Η έκθεση με τις παλιές γελοιογραφίες στο 5ο Γυμνάσιο Αλίμου




Σήμερα είχα την τύχη να παρακολουθήσω μια έκθεση με θέμα «ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ: Μια πολύ …. σοβαρή υπόθεση» που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Αλίμου.

Πρόκειται για την παρουσίαση σατυρικών πολύχρωμων γελοιογραφιών του περιοδικού «Νέος Αριστοφάνης» που εξέδιδε ο εκδότης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Παναγιώτης Πηγαδιώτης (1870-1900).

Οι γελοιογραφίες του, αντανακλούσαν το λαϊκό αίσθημα και ο απλός αναγνώστης αισθανόταν κοινωνός της κριτικής που ασκούσε στις πράξεις των κυβερνώντων για πράξεις και ενέργειες οι οποίες επαναλαμβάνονται και σήμερα σχεδόν αυτούσιες. Οι γελοιογραφίες αντικατοπτρίζουν επακριβώς και την σημερινή πραγματικότητα.

Τις γελοιογραφίες αυτές, τις είχα δωρίσει στο Σχολείο πριν χρόνια. Είχαν όμως «τύχη αγαθή» να βρεθούν στα χέρια μιας εξαιρετικής εκπαιδευτικού, της φιλολόγου κ. Μαρίνα Γκαβαρδίνα, να αξιοποιηθούν, να μελετηθούν και να παρουσιαστούν με ένα μοναδικό και διδακτικό τρόπο από την ιδία απόψε σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια της εποχής από τους πολύ καλούς μουσικούς Γιάννη Νιάρχο και Βαγγέλη Βοττέα. Την μουσική ευθύνη είχε ο κ. Aristogeiton V. Kotsas.
Προσωπικά ευχαριστώ και συγχαίρω την κ. Γκαβαρδίνα για την διδακτική αξιοποίηση του υλικού αυτού.

Χρήστος Αδαμόπουλος Γενικός Γραμματέας του σωματείου “ΝΟΤΙΟΝ ΣΗΜΑ”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.