Nτόρα Πάλλη: Το «αγκάθι» του Προσφυγικού στη διεθνή εικόνα της χώρας μας




(Η Ντόρα Πάλλη είναι Υπ. Βουλευτής ΝΔ Νοτίου Τομέα Αθηνών)

Ο τρόπος διαχείρισης του Προσφυγικού αποτελεί, σήμερα, την περίτρανη απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας, αλλά και μια θλιβερή κληρονομιά για τις μελλοντικές πολιτικές ηγεσίες.

Το ζήτημα που καθόρισε τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών χωρών και συνεχίζει να επισκιάζει την κοινοτική πολιτική, αντιμετωπίστηκε, δυστυχώς, από τον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του με αβάσταχτη ελαφρότητα. Ας μην ξεχνάμε πως η Κυβέρνηση του ευθύνεται για τα ανοιχτά και ευκόλως προσπελάσιμα σύνορα που, εδώ και τέσσερα χρόνια, διατηρεί η χώρα μας. Τρωτότητα που την κατέστησε ιδανικό προορισμό για περισσότερους από 1.125.000 πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες από κάθε γωνιά της υφηλίου.

Σήμερα, ο χάρτης της χώρας μας είναι διάστικτος από σημεία αποτυχίας του κ. Τσίπρα στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Και αναφέρομαι, φυσικά, στα δεκάδες κέντρα φιλοξενίας (hot-spots) που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά, αλλά και την ενδοχώρα. Κέντρα που «στήθηκαν», σε πολλές περιπτώσεις, εν μία νυκτί και απαιτούν, ακόμη και τώρα, την ενεργό παρουσία του Ελληνικού Στρατού, για να λειτουργούν εύρυθμα. Στα νησιά μας, δε, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική, καθώς εκεί βρίσκονται εγκλωβισμένοι 12.000 άνθρωποι, μετατρέποντας το Ανατολικό Αιγαίο από ζώνη πρώτης υποδοχής σε αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών.

Ανθρώπους, για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν έχει, ακόμα, εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να εμποδίσει την εκδήλωση φαινομένων ανομίας εντός των προσφυγικών καταυλισμών. Ο κατάλογος, όμως, των εικόνων ντροπής -που κάνουν, με μεγάλη συχνότητα, το γύρο του κόσμου- δεν τελειώνει εδώ. Οι ακήρυχτοι πόλεμοι συμμοριών διαφόρων εθνοτήτων μέσα στους χώρους υποδοχής, οι στοιβαγμένες σκηνές μέσα στα hot-spots, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε οδικές αρτηρίες και οι θάνατοι προσφύγων από μαγκάλια. Εικόνες που είδαμε και στην καρδιά των Νοτίων Προαστίων, στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

Αν, όμως, αναζητήσουμε την διαχειριστική πτυχή, που συμπυκνώνει την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ολέθρια πολιτική της για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Γιατί, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 3.700 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων μόλις 1.947 φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές, ενώ 600 περίπου παραμένουν άστεγα. Και είναι αυτή η κακοποίηση των αθώων παιδικών ψυχών και οι καθημερινές κακουχίες που καταρρίπτουν το μύθο της αριστερής ευαισθησίας.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας δεν εκμεταλλεύεται τους πακτωλούς χρημάτων που βρίσκονται στη διάθεση της. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Η Ευρώπη έχει διαθέσει στη χώρα μας για τις ανάγκες του Προσφυγικού 2.07 δισεκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 613 εκατομμύρια από αυτά αφορούν εθνικά προγράμματα που οδεύουν προς τερματισμό σε λίγους μήνες, με την Ελλάδα να έχει απορροφήσει μόλις το 1/3 των κονδυλίων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η αξιοποίηση των έκτακτων κονδυλίων αποπνέει μια οσμή αδιαφάνειας που δεν έχουν εντοπίσει μόνο οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, αλλά, πλέον, και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εμείς, από την πρώτη κιόλας στιγμή, προειδοποιήσαμε. Επισημάναμε τους κινδύνους. Ασκήσαμε κριτική. Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Σε όλα τα επίπεδα και για όλες τις διαστάσεις διαχείρισης του φαινομένου.

Για εμάς,  υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε πρόσφυγα και παράνομο μετανάστη που συνδέεται άρρηκτα με την παραμονή τους στη χώρα. Οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα -επειδή, ακριβώς, έχουν παραβιάσει διεθνείς συνθήκες- οφείλουν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία, όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση της Ευρώπης με την γείτονα χώρα. Ούτε να «λιάζονται», ούτε να «εξαφανίζονται», όπως γίνεται σήμερα.

Και, για να γίνει αυτό βέβαια, χρειάζεται να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης και απονομής ασύλου. Και κάτι τελευταίο. Από την επόμενη, κιόλας, μέρα, θα προχωρήσουμε στη νομοθετική ανακούφιση των κατοίκων των νησιών. Των πολιτών που ανταποκρίθηκαν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν στο κάλεσμα της Πολιτείας, διέσωσαν χιλιάδες ζωές, προτάθηκαν για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αλλά, τελικά, είδαν την Κυβέρνηση να «παίζει» με τα αποθέματα ανθρωπισμού τους.

Και αυτή η ατζέντα στο σύνολο της δεν είναι ούτε προς διαπραγμάτευση ούτε πρόκειται να υποστεί αλλαγές και εκπτώσεις στην πορεία. Άλλωστε, η παράταξη μας, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε κληθεί να δώσει λύσεις στο Προσφυγικό και τα είχε καταφέρει. Και, τώρα, θα το ξανακάνει!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.