Πάνω από 400 εστίες πυρκαγιάς τα τελευταία χρόνια στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Χωρίς κανένα περιστατικό εντός των ορίων της πόλης έληξε η γενική επιφυλακή στην οποία βρισκόταν όλος ο μηχανισμός του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η πολιτική προστασία και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων και τον υψηλό κίνδυνο για πυρκαγιά επιπέδου 5 τις τελευταίες μέρες.

Από το Σάββατο, με εντολή του Δήμαρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε 24ώρη γενική επιφυλακή με συνεχείς περιπολίες του δημοτικού πυροσβεστικού στόλου σε όλο τον ορεινό όγκο της πόλης και στις περιοχές περιαστικού πρασίνου. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα 24ωρα μπλόκα και συνολικά πενήντα μπάρες για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας οχημάτων σε όλη την έκταση περιαστικού πρασίνου της πόλης.

Το βράδυ της Κυριακής, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας έπεσε στο 4 από το 5 που βρισκόταν τις 2 προηγούμενες μέρες το επίπεδο επιφυλακής μειώθηκε κατά 50% καθώς το προσωπικό έδειχνε έντονα σημάδια κόπωσης. Στις 04:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας όμως ενεργοποιήθηκαν εκ νέου στο σύνολο τους όλες οι δυνάμεις του Δήμου όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό.

O Δήμαρχος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε συνεννόηση με το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Υμηττό διατέθηκε ένα όχημα και ο υπόλοιπος μηχανισμός τέθηκε εκ νέου σε γενική επιφυλακή στις θέσεις του και στα οχήματα για κάθε αρνητικό ενδεχόμενο.

Μετά τη λήξη του συναγερμού ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες και ειδικά τους πολύπειρους πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού που διαθέτουν και τη ετοιμότητα τους κάθε φορά που το καθήκον τους καλεί.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο επαγγελματισμός η σοβαρότητα και η αυτοθυσία τους διαχρονικά είναι από τις βασικές αιτίες που στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια δεν είναι χαθεί ούτε ένα στρέμμα δασικής έκτασης από φωτιά ενώ έχουν κατασβεστεί πάνω από 400 εστίες πυρκαγιάς πριν αυτές γίνουν απειλητικές.

Ευχαρίστησε επίσης του κατοίκους και τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου της πόλης οι οποίοι υπήρξαν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι σε όλα τα έκτακτα μέτρα όπως του αποκλεισμού πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές, που χρειάστηκε να ληφθούν.

Τέλος, τόνισε πως ο Δημοτικός μηχανισμός, ο οποίος αποτελείται από 20 και πλέον επιχειρησιακά διαθέσιμα και άρτια εξοπλισμένα πυροσβεστικά και διασωστικά οχήματα και περισσότερους από 100 μόνιμους και εποχιακούς υπαλλήλους, πυροφύλακες αλλά και εθελοντές δασοπυροσβέστες και από πλήθος λειτουργούντων πυροσβεστικών εγκαταστάσεων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα για κάθε έκτακτο περιστατικό μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.