Η διεγχειρητική χρήση υπερήχων ανοίγει νέους ορίζοντες στη ρομποτική χειρουργική
(Γράφει: o Βασίλειος Πουλάκης – Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής, Metropolitan Hospital)

Από τότε που πρωτοεφαρμόστηκε η ρομποτική χειρουργική, σχεδόν εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, έχει αλλάξει ριζικά τις δυνατότητες και το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων. Το ίδιο όμως το ρομποτικό σύστημα συμπληρώνεται και εξελίσσεται με την προσθήκη περισσότερων καινοτόμων τεχνολογιών, όπως είναι η χρήση ρομποτικού υπερήχου σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η χρήση του ρομποτικού υπερήχου βοηθά ακόμα περισσότερο τους χειρουργούς να πραγματοποιούν πολύπλοκες επεμβάσεις ρομποτικά με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, όπως η ρομποτική ριζική προστατεκτομή και η ρομποτική μερική νεφρεκτομή.
Στο πεδίο της Ουρολογίας, η ρομποτική χειρουργική βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή της. Το ρομποτικό σύστημα προσέφερε ασύγκριτα πλεονεκτήματα έναντι της παλιάς «ανοιχτής» προσπέλασης εδραιώνοντας έτσι το ρομπότ ως την καλύτερη επιλογή για τον χειρουργό αλλά και τον ασθενή.

Η εξέλιξη στην απεικόνιση

Η χρησιμότητα του υπερήχου διεγχειρητικά ως μέσου απεικόνισης των ιστών είναι αναμφίβολα μεγάλη. Παλαιότερα, σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, η χρήση των υπερήχων πρώτης γενιάς εμπεριείχε αρκετά μειονεκτήματα. Ο χειρισμός του υπερήχου έπρεπε να γίνει από τον βοηθό χειρουργό με ελάχιστα περιθώρια εμβέλειας και κινητικότητας εντός του σώματος. Ο χειρουργός ήταν υποχρεωμένος να παρακολουθεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οθόνες για να προσανατολιστεί χωρίς πάντοτε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η εισαγωγή όμως της ρομποτικής χειρουργικής και του ρομποτικού υπερήχου άλλαξαν τα δεδομένα.
Ο ρομποτικός υπέρηχος ενσωματώνεται στον ρομποτικό βραχίονα και καθοδηγείται από την κονσόλα του χειρουργού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη ελευθερία κίνησης αλλά και διείσδυσης της κεφαλής του υπερήχου σε δύσκολα ανατομικά σημεία. Η σύγχρονη ποιότητα απεικόνισης προσφέρει υψηλή ευκρίνεια και καλύτερη πρόσβαση διεγχειρητικά, στα επιθυμητά σημεία.
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμεύει ο ρομποτικός υπέρηχος;

Η χρήση του ρομποτικού υπερήχου έχει αρκετές εφαρμογές στη ρομποτική χειρουργική αλλά κυρίως στον καρκίνο του προστάτη και στους κακοήθεις όγκους του νεφρού αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του χειρουργού.
Στον καρκίνο του προστάτη, η χρήση διεγχειρητικά του
ακρίβεια την εντόπιση του όγκου αλλά και τα αγγεία που τον αιματώνουν, αναγνωρίζει τα όρια του όγκου έτσι ώστε η εκτομή του να γίνει επί υγιών ορίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υποτροπής. Ο χειρουργός μέσω του υπερήχου «βλέπει» μέσα στο νεφρό και αφαιρεί τον όγκο διατηρώντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο τμήμα του οργάνου.

Η ρομποτική χειρουργική αντιπροσωπεύει την πιο σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική παρέμβαση με τα καλύτερα λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα. Η ραγδαία πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας προσφέρει βοηθήματα που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρομπότ. Η εφαρμογή διεγχειρητικά των ρομποτικών υπερήχων αποτελεί ένα βοήθημα που διευκολύνει σημαντικά το έργο του χειρουργού. Στο κέντρο μας, έχοντας πλέον την πολυετή εμπειρία χιλιάδων ρομποτικών επεμβάσεων και προσηλωμένοι διαχρονικά στην εφαρμογή των πιο σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών, εφαρμόζεται πλέον και η διεγχειρητική χρήση ρομποτικού υπερήχου τελευταίας γενιάς, με στόχο πάντοτε το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα αλλά και την ασφάλεια του ασθενή.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.