Το Νότιον Σήμα την Κυριακή 23 Ιουνίου, στην Ελευσίνα των Μυστηρίων




Τα Ελευσίνια Μυστήρια ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της Ιστορίας μας. Η Ιερά Αυλή, στην οποία καταλήγει μέχρι σήμερα η Ιερά Οδός, η οποία ήταν ο ιερός δρόμος όπου περνούσε η πομπή των Ελευσινίων, από την Αθήνα ως το Ιερό χώρο της Ελευσίνας.

Το Ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών, που δίδαξε στους Ελευσίνιους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα.

Ο επισκέπτης, μετά την είσοδό του στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας συναντά τη Ρωμαϊκή Αυλή, στην οποία υπάρχουν ο ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος, η Εσχάρα, η Ρωμαϊκή Κρήνη και οι δύο Θριαμβικές Αψίδες. Στη συνέχεια εισέρχεται στο Ιερό της Δήμητρας από τα Μεγάλα Προπύλαια, δίπλα από τα οποία βρίσκεται το Καλλίχορο Φρέαρ. Στη συνέχεια διέρχεται από τα Μικρά Προπύλαια, δίπλα από τα οποία υπάρχει το Πλουτώνειο. Τέλος εισέρχεται στο Τελεστήριο, τον κυρίως ναό της Δήμητρος.

Το Νότιον Σήμα κατάφερε και εξασφάλισε η ξενάγηση να γίνει από την πολύ γνωστή για το έργο της στην περιοχή, αρχαιολόγο κ. Καλλιόπη Παπαγγελή, (προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής). Η κυρία Παπαγγελή θα μας μιλήσει για τα Ελευσίνια Μυστήρια και θα μας συνοδεύει σ’ όλο τον Αρχαιολογικό Χώρο δείχνοντας που βρίσκονταν τα Μικρά και Μεγάλα Προπύλαια, οι Θριαμβικές Αψίδες, το Καλλίχορον Φρέαρ, την Αγέλαστο Πέτρα κ.α.

Η Ελευσίνα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021,

Το Νότιον Σήμα προτείνει στα Μέλη και τους φίλους του που θα συμμετάσχουν στην εκδρομή και όχι μόνον να παρακολουθήσουν σχετικό ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή «Αγέλαστος Πέτρα».

https://www.youtube.com/watch?v=nnfPjGYdijA

Το πρόγραμμα:

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Τόπος συγκέντρωσης Μετρό Αλίμου (κατεύθυνση Γλυφάδα)

9:30 αναχώρηση.

11:00 Ξεκινά η ξενάγηση.

Επιστροφή περίπου στις 2.30 μ.μ.

Συνολικό κόστος  10,00€ *

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

  •     Tο Πούλμαν για την μεταφορά μας προς και από Ελευσίνα,
  •     Είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο.

Δήλωση συμμετοχής

στο email: [email protected]

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.