Διαδερμική αντιμετώπιση σκολίωσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Metropolitan
Oι ελαχίστης επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της χειρουργικής πλοήγησης O-arm navigation και του ρομποτικού συστήματος ExcelsiusGPS™
Η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης και της κύφωσης αποτελεί ένα πολύωρο χειρουργείο με, συνήθως, μεγάλη απώλεια αίματος. Για τη μείωση τόσο του χειρουργικού χρόνου όσο και της απώλειας αίματος, οι τεχνικές MIS (minimal invasive surgery) εφαρμόζονται πλέον και στους ασθενείς με σπονδυλικές παραμορφώσεις, όπως η κύφωση και η σκολίωση. Το έτος 2017 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η διόρθωση σκολίωσης/κύφωσης με διαδερμικές τεχνικές, στο Θεραπευτήριο Metropolitan, από τον Δρ. Μάριο Λυκίσσα και την ομάδα του. Η ασθενής η οποία χειρουργήθηκε με την τεχνική MIS SCOLIOSIS ήταν ηλικιωμένη με συνοδά προβλήματα και κάθε άλλη «κλασική» τεχνική κρίθηκε ως μη εφαρμοστέα λόγω της απώλειας αίματος που θα την συνόδευε. Η ασθενής περπάτησε την επόμενη ημέρα και εξήλθε από το Θεραπευτήριο δυο ημέρες μετά το χειρουργείο. Η ανάρρωσή της ήταν ταχύτατη, καθώς οι απώλεια αίματος ήταν ελάχιστη. Έκτοτε, πολυάριθμοι ασθενείς με σπονδυλική παραμόρφωση, παιδιά και ενήλικες, έχουν χειρουργηθεί με την τεχνική αυτή.

Τι είναι η σκολίωση και τι η κύφωση;

  • Η σκολίωση χαρακτηρίζεται από στρίψιμο της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για μια πάθηση που προσβάλει παιδιά, εφήβους και ενήλικες και των δυο φύλων.
  • Η κύφωση είναι η αύξηση της φυσιολογικής καμπύλης του θώρακα ή η μείωση της φυσιολογικής καμπύλης της μέσης. Προσβάλει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με οστεοπόρωση αλλά και εφήβους.

Αίτια

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία της σκολίωσης των παιδιών και των εφήβων είναι άγνωστη. Θεωρείται ότι έχει γενετικό υπόβαθρo το οποίο μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.
  • Η σκολίωση των ενηλίκων είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας παιδικής ή εφηβικής σκολίωσης η οποία δεν αντιμετωπίστηκε ή το αποτέλεσμα της «γήρανσης» της σπονδυλικής στήλης.
  • Η κύφωση στους εφήβους είναι συνήθως το αποτέλεσμα της νόσου Scheuermann και προκαλεί πόνο. Στους ενήλικες η κύφωση είναι το αποτέλεσμα της προοδευτικής «γήρανσης» της σπονδυλικής στήλης. Προκαλεί πόνο και δυσκολεύει την όρθια στάση του σώματος.

Αντιμετώπιση

Κάθε παιδί και κάθε ενήλικας με σκολίωση ή κύφωση αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Για το λόγο αυτό η θεραπεία των παθήσεων αυτών θα πρέπει να εξατομικεύεται. Σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση των σπονδυλικών παραμορφώσεων έχει τις ακόλουθες μορφές:

Κηδεμόνας

  • Παιδιά και έφηβοι με μετρίου βαθμού σκολίωση μπορούν να επωφεληθούν από τα νεότερα δεδομένα και τις εξελίξεις στην τεχνολογία των συνθετικών υλικών που έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ελαφρότερων και περισσότερο «κομψών» κηδεμόνων που γίνονται ευκολότερα αποδεκτοί και φοριούνται πιο συστηματικά. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, κανείς τύπος κηδεμόνα δεν μπορεί να βελτιώσει τη σκολίωση των παιδιών και των εφήβων. Ο ρόλος τους περιορίζεται στο να σταματήσουν την επιδείνωση της καμπύλης. Η δε εφαρμογή τους θα πρέπει να φτάνει ή και να ξεπερνά τις 18 ώρες την ημέρα.
  • Στους ενηλίκους με σκολίωση ή κύφωση ο κηδεμόνας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο στα παιδιά και στους εφήβους, καθώς τα σώματά τους, σε αντίθεση με αυτά παιδιών και εφήβων, έχουν πάψει να αναπτύσσονται.

Χειρουργικές ενναλακτικές

  • Για τα παιδιά και τους εφήβους, η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης προτείνεται για καμπύλες που έχουν ξεπεράσει τις 45 μοίρες. Στην περίπτωση που σκολιώσεις αυτού του μεγέθους αφεθούν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση θα συνεχίσουν να επιδεινώνoνται ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της σκελετικής ωρίμανσης. Η τεχνική MIS SCOLIOSIS, εφόσον ενδείκνυται, παρέχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα ενώ μειώνει τις απώλειες αίματος και το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.
  • Η σκολίωση και η κύφωση των ενηλίκων θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά όταν συνδυάζεται με πόνο στη μέση ή/και στα πόδια που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και επιδεινώνει την ποιότητα ζωής. Η τεχνική MIS SCOLIOSIS έχει απόλυτη ένδειξη στους ενηλίκους, όταν οι συνυπάρχουσες παθήσεις καθιστούν τις «κλασικές» μεθόδους απαγορευτικές.

Στο Metropolitan, όλες οι ελαχίστης επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές (MIS) πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της χειρουργικής πλοήγησης O-arm navigation και του ρομποτικού συστήματος ExcelsiusGPS™.

Γράφει:

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΛΥΚΙΣΣΑΣ

MD, PhD

Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης Metropolitan Hospital

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.