Σοφία Βούλτεψη: Το ατύχημα που συνέβη
(Γράφει η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη /elzoni.gr)

Μυτιλήνη, 2 Μαΐου 2014. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί απόβαση στο νησί (που αργότερα θα κατέστρεφε με γενικό προσκλητήριο προς τους μετανάστες), ανεβαίνει στο βάθρο της Πλατείας Σαπφούς και βροντοφωνάζει το ιστορικό πλέον «Go back» – αναφερόμενος (πού αλλού;) στον μοιραίο Δεκέμβρη του 1944:

«Go back, λοιπόν, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο. Δεν θα ανεχτούμε να μετατρέψετε τη χώρα μας σε Μπανανία κι εμάς τους ίδιους σε φτηνή, ανασφάλιστη, αναλώσιμη και φιμωμένη μάζα.

Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας. Δεν θα ανεχτούμε να μας υπαγορεύετε ποιον να ψηφίσουμε, για να μη μας τιμωρήσετε. Λες και όλα όσα μέχρι τώρα διαπράξατε σε βάρος μας δεν είναι η πιο βαριά, αναίτια, άδικη και απάνθρωπη τιμωρία εκατομμυρίων ανθρώπων, που σε τίποτε δεν έφταιξαν για την κρίση σας. Δεν θα ανεχτούμε να καθορίζετε εσείς ποιος θα μας κυβερνά, επειδή εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά σας συμφέροντα. Δεν θα ανεχτούμε τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τους εφαρμοστικούς νόμους της βαρβαρότητας, που έχετε φορτώσει στις πλάτες μας. Δεν θα ανεχτούμε να μας σέρνετε για δεκαετίες δεμένους στο άρμα ενός χρέους που είναι αβίωτο, άδικο, και καταδικαστικό για τις ζωές μας. Go back! Ήρθε η δική μας ώρα».

Η ώρα που υποσχόταν ότι ερχόταν ήταν η εξής:

«Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν έχουμε στις τσέπες μας ούτε δανεικά ευρώ, ούτε ψεύτικες ιστορίες επιτυχίας, ούτε πλεόνασμα του πλεονάσματος να σας μοιράσουμε. Εμείς δεν θεωρούμε τον ελληνικό λαό, λαό ηλιθίων».

(Πέντε ακριβώς χρόνια αργότερα δεν θα μοίραζε μόνο το ματωμένο πλεόνασμα του ματωμένου πλεονάσματος, αλλά και προεκλογικό επίδομα, καθώς, προφανώς, θεωρεί τελικά τον ελληνικό λαό, λαό ηλιθίων).

Οπότε, συνέχισε:

«Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω και να δεσμευτώ μπροστά σας: Εμείς φέρνουμε την κατάργηση των μνημονίων, την αποπομπή της τρόικας. Την αποκατάσταση των κατώτερων συντάξεων και του βασικού μισθού, τη σταδιακή κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Θα ανοίξουμε χίλιους δρόμους για συμμετοχή του λαού. Θα θεσπίσουμε τη λαϊκή συμμετοχή. Θα ακουμπήσουμε στις κοινωνικές οργανώσεις, στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στην κοινωνική δυναμική. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε υπόθεση δράσης των πιο ζωντανών λαϊκών δυνάμεων το πρόγραμμά μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δημόσιου-κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, με μοχλό την περιφέρεια και τους ΟΤΑ. Ο φορέας αυτός θα είναι υπεύθυνος και για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων, και για τη διαχείρισή τους. Μαζί της και μαζί σας θα αντιμετωπίσουμε το σύνθετο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Με ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με διεκδίκηση ενός άλλο καθεστώτος στην Ευρώπη, που θα καταργήσει το Δουβλίνο 2».

Και εξήγησε:

«Και μπορούμε με την ψήφο μας να συμβάλουμε, μαζί με την ψήφο των άλλων Ευρωπαίων, σε μια άλλη πορεία της ηπείρου μας. Μια πορεία με βάση όχι ένα χάρτη γερμανικό, αλλά ένα χάρτη πραγματικά ευρωπαϊκό.Μια πορεία που δεν θα αναδεικνύει σε ανώτατη ιερή αρχή το ευρώ, αλλά την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τη ζωή και τη συμμετοχή των εργαζομένων».

Αυτά έλεγε ο άνθρωπος στις 2 Μαΐου του 2014, παραμονές ευρωεκλογών, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα αυτό που ο ίδιος και τα στελέχη του έλεγαν σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίσημα κείμενα: «Καμιά θυσία για το ευρώ»!

Την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπός του, ο κ. Σκουρλέτης, διατύπωνε αίτημα για διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα.

Βέβαια, ο Τσίπρας, αν και τότε διεκδικούσε την προεδρία της ΕΕ, δεν είχε δεχθεί να λάβει μέρος σε κανένα ευρωπαϊκό ντιμπέιτ, με την δικαιολογία ότι δεν προλάβαινε λόγω του βεβαρημένου προεκλογικού του προγράμματος. Ήθελε να κάνει τον νταή εντός συνόρων.

Ο Σαμαράς για το «κέλυφος ΣΥΡΙΖΑ»

Την επομένη δημοσιεύεται στο «Βήμα» άρθρο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Γράφει για το «κέλυφος» μέσα στο οποίο είχε κλειστεί η χώρα, που τώρα σπάει και «απελευθερώνονται οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας και του λαού μας».

«Θέλουν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δίνη της κρίσης που αφήνουμε πίσω μας και τη χώρα ασταθή, διεθνώς απομονωμένη και διχασμένη», αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο, ούτε η κυβέρνησή του θα λάβει νέα μέτρα.

«Όμως ο Ελληνικός λαός τους κατάλαβε. Και δεν θα τους αφήσει να δημιουργήσουν την αστάθεια που επιδιώκουν. Τώρα, η Ελλάδα θρυμμάτισε τις αλυσίδες της. Οι Έλληνες έσπασαν το κέλυφος. Και η νέα Ελλάδα γεννιέται», κατέληγε σε εκείνο το άρθρο του ο Σαμαράς.

(Δυστυχώς, τα πράγματα θα έρχονταν διαφορετικά. Το κέλυφος επέστρεψε και τα επόμενα πέντε χρόνια η χώρα θα βυθιζόταν στη μεγαλύτερη οικονομική και ηθική κρίση της μεταπολίτευσης).

Αυτοί έπρεπε να έχουν συλληφθεί…

Εκείνη την ημέρα, 3 Μαΐου 2014, από την Πάτρα, ο έτερος Καππαδόκης και μελλοντικός σύμμαχος του Τσίπρα, ο Καμμένος, διακήρυσσε:

«Εμείς λέμε στάση πληρωμών στα τοκοχρεολύσια την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών και είσοδο της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Μετά πήγε στην Κόρινθο και έφθασε στο σημείο να πει: «Αυτοί έπρεπε να έχουν συλληφθεί όλοι. Το ότι κυκλοφορούν ελεύθεροι συμπεριλαμβανομένου και του κ. Πρωθυπουργού είναι πρωτοφανές σε μια πολιτισμένη πολιτεία»

Και την επομένη, 4 Μαΐου, από το Αγρίνιο… ξεκαθάριζε, λέγοντας το δικό του «Go back»::

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ξεκάθαροι για την Ευρώπη. Δεν πιστεύουμε στην Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και των τραπεζών».

(Μετά, πήρε το υπουργείο Άμυνας και κάθισε στα αβγά του).

Στις 4 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην Κοζάνη. Και μαζί με τα γνωστά – «με τον Σαμαρά ή με την Μέρκελ και τα λοιπά – υποσχέθηκε κατάργηση της «Μικρής ΔΕΗ», διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, διότι «οποιαδήποτε άλλη επιλογή θεωρούμε ότι αποτελεί έγκλημα κατά της Δυτικής Μακεδονίας, έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας» και υποσχέθηκε δωρεάν γεύμα σε 410.000 καταναλωτές, μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, διεύθυνση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης.

(Μετά επέδραμε στην εξουσία και κατέστρεψε την ΔΕΗ, την ξεπούλησε – μαζί με όλη την Μακεδονία – χωρίς να πάρει ευρώ, το δωρεάν ρεύμα πήγε περίπατο και το επίδομα θέρμανσης μειώθηκε στο μισό του μισού)

Διότι:

«Θα τα αλλάξουμε όλα στην Ελλάδα.

Θα φτιάξουμε από την αρχή αυτόν τον τόπο.

Θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς και στην Ευρώπη»

 

Αυτά έλεγε από την Κοζάνη ο άνθρωπος!

Στις 5 Μαΐου, ο Τσίπρας βρισκόταν στην Κέρκυρα. Και τον ακούσαμε να λέει:

«Να στείλουμε από κει που ήρθαν τις τρόικες, τα μνημόνια, τους Γερμανούς επιτετραμμένους και τους εκπροσώπους των δανειστών. Ελάτε να κάνετε τα μπάνια σας, να χαρείτε τον ήλιο μας, να απολαύσετε την ελληνική φιλοξενία. Είστε ευπρόσδεκτοι, όποια γλώσσα κι αν μιλάτε κι όποιο Θεό κι αν πιστεύετε. Αλλά πάρτε το απόφαση: Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση. Η Ελλάδα δεν πωλείται».

(Μετά ήλθε ο ίδιος και τα ξεπούλησε όλα μέσω του υπερταμείου…)

 

Οπότε απείλησε θεούς και δαίμονες:

 

«Το πραγματικό κούρεμα και ξύρισμα είναι αυτό που σας περιμένει στη κάλπη. Κούρεμα και ξύρισμα των ποσοστών σας, της αλαζονείας σας, της καθεστωτικής σας νοοτροπίας. Και με τις υγείες σας.Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι εδώ:Ούτε μια ανθρώπινη ζωή, ούτε μια επαναλαμβάνω, δεν αξίζει να καταστραφεί εν ονόματι του χρέους και εν ονόματι της σταθερότητας του νεκροταφείου που επιδιώκουν για την Ελλάδα.Τελεία και παύλα»…

 

Και προειδοποίησε:

 

«Ο δημόσιος πλούτος, ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας δεν είναι τσιφλίκι που το κληρονομήσατε από τους παππούδες σας κύριοι του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης».

 

(Μετά δεν προλάβαινε να βγάζει ΦΕΚ μεταφέροντας τα πάντα στο ΤΑΙΠΕΔ)

 

Στις 6 Μαΐου, ο Τσίπρας εκφωνούσε πύρινο λόγο στους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ, όπου, βέβαια, είπε τα γνωστά περί δημόσιων αγαθών και τον αγώνα του κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

 

(Και μετά, άρπαξε και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και τις πήγε τρέχοντας στο ΤΑΙΠΕΔ)

 

Σαμαράς: Πολύ στο «φεύγα» είναι ο Τσίπρας

 

Εκείνη την ημέρα, ο Σαμαράς έδινε συνέντευξη στον Αντέννα, υπογραμμίζοντας πως ο Τσίπρας καπηλεύεται την οδύνη του Έλληνα και υπόσχεται σε χιλιάδες ανθρώπους δωρεάν ρεύμα. Προσθέτοντας πως «όταν η ίδια η τρόικα τα βάζει μαζί μας – σας θυμίζω ότι πέρυσι το Σεπτέμβριο η τρόικα είχε πει ότι θα είχαμε όχι πλεόνασμα, αλλά 900 εκατ. πρωτογενές έλλειμμα – πανηγύρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι και η τρόικα μας λέει ότι δεν τα πάμε καλά. Διαψεύσθηκε η τρόικα και βέβαια στεναχωρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ»…

 

(Γιατί πράγματι η τρόικα τα «έβλεπε» συνέχεια μαύρα και δημιουργούσε προβλήματα, με τον Τσίπρα από κοντά να χοροπηδά από τη χαρά του).

«Πολύ στο “φεύγα” είναι ο κ. Τσίπρας. Φύγε από την κυβέρνηση, φύγε από το ευρώ, φύγε από το ΝΑΤΟ, πολύ φευγάτο τον βλέπω. Εγώ αντίθετα λέω “επιστρέφω”. Και προχωράω, πάω μπροστά»,είπε σε μια αποστροφή του ο Σαμαράς.

Όχι στον διχασμό και στο υβρεολόγιο

Χαρακτηριστική η περιγραφή της κατάστασης εκείνη την περίοδο, όπως την δίνει ο Σαμαράς:

«Κοιτάξτε κάτι, εγώ θέλω τον κόσμο ενωμένο. Δε θέλω να χύνει κανένας δηλητήριο όπου βρει μπροστά του. Δεν ξέρω εάν θα, πολιτικά, ενηλικιωθεί ο κ. Τσίπρας αλλά ελπίζω τουλάχιστον να διαβάσει Ιστορία για να δει ότι αυτός ο τόπος από το διχαστικό μήνυμα, που πολλές φορές έστειλαν στο παρελθόν διάφοροι ηγέτες, έχει περάσει τραγικές περιπέτειες. Κι εγώ θέλω να υπερασπιστώ το επίπεδο της Δημοκρατίας μας. Δε θέλω να είμαι σε συναντήσεις με ακατάσχετο υβρεολόγιο. Και σας λέω: Τι κοινοβουλευτική τακτική, τι θέση- κορυφαία- είναι, όταν ένα κόμμα κάνει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών; Πότε; Την ώρα που την επομένη μέρα πρόκειται ο υπουργός Οικονομικών να πάει να πάρει ένα τεράστιο ποσό, το οποίο το έχουμε ανάγκη για να πληρώσουμε ακριβώς αυτές τις ανάγκες που έχει ο πιο φτωχός Έλληνας. Και κάνει πρόταση μομφής μες στη Βουλή. Γιατί; Για να μην “ξεμπλοκάρει” η τελευταία αυτή δόση που είχαμε. Γιατί να μην “ξεμπλοκάρει”; Μα, πώς να “ξεμπλοκάρει” αν του υπουργού των Οικονομικών του έχεις κάνει μομφή και δεν μπορεί να βρεθεί εκεί πέρα; Αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και κάνει μετά το δεύτερο λάθος. Και λέει ότι “Κάνουμε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής” χωρίς καν να έχει διαβάσει ότι μια τέτοια πρόταση μομφής για να την κάνεις, θα είναι σε άλλη μέρα η συζήτηση για αυτή».

(Πέντε χρόνια μετά, ο Τσίπρας και η παρέα του συνεχίζουν το υβρεολόγιο και συνεχίζουν να εργαλειοποιούν τις διαδικασίες στη Βουλή)

Και εκεί κάπου οι δημοσιογράφοι (Χούκλη, Κοτταρίδης) του ζητούν να αναφέρει την πιο δύσκολη και την πιο ευχάριστη στιγμή του στα δυο χρόνια του στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ο Σαμαράς απαντά:

«Την πιο δύσκολη και την πιο ευχάριστη; Κοιτάξτε δεν θα σας πω προσωπικές μου δυσκολίες, ξέρω εγώ το μάτι μου που είχα ή την κανονική πνευμονία που πέρασα τελευταία. Θα σας πω όμως ότι ήταν πολύ άσχημο να μιλάς με ξένους στην αρχή και από τη ματιά τους να καταλαβαίνεις ή από τα συμφραζόμενα, να καταλαβαίνεις ότι σε θεωρούνε “μελλοθάνατο”. Πολύ άσχημο. Πολύ δυσάρεστη εμπειρία και να μην τη ζήσει κανένας. Στα ευχάριστα οφείλω να σας πω ότι το πιο ευχάριστο και μάλιστα τελευταίο το οποίο υπήρχε για μένα, ήταν όταν πετύχαμε να βγούμε μάλιστα, με πέντε έξι φορές παραπάνω από τα λεφτά που ζητούσαμε, στις αγορές. Και μας τα δώσανε σε χαμηλό επιτόκιο, όπου εκεί χειροκρότησαν ακόμα και παλιοί εχθροί της Ελλάδος, υποχρεώθηκαν. Γιατί; Γιατί έκαναν υπόκλιση στις θυσίες του Ελληνικού λαού, πέτυχαν. Εκείνη την ώρα, όταν αισθάνθηκα ότι η Ελλάδα βγαίνει μόνη της, δεν έχει ανάγκη κανέναν, στέκεται στα δικά της τα πόδια».

 

Τα νούμερα μιας νέας ημέρας

 

Εκείνη την ημέρα, 6 Μαΐου 2014, κατά την έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων, αντλήθηκε το ποσό του 1,3 δις ευρώ με μειωμένο επιτοκιακό κόστος (2,70% έναντι 3.01%).

 

Και μόλις την προηγουμένη η Έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκε την ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup – με την Ελλάδα να θέτει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της – έφερε τον τίτλο «Τα σημάδια ανάκαμψης ενισχύονται».

 

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι δείκτες εμπιστοσύνης είχαν βελτιωθεί, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές και τις κατασκευές, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2014 επιβεβαιώθηκε αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή και σταθεροποίηση στις λιανικές πωλήσεις και τις άδειες κατασκευής.

 

Για το 2015 υπήρχε πρόβλεψη για ανάκαμψη 2,9% και υπογραμμιζόταν ότι η ανεργία έφτασε στο ανώτατο επίπεδο το 2013 με 27,3% και πλέον άρχιζε η πτωτική πορεία.

 

(Η επί ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια για το 2015 είναι γνωστή: Επιστροφή στην ύφεση και επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας).

 

Τα νέα δεν ήταν, βέβαια, καλά για τον κ. Τσίπρα και ξεκίνησε νέα επίθεση.

 

Παρόλες Τσίπρα, έργα Σαμαρά

 

Στις 7 Μαΐου, ο Τσίπρας έκανε την ρελάνς του από την Καλαμάτα, το… «φέουδο», όπως είχε πει, του Σαμαρά. Και ξανά μανά τα ίδια:

 

«Γιατί το δίλημμα είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο: Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο; Πρώτη φορά με την Αριστερά, ή συνέχεια στη φθορά;»

 

Και μετά, έτρεξε στην Τρίπολη, για να μας πει ότι με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την καταψήφιση της κυβέρνησης από τους πολίτες, «η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να προχωρήσει. Θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη ανατροπή».

(Βέβαια, και εκείνη τη μέρα ο Σαμαράς συνέχιζε να εργάζεται: Την Ελλάδα επισκεπτόταν ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπογράφονταν δύο συμφωνίες συνεργασίας – στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στην Τέρνα Ενεργειακή και την Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι, TAQA και για την Ανάπτυξη και τη διαχείριση του «Ελληνικού» ανάμεσα στη Lamda Development και την εταιρεία Al Maabar. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η 2η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπεγράφη Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης Επενδύσεων)

Καμμένος για «χούντα»

Την επομένη, 8 Μαΐου, ο Καμμένος, από την Θεσσαλονίκη, μίλησε για «περίεργη χούντα που έχει επιβληθεί». Και μας διαβεβαίωσε ότι «σε αυτή την εκλογή θα κριθεί αν ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να υποστείλει τη σημαία, να παραδώσει την εθνική κυριαρχία, αν θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ότι θα γίνεται ο προϋπολογισμός της Ελλάδος από τις Βρυξέλλες ή η Ελλάδα θα παραμείνει μία Δημοκρατία όπου οι πολίτες θα αποφασίζουν».

(Αλλά, ως γνωστόν, μετά φόρεσε την στολή παραλλαγής και αδιαφόρησε και για την εθνική κυριαρχία και για το πού γράφεται ο προϋπολογισμός)

Εκείνη την ημέρα, ξεκινούσε η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος – χωρίς, βέβαια, να βαπτιστεί «13η σύνταξη», όπως τώρα.

Οπότε, όρμησε ο Τσακαλώτος: «Όταν μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μόνο εργαλείο που έχετε είναι η μείωση του πραγματικού μισθού. Μέσω της μείωσης του μισθού υποτίθεται ότι θα διορθωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, γιατί θα υπάρχει λιγότερη κατανάλωση και μεγαλύτερες εξαγωγές. Μέσα από τη μείωση του πραγματικού μισθού προσδοκά η κυβέρνηση να έχουμε και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων».

Και επίσης:

«Όμως, δεν είναι το βασικό θέμα αν είναι εφικτά αυτά τα πλεονάσματα, αλλά εάν είναι εφικτά συγχρόνως με τους στόχους της ανάπτυξης άνω του 3% που θέτει το Μεσοπρόθεσμο. Γιατί αυτό που κάνουν τα πλεονάσματα είναι ότι στερούν βασικούς πόρους από αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Και αυτό είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Παίρνοντας, λοιπόν, τους πόρους από τα πλεονάσματα που τα δίνουμε στους πιστωτές, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δύο προβλήματα».

(Τώρα βάζει στοίχημα… δυο-τρία ουίσκι για την επιτυχία των πλεονασμάτων)

Όρμησε και ο Στρατούλης: «Το κοινωνικό μέρισμα που χορηγεί η κυβέρνηση, έχει ήδη εξοικονομηθεί από μείωση επικουρικών συντάξεων και κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων».

(Ενώ τώρα που εξοικονομείται και από τα πλεονάσματα και από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δεν τρέχει τίποτε!)

Εκείνη την ημέρα, καθισμένη στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, άκουσα τον  Αντώνη Σαμαρά να απευθύνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας:

«Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι είχαμε, τάχα, «παραδώσει τη χώρα στους τοκογλύφους – δανειστές»! Και τώρα μας λένε ξαφνικά το αντίθετο: ότι έπρεπε να πάμε στους «δανειστές» μας, που ως τώρα τους κατάγγελλαν, και να δανειστούμε με επιτόκιο 1,5%. Ενοχλήθηκαν που βγήκαμε στις αγορές μόνοι μας… Δεν κατάλαβαν ότι τελείωσαν τα δανεικά από το Μνημόνιο! Όπως δεν είχαν καταλάβει ως τώρα, ότι δανειζόμασταν από εκείνους που ονομάζουν «τοκογλύφους» με επιτόκια αδιανόητα χαμηλά για τις περισσότερες χώρες, της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου! Γενικώς δεν έχουν καταλάβει τίποτε! Ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν…». Και πρόσθετε:

«Γι’ αυτό και προσπαθούν να επαναφέρουν τη χώρα στην κρίση. Νοσταλγούν το χθες, γιατί εκπροσωπούν το χθες. Εκπροσωπούν όλες αυτές τις παθογένειες, που τώρα ξεπερνάμε. Νοσταλγούν την εποχή, που οι κουκουλοφόροι έκαιγαν τις πόλεις μας, όταν αλώνιζαν οι ασύδοτες συντεχνίες, όταν οι ακραίες ομάδες παρέλυαν την οικονομική ζωή, όταν τα οργανωμένα συμφέροντα έκαναν ό,τι ήθελαν, όταν το κράτος βούλιαζε στα ελλείμματα, όταν τα Πανεπιστήμιά μας είχαν παραδοθεί σε παράνομους κι είχαν γίνει εστίες ανομίας, όταν οι λαθρομετανάστες έμπαιναν στη χώρα ανεμπόδιστοι και προσκαλούσαν κι άλλους να έρθουν! Αυτά νοσταλγούν! Αυτά βλέπουν ότι ξεπερνάμε πια οριστικά. Κι αυτά θέλουν να επαναφέρουν. Εκεί θέλουν να ξαναγυρίσουν τη χώρα».

(Και την ξαναγύρισαν!)

Η καταστροφολογία ΣΥΡΙΖΑ

Με δεδομένο δε ότι σήμερα ο κ. Τσίπρας μιλάει για «διαψεύσεις», ιδού πώς διαψευδόταν τότε (μέσα από τα λόγια του Σαμαρά):

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι δεν θα επιτύχει ο Προϋπολογισμός του 2013 και διαψεύστηκε,

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα καταρρεύσει ο Προϋπολογισμός του 2014 και διαψεύστηκε

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας και για το 2013 και για το 2014 και διαψεύστηκε ξανά και ξανά,

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 κι ότι, αν υπάρξει, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα. Διαψεύστηκε για μιαν ακόμα φορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι δεν θα βγούμε στις Αγορές. Διαψεύσθηκε.

Σήμερα φοβάται ότι η Ελλάδα πράγματι μπαίνει στο δρόμο της Ανάπτυξης!»

Ακριβώς!

Πόλεμος στην… καταστρόικα με.. πορτοκάλια!

Ο κ. Τσίπρας, βέβαια, συνέχιζε το βιολί του.

Εκείνη την ημέρα, 8 Μαΐου 2014, σε ομιλία του στο Ακροπόλ, μας ζάλιζε το κεφάλι με τα γνωστά – δημοκρατική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άμεσος τερματισμός της λιτότητας, συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης, «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος», σταδιακός οικολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής διαδικασίας, μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση, με τα κριτήρια της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Και άλλες παρόλες…

Μας είπε ο Τσίπρας και τι θα έκανε αν εκλεγόταν πρόεδρος της Επιτροπής. Θα… απαιτούσε  την απόσυρση της ευρωπαϊκής επιτροπής από την τρόικα, την καταστρόικα, όπως την αποκαλούσε, θα έθετε αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα απάλλασσε τον λαό από το μνημόνιο της καταστροφής.

Τέτοια πράγματα!

Γιατί…

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ζώνης. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις δυνάμεις της αγοράς. Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα, που διοικείται αντιδημοκρατικά προς όφελος των ισχυρών».

Ε, βέβαια, τον είδαμε…

Είχε και τον αέρα από τις 180 υπογραφές διαφόρων που στήριζαν την υποψηφιότητά του…

Ανάμεσά τους κάποιοι που αργότερα έγιναν βουλευτές και υπουργοί, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς και καθηγητές των οποίων τα ονόματα δεν επαναλαμβάνω για να μην τους φέρω σε δύσκολη θέση, καθώς οι περισσότεροι μάλλον έχουν μετανιώσει πικρά – αν εξαιρέσουμε μερικές θλιβερές περιπτώσεις.

Α, να μην ξεχάσω ότι στην είσοδο του Ακροπόλ μοίραζαν και… πορτοκάλια που είχαν έλθει από τη Σικελία και έφεραν το όνομα του… Αλέξη Τσίπρα!

Τι να πει κανείς;

Την επομένη, 9 Μαΐου, όρμησε και ο Καμμένος με την ομιλία του στη Βουλή. Ζήτησε  «στάση πληρωμών για ένα δάνειο που ποτέ δεν πήραμε», πρότεινε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο για δύο χρόνια στους αγρότες για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής. Και κατέληξε λέγοντας πως «οι εκλογές της 25ης Μαΐου θα δείξουν ότι υπάρχει νέα μέρα που θα χαράξει για την πατρίδα μας».

Απίστευτα πράγματα!

Τα «εφάπαξ φιλανθρωπίας»

Την ίδια μέρα, ο Τσίπρας κήρυσσε την… επανάσταση από τον Πειραιά! Και δείτε τι έλεγε:

«Δεν θα φύγουν, λοιπόν, αν δεν τους διώξουμε. Έχουν, βλέπετε, υπογράψει συμβόλαιο που πρέπει να εφαρμόσουν κατά γράμμα. Πρέπει να επιβάλουν μέχρι κεραίας τα σχέδια της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε για την Ελλάδα. Η εκτροπή και η ντροπή που εκπροσωπούν τελειώνει. Τελειώνουν κι αυτοί μαζί. Στις 18 και στις 25 του Μάη δεν έχουν ραντεβού με τη Μέρκελ. Έχουν ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της χώρας. Με τον ελληνικό λαό. Με σας. Που θα τους επιδώσετε την απόφαση της έξωσης. Πάρτε κύριοι μαζί σας τα προσωπικά σας είδη. Τις χειροπέδες, τις μονταζιέρες, τα χαλκεία, τα ψέματα, τους εκβιασμούς. Πάρτε μαζί σας και το τρίτο μνημόνιο που κρύβετε στα συρτάρια σας, και τα νέα μέτρα που κρύβετε στα ντουλάπια σας. Πάρτε μαζί σας και την τρόικα. Στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουνε! Έτσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι θα γίνει».

Έκανε και ψυχογράφημα:

«Μυρίζουν ήττα. Μυρίζουν φόβο. Γιατί μυρίζονται ότι οι μέρες της εξουσίας και της αφθονίας τους είναι μετρημένες. Δεν καταλαβαίνουν ότι με τα ψέματα που αραδιάζουν για ιστορίες επιτυχίας και πλεονάσματα ευτυχίας, φουντώνουν αντί να σβήνουν τη φωτιά στα μπατζάκια τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι μοιράζοντας εφάπαξ φιλανθρωπίας, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων, πατάνε μόνοι τους τα σταφύλια της οργής».

Μιλούσε δηλαδή για εξαγορά συνειδήσεων, ενώ τώρα παριστάνει τον όσιο…

Η δε εκφορά του λόγου του – αυτού που διαμαρτύρεται και ζητά σήμερα πολιτικό πολιτισμό – ήταν η ακόλουθη:

«Όταν είσαι εσύ ο ίδιος πολιτικός, κοινωνικός, ιδεολογικός, ηθικός τρομοκράτης του λαού, είναι φυσικό να μεταφέρεις στον αντίπαλο που φοβάσαι τις δικές σου ενοχές».

Διότι…

«Στο δίλημμα Πατρίδα ή Μέρκελ. Ανεξαρτησία ή μνημόνια. Ανατροπή ή υποταγή. Η απάντηση είναι μία: Πρώτη φορά αριστερά. Στις 25 Μάη θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα Ελλάδα. Θα νικήσουμε»!

Προηγουμένως, είχε κάνει και ένα πέρασμα από τη Βουλή για να μας περιγράψει τη… Νέα Ελλάδα που θα δημιουργούσε ο ίδιος – η δημόσια περιουσία δεν θα ξεπουλιέται και η φορολογία δεν θα είναι τιμωρία για τους νέους αγρότες, τους εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες, τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλα τέτοια…

(Μετά ξεπούλησε όλη τη δημόσια περιουσία στο υπερταμείο και φορολόγησε και τον αέρα που αναπνέουμε)

Την επομένη, 10 Μαΐου, δημοσιευόταν συνέντευξη του Τσίπρα στο «Έθνος της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Εμείς θα χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα»! Και εκείνη την ημέρα, έκανε την εμφάνισή του και το νέο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα «Νέα Ελλάδα» και σύνθημα «προσπερνάμε από αριστερά».

«Και θα είναι μέρα μεσημέρι»!

Σ’ εκείνη την συνέντευξη, ο Τσίπρας ερωτάται: «Τελικά με μία πράξη θα ακυρώσετε τα μνημόνια. Τελικά θα “σκίσετε τα μνημόνια”;». Και απαντά: «Και θα είναι μέρα μεσημέρι»!

(Εδώ γελάνε, βέβαια, αλλά πάντα έλεγε πειστικά τα ψέματα)

Την ίδια μέρα, από την Τρίπολη, ο Σαμαράς εξηγούσε πώς ο ίδιος εννοεί τη Νέα Ελλάδα: Η αναπτυξιακή και η ανταγωνιστική που δημιουργεί ευκαιρίες για όλο τον κόσμο παντού.

Και τότε συνειδητοποίησαν όλοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απλώς κλέψει το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας, που ήδη «έτρεχε» σε όλη την Ελλάδα.

«Το υιοθέτησαν μάλιστα και σαν σύνθημα!», είπε ο Σαμαράς. «Τόσος ήταν ο πανικός τους να μη μείνουν πίσω… Αλλά ενώ το υιοθέτησαν, δεν μπορούν να υιοθετήσουν το όραμα και την τακτική και τη στρατηγική και το σχέδιο και τις συγκεκριμένες ιδέες, που έχουμε εμείς για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση για πάντα!

Η Νέα Ελλάδα και οι μεταλλαγμένοι σταλινικοί

Για να το πω απλά, Νέα Ελλάδα: Δεν είναι οι συνιστώσες από μεταλλαγμένους σταλινικούς! Δεν είναι οι επαγγελματίες εργατοπατέρες! Δεν είναι Νέα Ελλάδα οι συντεχνίες που λυμαίνονταν το δημόσιο! Δεν είναι Νέα Ελλάδα οι φανατικοί οπαδοί της δραχμής. Δεν είναι όσοι κάνουν κατάληψη στα δημόσια κτίρια, Νέα Ελλάδα. Δεν είναι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν την Ευρώπη… δύναμη «ιμπεριαλιστική». Δεν είναι όσοι προσπαθούν κάθε τόσο να μειώνουν την αξία της Ελλάδας στην Ευρώπη και μας θέλουν να βγούμε και από το ΝΑΤΟ! Όλοι αυτοί είναι ό,τι πιο παλαιό, ό,τι πιο ξεπερασμένο υπάρχει…

Κι ακόμα, Νέα Ελλάδα: Δεν είναι αυτοί που θέλουν να πλημμυρίσει η Χώρα με λαθρομετανάστες, δεν είναι όσοι συντηρούν την ανομία στους Πανεπιστημιακούς χώρους, δεν είναι Ελλάδα Νέα αυτοί οι οποίοι χαϊδεύουν τους κουκουλοφόρους κι όσοι υπερασπίζονται τρομοκράτες, δεν είναι όσοι υπονομεύουν μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο. Και βέβαια, σίγουρα, δεν είναι Νέα Ελλάδα εκείνοι οι οποίοι δίνουν μάχη εναντίον των επενδύσεων… Μα, από πού, τότε, τα νέα παιδιά θα βρουν δουλειά; Αυτοί δεν είναι Νέα Ελλάδα. Ανήκουν στο χθες, στο βαθύ χθες, στην εποχή των παγετώνων και των δεινοσαύρων!»

«Θα στεναχωρηθεί η καγκελάριος»

Αλλά ο Τσίπρας βρισκόταν ήδη στο Βερολίνο και ζητούσε… διαγραφή του χρέους, μιλώντας για «μια νίκη που θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά και την αρχή του τέλους της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λίγες μέρες θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στο λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η Καγκελάριος και θα στεναχωρηθεί. Δε θα αργήσει πολύ η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια κυβέρνηση που σας υπόσχομαι θα διαπραγματευτεί μαζί της και για δικό σας λογαριασμό. Γιατί οι δικές μας διαφορές με την κυρία Μέρκελ δεν έχουν εθνικό, αλλά ταξικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο. Και ο τερματισμός της στρατηγικής της λιτότητας στον Νότο θα είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τους εργαζόμενους στο Βορρά. Ότι θα σταματήσει η υποτίμηση της εργατικής τους δύναμης. Ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματά τους».

(Έλεγε δηλαδή ότι θα… σώσει και τους Ευρωπαίους από την Μέρκελ, με την οποία μετά δεν σταμάτησε τα σούρτα – φέρτα!)

Οπότε, την επομένη, σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε Βέλλε έλεγε πως οι ευρωεκλογές ήταν «δημοψήφισμα για το Μνημόνιο»…

(Και μετά έφερε δυο τρία ακόμη)

Και στις 12 Μαΐου, τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο στον Πειραιά, υποδεχόταν μια… επιτροπή συμπαράστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Οπότε, ήσυχος ο Τσίπρας έφυγε για τη Μόσχα!

Αντίθετα, ο Σαμαράς βρισκόταν στη Λαμία ζητώντας «οι εκλογές να δώσουν σταθερότητα στον τόπο και όχι να πάμε σε διαδικασίες οι οποίες θα θέσουν τον τόπο σε κίνδυνο».

Όσο για τον Καμμένο, είχε πάρει σβάρνα τα κανάλια, δηλώνοντας ότι «παλεύω χθες ήρθα για λίγο στην Αθήνα, το μεσημέρι ξαναφεύγω, πηγαίνω στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και συνεχίζω μετά προς τη Δράμα, τη Φλώρινα, την Καστοριά».

Όπου, βέβαια, έλεγε τα γνωστά – δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας, δεν θα μας βγάλουν από το ευρώ, γενικά δεν θα συμβιβαζόταν με τίποτε.

Ρεκόρ και αναβάθμιση

Τότε ακριβώς, 12 Μαΐου 2014, ανακοινωνόταν ρεκόρ αφίξεων τουριστών το πρώτο τετράμηνο του έτους, με αύξηση 30,1% και με αύξηση της τάξης του 36,1% στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ οι Κυκλάδες κινήθηκαν με άνοδο 123%, η Κρήτη κινήθηκε με άνοδο 43%, η Πελοπόννησος με άνοδο 28,1%. Παράλληλα, ανακοινωνόταν αύξηση 11,8% (τον Ιανουάριο) στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας, ενώ οι εισπράξεις είχαν αυξηθεί κατά 10,5%, σε σχέση µε τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Επίσης στις 12 Μαΐου, ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R & I (Rating and Investment Information), αναβάθμιζε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β- με σταθερή προοπτική από τη βαθμίδα CC.

Την επομένη, 13 Μαΐου, ο Σαμαράς βρισκόταν στη Λέσβο, όπου παρουσίασε το έργο της κυβέρνησής του όσον αφορά στην πρωτογενή παραγωγή, αναφέροντας ότι κατασκευάζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα περίπου 80 μεγάλα και 480 μικρότερα εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, αναπλάσεις και οδοποιίες με προϋπολογισμό 1,4 δις ευρώ και στα 7.200 επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί, με δημόσια δαπάνη 550 εκ. ευρώ. Μιλά για τα δάνεια των αγροτών, τους καινοτόμους θεσμούς όπως οι Αγορές Παραγωγών, τα Πολυαγροκτήματα, τα Κτηνοτροφικά Πάρκα, οι Ζώνες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Και για τη συμφωνία για τους βοσκοτόπους στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αλλά και για την ενίσχυση των αλιέων ώστε να εκσυγχρονίσουν τα σκάφη και τα εργαλεία τους. Εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

Φυσικά, στο επίκεντρο βρέθηκε και το μεταναστευτικό πρόβλημα, με τον Σαμαρά να αναφέρεται στις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της ελληνικής προεδρίας. Αλλά και να επισκέπτεται τους άνδρες του Λιμενικού και της FRONTEX, για να τους συγχαρεί για το γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαν σώσει 4.500 ψυχές.

Εκείνη την ημέρα, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό του 1,3 δις ευρώ μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων με μειωμένο επιτοκιακό κόστος (2,13% έναντι 2,45%)

Στις 14 Μαΐου, σε συνέντευξή του στον Αντέννα, ο Τσίπρας έκανε ανάλυση του… μελλοντικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η Μέρκελ θα έφευγε με ελικόπτερο…

Και τι είπε; Μα ότι «μια σημαντική διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα προκαλέσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κρατηθεί ούτε μία ημέρα».

Όπως είπε, «αν είναι μεγάλο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα το αποτέλεσμα καταδικάζει τα κόμματα της κυβέρνησης θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής», διότι «είναι διαφορετικό να ζητάμε εκλογές με μία ψήφο διαφορά και διαφορετικά θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε εξελίξεις με μεγάλη διαφορά».

Είχε κάτι να πει και για την Μέρκελ: «Η κ. Μέρκελ θα έφευγε με ελικόπτερο, αν επέβαλε στη Γερμανία την πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα», είπε.

Οι υπογραφές για τα πετρέλαια

Αυτά έλεγε και εκεί είχε το μυαλό του, την ημέρα ακριβώς που η Ελλάδα υπέγραφε τις συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, σηματοδοτώντας επενδύσεις άνω των 700 εκ ευρώ.

Στην τελετή είχαν παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ιω. Μανιάτης και Ασ. Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, (Robert Peck), ενώ ο κ. Μανιάτης μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δις. Δηλαδή αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δις.

(Αλλά οι Συριζαίοι τότε φώναζαν «ούτε μια στα γόνα αίμα για το πετρέλαιο, καταψήφιζαν στη Βουλή τις συμβάσεις και όταν, κακή τη τύχη, ήλθαν στην εξουσία προκάλεσαν εγκληματικές καθυστερήσεις).

«Δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν τους διώξουμε»!

Στις 15 Μαΐου, το περιοδικό «Επίκαιρα» δημοσίευε ανοικτή επιστολή του κ. Τσίπρα. Ο οποίος μας ενημέρωνε πως «δεν πρόκειται να φύγουν, αν δεν τους διώξουμε. Δεν πρόκειται να σταματήσουν τις εκτροπές, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς στις 18 και 25 Μαΐου. Φοβούνται μόνο την λαϊκή εντολή. Φοβούνται μην γίνει η οργή και ο θυμός μας πολιτική πράξη. Γιατί την επόμενη ώρα, δεν θα κάνει κουμάντο στη χώρα το νεοφιλελεύθερο λόμπι και η κυρία Μέρκελ, αλλά αυτός που πραγματικά το δικαιούται, ο ελληνικός λαός. Γιατί η ήττα της κυρίας Μέρκελ είναι προϋπόθεση για να υπάρξει η Ευρώπη και για να οικοδομήσουμε με τους λαούς της μια νέα Ευρώπη».

Το κοινωνικό μέρισμα εκτός εκλογικής διαδικασίας

Εκείνη την ημέρα ανακοινωνόταν ότι το κοινωνικό μέρισμα είχε ήδη καταβληθεί σε 206.000 δικαιούχους, είχαν γίνει δεκτές άλλες 67.500 αιτήσεις, ενώ σε σύσκεψη υπό τον Σταϊκούρα αποφασιζόταν πως στο τέλος Μαΐου και ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων και των εγκρίσεων για το κοινωνικό μέρισμα θα αξιολογηθούν τα κριτήρια χορήγησής του, ώστε όλο το ποσό που έχει δεσμευτεί να καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος Ιουνίου και εφόσον προκύψει αδιάθετο υπόλοιπο να καταβληθεί σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

(Δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο δεν είχε τότε συνδέσει το κοινωνικό μέρισμα με τις ευρωεκλογές, αλλά παρέπεμπε την καταβολή του υπολοίπου ποσού για μετά τις εκλογές)

Πλην όμως ο κ. Τσίπρας είχε με άλλα να ασχοληθεί, λαμβάνοντας μέρος στο ντιμπέιτ με τους άλλους υποψηφίους προέδρους της Κομισιόν και επαναλαμβάνοντας τα γνωστά «ηρωικά» του περί διαγραφής του χρέους. Εκεί ήταν που υποστήριξε και τον Γ. Παπανδρέου και τον… Μπερλουσκόνι (είχαν γίνει γνωστά τα διαδραματισθέντα στις Κάννες το 2011 και τα περί «Σχεδίου Ζ» για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη – το οποίο απέτρεψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012).

Τα έργα Σαμαρά και το… μυστρί Τσίπρα

Όσο για τον Σαμαρά, περιόδευε στη Βόρεια Ελλάδα και επισκεπτόταν το έργο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου «Παράκαμψη Πλαταμώνα» στο νομό Πιερίας. Όπως είπε, οι παρακάμψεις του Πλαταμώνα και της Στυλίδας και οι σήραγγες των Τεμπών, «είναι έργα που αποδεικνύουν – γιατί τώρα ξαναμπήκαν μπροστά, όπως ξέρετε δεν υπήρχαν για αρκετά χρόνια καθόλου – ότι η δράση έχει ξεκινήσει, η Ελλάδα επανεκκίνησε το δυναμικό της και είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα κοιτάζοντας μόνο μπροστά, με σταθερά βήματα μπροστά».

(Σήμερα, ο Τσίπρας έχει πάρει το μυστρί και εγκαινιάζει έργα, φθάνοντας στο σημείο να λέει πως… έχει κουραστεί να εγκαινιάζει έργα που είχαν καθυστερήσει!)

Εκείνη την ημέρα, ο Σαμαράς μίλησε στη Θεσσαλονίκη.

«Φέτος», είπε, αναφερόμενος στις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, «μετά από 6 ατέλειωτα χρόνια ύφεσης, θα έχουμε ανάκαμψη. Και ανάπτυξη του χρόνου, για το 2015, 2,9%. Και το 2016, 3,7%! Και μιλάω ότι με επίσημα στοιχεία λέγονται αυτά, η ανεργία, ήδη, ξεκίνησε να υποχωρεί 3 συνεχείς μήνες. Και αυτό θα γίνεται συνεχώς από δω και πέρα. Ως το 2018 θα έχουν δημιουργηθεί 550 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα έχει υποχωρήσει η ανεργία δέκα μονάδες! Κι ως το 2020 θα είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο!»

Σταλινικοί και υβριστές

Ο Σαμαράς μιλά για τους «μεταλλαγμένους σταλινικούς» του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρεται στο γνωστό συριζαϊκό υβρεολόγιο:

«Ξέρουν βέβαια, ότι εγώ πίσω δεν κάνω! Κι έτσι μου επιτίθενται καθημερινά με ύβρεις. Δεν πρόκειται να τους απαντήσω! Ενώ βάλθηκαν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα. Μέχρι ακόμα   και την ανυποχώρητη στάση μου στο θέμα των Σκοπίων θυμήθηκαν στην απελπισία τους! Ποιοι; Αυτοί που τα στελέχη τους επίσημα και παντού ονομάζουν τα Σκόπια «Μακεδονία»! Δεν καταλαβαίνουν ότι όλες αυτές οι ύβρεις είναι τίτλοι τιμής για εμάς! Και δεν πρόκειται να τους περάσει».

Στις 16 Μαΐου, ο Σαμαράς επισκεπτόταν τα έργα υποδομής στο Λιμάνι της Πάτρας, το επιστημονικό πάρκο Πατρών και τον ανισόπεδο κόμβο του Μεσολογγίου. Και την επομένη βρισκόταν στο Κατάκολο της Ηλείας για να ενημερωθεί για τα έργα στο λιμάνι, μεγάλο κέντρο υποδοχής κρουαζιερόπλοιων – μια επένδυση 20 εκ. ευρώ.

Ενώ ο Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» υποστήριζε ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης που θα υποστεί στις ευρωεκλογές, για τις οποίες ο ίδιος έχει αποδεχθεί ότι πρόκειται για δημοψήφισμα».

(Τώρα τι θα κάνει ο ίδιος όταν θα χάσει τις προσεχείς εκλογές;)

Τσίπρας για «ανωμαλία», Καμμένος για «συμμορία»!

Εκείνη την ημέρα, ο Τσίπρας μιλούσε στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές. Κι συνεχίζει να βρίζει:

«Στην Ελλάδα ζούμε μια πρωτοφανή πολιτική ανωμαλία, που μόνο με την περίοδο των ανακτόρων μπορεί να συγκριθεί. Ξένα κέντρα, παρασκηνιακά συμφέροντα, αρχιερείς των αγορών και των τραπεζών, διορίζουν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς υπαλλήλους της τρόικας. Χαράζουν πολιτικές, καταρτίζουν προγράμματα τιμωρίας των Ελλήνων, επιβάλλουν τη θέλησή τους. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, αφού συμμετείχαν ως κομπάρσοι στις ανακτορικές συνωμοσίες των μνημονίων, δρουν τώρα ως κομπάρσοι του Βερολίνου και των Μπαρόζο στην Ελλάδα. Γιατί από το Βερολίνο και τους Μπαρόζο αντλούν την εξουσία τους. Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι παρά προϊόν μιας τεράστιας ανωμαλίας. Και γι’ αυτό είναι παραγωγός μιας τεράστιας ανωμαλίας. Επιβλήθηκαν από το σκοτάδι και δεν μπορεί παρά να παράγουν σκοτάδι. Η συμμαχία τους δεν έχει καμιά σχέση με όσα λένε. Είναι μια συμμαχία στην απάτη».

Από κοντά και ο Καμμένος, την ίδια μέρα:

«Εδώ λοιπόν, πρόκειται για σταθερότητα σε μια σχέση συνενοχής, σε μια συμμορία που θέλει να κυβερνά τον τόπο. Η συμμορία αυτή θα ανατραπεί με ένα δυνατό μήνυμα στις εκλογές, στις 25 Μαΐου, αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».

(Στις 17 Μαΐου 2014 έβγαινε και η Πορτογαλία από το πρόγραμμα – ενώ στην Ελλάδα ξεκινούσε η πορεία για να ξαναμπεί πιο βαθιά…)

Την επομένη, 18 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την είσοδο Δούρου στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Και ο Τσίπρας διακηρύσσει ότι «οι ευρωεκλογές στις 25 Μάη θα είναι το δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ στον τόπο για το μνημόνιο»! Και φεύγει πάλι για την προεκλογική του εκστρατεία στην Ευρώπη. Προλαβαίνει, βέβαια, να… λούσει τον Γιουνκέρ που επισκέπτεται την Αθήνα και να αποκαλέσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ «δικέφαλο μνημονιακό κόμμα»!

«Θα τους ανατρέψουμε», φωνάζει δυο μέρες αργότερα ο Καμμένος από τη βόρεια Ελλάδα.

Υπηρέτρια που σερβίρει τις αγορές

«Όποιος θέλει την Ελλάδα σταθερή υπηρέτρια της Ευρώπης, που σερβίρει στις αγορές και στους δανειστές την κεφαλή του ίδιου του λαού της, ας τους ψηφίσει», λέει την ίδια μέρα ο Τσίπρας από την Πάτρα. «Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φόβος της Ευρώπης των τραπεζιτών, των αγορών, αυτών που ανέχονται τα εγκλήματα εν ονόματι του κέρδους, και των εγχώριων αντιπροσώπων τους».

Και στη Θεσσαλονίκη έστηναν την ίδια μέρα κάλπες για ένα γελοίο δημοψήφισμα για το νερό και θριαμβολογούσαν για το αποτέλεσμα κατά της ιδιωτικοποίησης.

(Αλλά τότε θα περνούσαν για τρελό όποιον πρόβλεπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε την ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ)…

Στις 20 Μαΐου, ο Αντώνης Σαμαράς θα εκφωνούσε την ομιλία του για το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.

Θέλω μιαν Ελλάδα…

«Θέλω μιαν Ελλάδα, που το όνομά της στον υπόλοιπο κόσμο θα είναι συνώνυμο της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων της, της μοναδικής ομορφιάς των τοπίων της, της δημιουργικότητας των ανθρώπων της, της σταθερότητας των δημοκρατικών της θεσμών και του δυναμισμού της οικονομίας της», λέει. Και:

«Θέλω μιαν Ελλάδα, που η λέξη “πλούτος” δεν θα σημαίνει χλιδή για τους λίγους. Αλλά ευκαιρίες για όλους! Όπου η λέξη “εισόδημα” δεν θα είναι ανταμοιβή της “κομπίνας” των επιτήδειων, αλλά επιβράβευση της σκληρής δουλειάς των άξιων και εργατικών».

Και φεύγει για τη μεγαλόνησο, προκειμένου να λάβει μέρος στις τελετές για τη Μάχη της Κρήτης. Όπου μιλά για «φιλότιμο, λευτεριά και Δημοκρατία»…

«Κυρία μου, ιδού η Ελλάδα σας»! – «Σας καλώ να ανατρέψετε τους αρχηγούς σας»!

Από την Θεσσαλονίκη, από την πλατεία Αριστοτέλους, την ίδια μέρα, 21 Μαΐου, ο Τσίπρας καλεί σε «ξεσηκωμό», μιλά για «δημοψήφισμα» και «μητέρα των μαχών» και έχει πάλι τον καημό της Μέρκελ:

«Τέσσερα χρόνια τώρα τη σέρνουν ταπεινωμένη στην ποδιά της κυρίας Μέρκελ. Και της δηλώνουν υπερήφανοι: Κυρία μου, ιδού η Ελλάδα σας!». Οπότε, τα… γνωστά: «Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τη βαρβαρότητα ή με την ανατροπή της; Με τη δημοκρατία ή με τις Κάννες; Με το χτες ή με το αύριο; Και η απάντηση στα διλήμματα αυτά είναι μια: Με τον ΣΥΡΙΖΑ!»

 

(Την ίδια ώρα, όλοι μαζί απευθύνουν προσκλητήριο προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, δηλώνοντας πως «κάθε ψήφος είναι ευπρόσδεκτη», «δεν διαχωρίζουμε τους ψηφοφόρους», «είναι κι’ αυτές αντιμνημονιακές ψήφοι» και δημοσιεύοντας άρθρα τους σε χρυσαυγίτικα σάιτς)

 

Οι «πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης»

 

Φτάνουμε έτσι στην κεντρική προεκλογική ομιλία Τσίπρα στην Αθήνα (22 Μαΐου, με τον Σαμαρά να περιοδεύει στα Ιωάννινα). Και πάλι ο Τσίπρας λέει τα γνωστά: Για τον «παλιό κόσμο που φεύγει», για τους «εκλεκτούς των δανειστών», για την κατάργηση των μνημονίων, για την ολιγαρχία, για τον λαό που «θα διώξει το παλάτι της διαπλοκής, το παλάτι του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου», για τον Σαμαρά που «κρύφτηκε πίσω από τις πλάτες της κυρίας Μέρκελ και του κ. Γιούνκερ», «για να τελειώνουν οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης. Οι Μερκελιστές «πρωθυπουργοί του Μπαρόζο». Διότι, «στις 25 τελειώνουμε με όσους τόσα χρόνια μας τελειώνουν».

 

«Σας μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια», λέει…

 

Την ίδια μέρα, ο Καμμένος, από την δική του προεκλογική ομιλία, στο Περιστέρι, καλεί τους οπαδούς της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ να… ανατρέψουν τους αρχηγούς τους:

 

«Καλώ τους νεοδημοκράτες να ανατρέψουν τον Σαμαρά. Δεν έχει καμία σχέση αυτός, με τον κόσμο της ΝΔ, δεν έχει σχέση με τον Καραμανλή ούτε με την Ευρώπη των εθνών. Καλώ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει σχέση με εκείνον που πίστευε ότι οι Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Είναι υπάλληλοι της Μέρκελ και όχι αρχηγοί, και χρησιμοποιούν ως ταμπέλες τα κόμματά τους»…

 

«Με τον κ. Τσίπρα δεν έχω τίποτε να πω!»

 

Από τα Ιωάννινα ο Σαμαράς απαντά:

 

«Έχει το θράσος ο κ. Τσίπρας και μας μιλάει για «πειραματόζωα». Να του θυμίσουμε ότι ήθελε να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα; Μια πλούσια σε πετρέλαια χώρα της Λατινικής Αμερικής, που έχει βυθιστεί στην κρίση και στην ανέχεια, για πάρα πολλά χρόνια τώρα! Ωραία «πειράματα» θα μας έκανε με τον μακαρίτη Ούγκο Τσάβες! Να του θυμίσουμε ακόμα, ότι ήθελε να ακολουθήσουμε το «παράδειγμα» της Αργεντινής;

 

Ακούστε,

Εδώ που φτάσαμε, με τον κ. Τσίπρα δεν έχω τίποτε να πω!

Ποτέ στη ζωή μου δεν άκουσα τόσα πολλά ψέματα μαζεμένα, τόσες συκοφαντίες, τόσες ύβρεις, τόσες ασυναρτησίες, τόση ανευθυνότητα, τόση υποκρισία.

Δεν με ενδιαφέρει το παραλήρημά του.

Δεν με αφορά!

Αλλά οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού, δεν πρόκειται να αφήσω να πάνε στράφι!»

 

Είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να συμβεί!

 

Και ο Σαμαράς προειδοποιεί:

 

«Ο κ. Τσίπρας και οι φίλοι του, δεν είναι απειλή για την κυβέρνηση, γιατί δεν μπορούν να κυβερνήσουν! Δεν ξέρουν, δεν θέλουν, δεν τους ενδιαφέρει. Δεν μπορούν να σταθούν!

Θα καταρρεύσουν τα πάντα, πριν προλάβουν να τα γκρεμίσουν εκείνοι! Μόνο να καταγγέλλουν ξέρουν, να υπονομεύουν και να αποσταθεροποιούν. Ξέρω ότι παρά τις πικρίες και τις στενοχώριες που έχετε, στο βάθος της ψυχής σας γνωρίζετε πως έδωσα και δίνω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου για να ορθοποδήσει οριστικά η Πατρίδα μας. Και να μη ξαναγυρίσει στον εφιάλτη που ζήσαμε! Μακάρι να μπορούσα να σας είχα οδηγήσει από δρόμους ευκολότερους. Δεν υπάρχει χώρος για χαλαρή διάθεση, ούτε για «μηνύματα» που πρέπει να σταλούν τα οποία, άλλωστε, μου είναι ήδη γνωστά. Σας θέλω δίπλα μου, σας θέλω μαζί μου. Και να θυμάστε: Ο κ. Τσίπρας δεν είναι απειλή για την Ελλάδα… Είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα μας!»

 

(Το ατύχημα συνέβη και ο Σαμαράς επιβεβαιώθηκε: Τα πάντα κατέρρευσαν!)

 

 

«Σχίζω τα μνημόνια επί δύο χρόνια, σελίδα σελίδα…»

 

Στις 23 Μαΐου, η προεκλογική εκστρατεία κλείνει με την ομιλία Σαμαρά στο Σύνταγμα: «Δίνουν μάχη να μην ξεκολλήσει η χώρα από την κρίση», λέει. «Γι’ αυτούς είναι θέμα ζωής και θανάτου, να ανακόψουν την πορεία της Χώρας, τώρα! Για τη Χώρα, όμως, είναι θέμα επιβίωσης να μη γυρίσει πίσω… Να μην καταστρέψει αυτό που έχτιζε ως τώρα… Μας λένε ότι θα «σχίσουν τα μνημόνια»… Εγώ σας λέω ότι τα σχίζω τα μνημόνια επί δύο χρόνια, μήνα-μήνα, βδομάδα-βδομάδα, μέρα-μέρα, σελίδα-σελίδα, λεπτό-λεπτό. Έτσι φτάσαμε και στεκόμαστε στα πόδια μας. Για να μην έχουμε πια ανάγκη από Μνημόνια… Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους μέσω του ΕΟΠΥΥ!»

 

(Όπως και έγινε κι’ ας μην σταματά η παρέα του ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει πως αυτοί ασφάλισαν τους ανασφάλιστους).

 

«Χθες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Ελληνικό λαό, για μιαν ακόμα φορά, την ψήφο του λαού μας, για να ρίξει την Κυβέρνηση και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την ακραία και επικίνδυνη συμπεριφορά του, ο μόνος που μπορεί να δώσει απάντηση είναι ο ίδιος ο Ελληνικός λαός. Εσείς, η ψυχή της Δημοκρατίας! Θέλετε να προκληθούν πρόωρες εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα; Εσείς θα αποφασίσετε! Σας έθεσα καθαρά τα διλήμματα της Κυριακής: Όλα τα διλήμματα».

 

Αναλάμβανε την ευθύνη και δεσμευόταν!

 

Ο Τσίπρας περνά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας του στο Ηράκλειο της Κρήτης. 23 Μαΐου και… δεσμεύεται:

 

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών, όπως είναι το νερό, τα δάση και ο αιγιαλός. Για την περιφρούρηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που είναι το διαβατήριό μας για την Ευρώπη του μέλλοντος. Για την άμεση ανατροπή των αποφάσεων εκποίησης του κράτους. Για την επιστράτευση της δημόσιας περιουσίας για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και τη θωράκιση των συντάξεων. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Διασώζουμε και εξασφαλίζουμε τις συντάξεις μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμώνει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Θα είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και θα πετύχει».

(Το πώς έγινε η «διαπραγμάτευση» και πού κατέληξε είναι γνωστό…)

Όταν μιλούν οι αριθμοί…

Η μόνη αλήθεια ήταν ότι στις 23 Μαΐου 2014,  ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμιζε το αξιόχρεο της Ελλάδας από Β- σε Β με σταθερές προοπτικές καθώς και στην αναβάθμιση της «οροφής της χώρας» (country ceiling) από “B+” σε “ΒΒ”. Όπως αναφέρει ο οίκος, «η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της και αναμένεται να επιτύχει και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε το 2013, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί, υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15, τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015, ενώ η Ελλάδα σημείωσε το 2013 πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία».

Την ίδια μέρα, η Ελλάδα γινόταν μια από τις πρώτες τρεις χώρες των οποίων η Επιτροπή ενέκρινε το ΕΣΠΑ (2014 -2020), ύψους 26 δις ευρώ, με προσανατολισμό την απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση των νέων, την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την υποστήριξη ανέργων για δημιουργία επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοίνωνε (στις 28 Μαΐου) αύξηση καταθέσεων τον Απρίλιο κατά 300 εκ ευρώ, φθάνοντας έτσι τα 161,3 δις.

(Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τις καταθέσεις στα 120 δις και τώρα μας καλεί να πανηγυρίσουμε επειδή τις πήγε στα 130 δις)

Πάντα στις 28 Μαΐου, τρεις μέρες δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, η Eurostat ανακοίνωνε αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο – και μάλιστα σε υψηλό εξαετίας – στις 99,1 μονάδες από 95,4 μονάδες τον Απρίλιο.

(Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα θα ξεπερνούσε τις 103 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα το κατακρήμνισε και τώρα παλεύει λίγο πάνω λίγο κάτω από τις 100 μονάδες)

Και στις 30 Μαΐου, το ΔΝΤ θα ολοκλήρωνε την 5η αξιολόγηση, με αποτέλεσμα την εκταμίευση 3,41 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

(Κάτι που δεν το αναφέρει κανείς, αλλά αποδεικνύει πως αυτοί που δεν άναβαν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης ήταν οι Ευρωπαίοι, που πίεζαν την κυβέρνηση Σαμαρά για το υπερταμείο και ήθελαν «λύση» για το Σκοπιανό)

Αλλά στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έλθει πρώτος στις ευρωεκλογές και η αντίστροφη πορεία προς την καταστροφή είχε ξεκινήσει…

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά 3,87 μονάδων, εξασφαλίζοντας το 26,58% των ψήφων και έξι ευρωβουλευτές, ενώ οι ΑΝΕΛ εξέλεξαν έναν μόνο ευρωβουλευτή. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 22,71% και πέντε ευρωβουλευτές. Από δύο ευρωβουλευτές εξέλεξαν η Ελιά, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή εξέλεξε τρεις.

Με τη διαφορά κάτω του 4% και έναν μόλις ευρωβουλευτή επιπλέον σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε θρίαμβος υπήρξε, ούτε «μήνυμα ανατροπής».

Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μιλήσει για «ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο», για μια «ιστορική πολιτική ανατροπή», να συγκρίνει τα αποτελέσματα με αυτά των εκλογών του 2012 και να ζητά προσφυγή στις κάλπες για να… αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο!

Με πόσες μονάδες πρέπει να πράξει το ίδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές;

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.