας. Εμείς εδώ στην Αττική λειτουργούμε με μία κλεψύδρα, η οποία έχει κρατήσει στο πάνω διαμέρισμα πολύ λίγους κόκκους άμμου. Λειτουργούμε με «πανωσηκώματα» της Φυλής, μας μένουν 6 μήνες, 8 μήνες, ίσως με κάποιο νέο «πανωσήκωμα» 18 μήνες; Ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Προσπαθώ να φωνάξω και να κινητοποιήσω τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βιαστούμε και να μελετήσουμε με επάρκεια το θέμα, γιατί, αν δεν έχουμε τη μελέτη έτοιμη για το τι διαχείριση απορριμμάτων θέλουμε, τότε μάλλον θα χάσουμε μία ακόμα ευκαιρία και θα ξοδέψουμε χρήματα προς λάθος κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το βασικότερο πρόβλημα να συνεχίσει να υφίσταται και θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είναι σήμερα. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων φάνηκε από την πρώτη μέρα, με την επιλογή του υπουργού Εσωτερικών να προχωρήσει κάποιες γρήγορες παρεμβάσεις, όπως αυτή του πιλοτικού προγράμματος πέντε δήμων για την ανταποδοτική ανακύκλωση. Είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα. Γιατί επιλέξαμε όμως αυτήν τη μέθοδο είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε, να το συζητήσουμε όλοι μαζί, γιατί, πέραν από την σημειολογία μιας ενέργειας, πρέπει να βλέπουμε και το βάθος και το ειδικό βάρος κάποιας πολιτικής που επιλέγουμε.

Περιγράψτε μας τις δικές σας ενέργειες και το δικό σας πρόγραμμα για το ζήτημα. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία η δική σας άποψη, γιατί θα μπορούσε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να θεωρηθεί πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για πέντε χρόνια μελετήσαμε τα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων. Όχι μόνοι μας, με ειδικούς, με το Πολυτεχνείο, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Βγήκαμε στο εξωτερικό, είδαμε τις πρακτικές εκεί. Σημειώνω πως ανταποδοτική ανακύκλωση, όπως αυτή που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, με τα σπιτάκια και με τα μπουκάλια έξω, δεν τη συναντάς πολύ συχνά. Πρέπει να αναζητήσουμε μεθόδους να εκτρέψουμε από την ταφή μεγάλους όγκους – σήμερα σαν χώρα είμαστε στο 12% εκτροπή από την ταφή, ενώ στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχουμε ήδη πετύχει το 36% από όλο το παραγώμενο απόρριμμα που υπάρχει στην πόλη. Υποχρέωσή μας μέχρι το τέλος του 2020 είναι το 50%, ποσοστό που πιστεύω πως κανένας δήμος, ούτε και εμείς που έχουμε φτάσει κοντά, δεν θα μπορέσει να πετύχει. Πρέπει να δούμε τι κάνει σήμερα η Ευρώπη, τι κάνει η Αμερική; Να ασχοληθούμε με τη διαλογή στην πηγή πέντε ή έξι ρευμάτων, όπως γίνεται κατά κόρον στο εξωτερικό. Στον δήμο μας είναι σε εξέλιξη σήμερα δύο μεγάλα προγράμματα.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τη συλλογή πράσινων αποβλήτων, τα κλαδέματα των κήπων αλλά και οργανικών αποβλήτων, των υπολειμμάτων τροφής, για τα οποία έχουμε τοποθετήσει καφέ κάδους σε πολύ μεγάλο μέρος του δήμου. Μετά από ένα εξαιρετικό πιλοτικό πρόγραμμα που «τρέξαμε», με τη διάθεση χιλίων τόνων πράσινων και οργανικών αποβλήτων, παραγάγαμε 2.000 σακιά των 50 λίτρων εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας. Σήμερα έχουμε επεκτείνει αυτή την παραγωγή, σε έναν ειδικό χώρο τον οποίο μισθώνουμε στο Κορωπί. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαθέτουμε 10.000 τόνους κλαδέματα και οργανικά για την παραγωγή πρώτης ποιότητας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εδαφοβελτιωτικού με την ονομασία «Vita Green» και «Vita Green Plus», το οποίο σύντομα θα πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή στην πρωτογενή αγορά λιπασμάτων. Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά, από τους 42.000 τόνους οικιακών απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη μας, οι 10.000 τόνοι κατευθύνονται προς αυτήν τη γραμμή.

Το δεύτερο πολύ μεγάλο πρόγραμμα το οποίο «τρέχουμε» είναι σε μία μεγάλη συνοικία, τα Πηγαδάκια της Βούλας. Περίπου 1.000 νοικοκυριά συμμετέχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαλογής στην πηγή έξι ρευμάτων. Συγκεκριμένα, μαζεύουμε πλέον σε ειδικές σακούλες και ειδικούς κάδους έξι διαφορετικά ρεύματα μέσα στα σπίτια. Για την ακρίβεια, τέσσερα είναι μέσα στο σπίτι και δύο είναι έξω από το σπίτι. Η λογική λοιπόν εκεί είναι η διαλογή στην πηγή. Μαζεύουμε, ξεχωριστά το μέταλλο και το χαρτί και το πλαστικό, μαζεύουμε ξεχωριστά τα οργανικά, μαζεύουμε ξεχωριστά τα κλαδέματα τα σύμμεικτα. Οτιδήποτε μαζεύεται, ζυγίζεται και οι πρώτοι 2,5 μήνες αυτού του εξάμηνου προγράμματος μας δίνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα με εκτροπή από την ταφή σε αυτήν τη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο κυμαίνεται από 40% έως 55% ανάλογα με την με την περίοδο. Όταν ολοκληρωθεί η πιλοτική λειτουργία, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια του δήμου, αφού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «LIFE» και ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό/paraskhnio.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.