Moνομαχία στους Τράχωνες Αλίμου – Βουλευτής σκοτώνει Βουλευτή (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στην Αθήνα του 1904 δεν υπήρχαν τηλε-μαχίες. Υπήρχαν όμως μονομαχίες. Κι αν  στις μέρες μας ο Πατούλης αποφεύγει να μονομαχήσει τηλεοπτικά με τη Δούρου. Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας (Κοκκός) Χατζηπέτρος (42 χρόνων) κάλεσε σε μονομαχία τον υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων Σπυρίδωνα Στάη (45 χρ.), βουλευτή Κυθήρων. Ο δεύτερος… σήκωσε το γάντι και το ραντεβού δόθηκε για τις 18 Ιουνίου στους Τράχωνες που τότε ήταν ερημική τοποθεσία, ιδανική για τη λύση παρόμοιων διαφορών.

Η μονομαχία έγινε με όλους τους τύπους. Υπήρχαν δύο μάρτυρες από κάθε πλευρά, κι οι μονομάχοι μέτρησαν επακριβώς τα βήματα πριν χτυπήσει ο ένας τον άλλο. Μέχρι και πρακτικό μονομαχίας είχε συνταχτεί. Υπήρχε όμως μια λεπτομέρεια. Ο ένας, ο Στάης που αποδέχτηκε την πρόκληση ήταν κυνηγός, άρα ήξερε από όπλα, ο άλλος ο Χατζηπέτρος ακόμη κι αν ήξερε θα του ήταν μάλλον άχρηστα αφού είχε υψηλή μυωπία.

Η είδηση στην εφημερίδα «Πρωία»

Τι ήταν αυτό που… χώριζε τους δύο βουλευτές οι οποίοι ανήκαν και στο ίδιο κόμμα και ο καθένας ήταν πετυχημένος (δικηγόρος ο Χατζηπέτρος, καθηγητής μαθηματικών ο Στάης) στον τομέα του; Μα φυσικά το ρουσφέτι. Ο υπουργός, τουλάχιστον δύο φορές, δεν ικανοποίησε τα αιτήματα του βουλευτή.

Το θύμα Κοκός Χατζηπέτρος

 

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σπυρίδων Στάης

Η ΠΡΩΤΗ όταν ο Χατζηπέτρος ζήτησε την αντικατάσταση του γιατρού της Αστυκλινικής Μ. Σακκορράφου από τον Τροχάνη. Μετά από πολλές πιέσεις ο Στάης έστειλε το Διάταγμα για υπογραφή από τον Βασιλιά. Έλα όμως που ο Σακκορράφος είχε «δόντι» στο Παλάτι. Πέτυχε ακρόαση από τον Γεώργιο Α’ κι αυτός με τη σειρά του ζήτησε αιτιολογική έκθεση από τον υπουργό. Ο τελευταίος απλά απέσυρε το Διάταγμα. Τότε Χατζηπέτρος και Στάης… έκοψαν την καλημέρα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ λίγες μέρες πριν τη μοιραία μονομαχία. Στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο υπουργός κατέθεσε τροπολογία με την οποία οι επιμελητές του παθολογικού ανατομείου μειώνονταν από τρεις σε δύο, αλλά δημιουργείτο θέση βοηθού Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικής. Ήταν φωτογραφική διάταξη για να απολυθεί ένας από τους τρεις βοηθούς του Παθολογικού Ανατομείου και να διοριστεί ο Κερκυραίος ιατρός Γ. Μαυρογιάννης. Από τους τρεις βοηθούς του καθηγητή Πεζόπουλου, ο ένας, ο Μελισσηνός, ήταν συγγενής τουΧατζηπέτρου. Θεώρησε λοιπόν ότι ο Στάης θα κρατούσε τους Ματθιόπουλο καιΚατάνοφ και θα απέλυε τον συγγενή του! Κι ενώ ένας κοινός γνωστός, ο Γεωργακόπουλος, κατάφερε να πείσει τον υπουργό να αποσύρει τη διάταξη ο Χατζηπέτρος μπαίνει στη Βουλή και λέει στους συναδέλφους του Φ. Μοσχούλα(βουλευτής Ολυμπίας) και Κ. Καραπάνο (βουλευτή Άρτας):

«Αυτός ο άτιμος, ο κερατάς και αχρείος  υπουργός, ο Στάης δεν θα μείνει έτσι από μένα»!

Ο Μοσχούλας, τρέχει στον Στάη: «Τελείωνε τη δουλειά του Χατζηπέτρου γιατί σε βρίζει και δεν αξίζει τον κόπο». Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά στα υπουργικά έδρανα ο Χατζηπέτρος που λέει:

«Κι άλλοτε τον έβρισα, στο υπουργείο του, αλλά δεν τόλμησε να μου στείλει μάρτυρες ο παλιάνθρωπος

Ο Στάης στρεφόμενος τότε προς τον βουλευτή Αλμυρού, Μπαλτατζή«απαντά»:
«Έπρεπε να μην ήμουν υπουργός και θα σου έλεγα εγώ πως πρέπει να μεταχειρίζονται τους υβριστές».

  • Δεν βρίζουν έτσι αδελφέ, λέει ο βουλευτής Μεσσηνίας στον Χατζηπέτρο
  • Είναι άτιμος και άνανδρος. Αν του βαστάει ας μου στείλει τους μάρτυρές του, απάντησε αυτός και κατευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό Γ. Θεοτόκη:
  • Κύριε Πρόεδρε, αυτός ο αχρείος ο Στάης πάλι μου κάνει πόλεμο
  • Δεν κάμνετε καλά να υβρίζετε κύριε Χατζηπέτρο, όλα μπορούν να διορθωθούν ,απαντά ο Θεοτόκης

Θα περίμενε εκεί να τελείωνε το επεισόδιο, αλλά ο Στάης ήταν αποφασισμένος. Αφού ακύρωσε το επίμαχο διάταγμα έστειλε επιστολή στους μάρτυρες του βουλευτή με την οποία αποδεχόταν την πρόκληση.

Τον καιρό εκείνο η μονομαχία είχε κανόνες και τελετουργικό. Κατ’ αρχήν οι δύο πλευρές υπέγραφαν πρακτικό. Υπήρχαν και… αλλαγές στους μάρτυρες. Ο βουλευτής Τρικάλων, επίσης, Γεωργόπουλος… έκανε πίσω. Παραιτήθηκε από μάρτυρας. Τον αντικατέστησε ένας άλλος βουλευτής, ο Τσιτσάρας από την Ευρυτανία.

Ρίξτε μια ματιά στο πρακτικό

 

Υπήρχε και δεοντολογία. Ο υπουργός Στάης, πριν τη μονομαχία παραιτήθηκε του υπουργικού του αξιώματος..

Οι εφημερίδες ανήγγειλαν με έκτακτες εκδόσεις το απόγευμα της 18ης Ιουλίου 1904 το γεγονός. Μάλιστα η εφημερίδα «Αθήναι» του Γεωργίου Πωπ καυχιόνταν ότι είχε εγκαίρως την είδηση από συντάκτη της που ήταν αυτόπτης μάρτυς και μεποδήλατο επέστρεψε στην Αθήνα!

Όσο για αυτή καθ’ αυτή τη μονομαχία η περιγραφή συγκλονίζει

Την εποχή εκείνη, όπως ανέφεραν οι εφημερίδες, είχαν σημειωθεί 20 μονομαχίες βουλευτών το τελευταίο εξάμηνο. Απλά δεν υπήρχαν νεκροί όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο «Ρωμιός» δεν έμεινε ασυγκίνητος. Κι ο Σουρής έβαλε τον Περικλή και τον Φασουλέτο να σχολιάζουν.

Θέλετε να μάθετε τη συνέχεια; Κατ’ αρχήν επειδή διαλύθηκε η Βουλή δεν ήξεραν εάν κάλυπτε τον Στάη η Βουλευτική ασυλία ή πως θα έδινε άδεια η βουλή για τη δίωξή του. Με τα πολλά φυλακίστηκε για εννιά μήνες, δικάστηκε στο κακουργιοδικείο για φόνο εξ αμελείας, αλλά αθωώθηκε.

Αργότερα επέστρεψε στην πολιτική και συνεργάστηκε αρμονικά με τον αδελφό του θύματός του, τον Χρήστο Χατζηπέτρο που έγινε βουλευτής. Ο Σπάης ήταν μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και συνέβαλε στην ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε το 1932. Ήταν 73 χρόνων.

 

Γελοιογραφία της εποχής

Πηγή: pasatempo.wordpress.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.