Άγιος Δημήτριος: Η ομιλία της Γιώτας Δήμου, υποψήφιας δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»




Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην οποία μίλησε η Γιώτα Δήμου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Η Γιώτα Δήμου απέδειξε με παραδείγματα από την εφαρμογή της πολιτικής της Δημοτικής (ΠΑΣΟΚ με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ) και της Περιφερειακής (ΣΥΡΙΖΑ) αρχής την άρρηκτη σύνδεση της τοπικής διοίκησης με το κράτος. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες Ε.Ε. – κυβέρνησης, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, γίνονται αρωγοί των επενδυτικών σχεδιασμών, καταπατούν εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, απαλλάσσουν το κράτος από αρμοδιότητες και τα αντίστοιχα κόστη ώστε να απελευθερωθεί περισσότερο χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κα.) αξιοποιούν την αμεσότητα του θεσμού της Τοπικής Διοίκησης προς τους δημότες, για να παρέμβουν πολιτικά υπέρ των κομμάτων που υπηρετούν, υπέρ της ιδεολογίας του κεφαλαίου, για να ενσωματώσουν το λαό, να συμβάλλουν από την πλευρά τους στη μακροημέρευση του συστήματος.

ΕΕ – Κράτος – Περιφέρεια δεν επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, αλλά, έργα που αποδίδουν άμεσα και μακροπρόθεσμα υπερκέρδη στους ομίλους.

Δεν είναι τυχαίο πως η παρούσα Δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, έχει εγκαταλείψει και υποβαθμίσει κυριολεκτικά μία ολόκληρη περιοχή, και μάλιστα από τις πιο φτωχές γειτονιές του Μπραχαμίου, τον Ασύρματο. Είναι περικυκλωμένη από τα νεκροταφεία 5 δήμων, από τις κεραίες της ΔΕΗ, τα απορριμματοφόρα της Ν. Σμύρνης, έχει βιομηχανική – φαρμακευτική μονάδα, το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ και την ίδια στιγμή είναι απομονωμένη λόγω ανεπαρκούς συγκοινωνίας. Αντιμετωπίζει πλήθος αποχετευτικών προβλημάτων σε διάφορες γειτονιές.

Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή περηφανεύεται για έργα στον Ασύρματο που δήθεν δίνουν ανάσα, όπως το λαχανόκηπο. Καπηλεύεται, πλάι σε άλλους επίδοξους υποψήφιους δημάρχους, αγώνες δεκαετιών του λαού της περιοχής, αγώνες δεκαετιών του ΚΚΕ, για να γίνει το πάρκο του Ασυρμάτου χώρος πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους. 1,5 χρόνο πριν φωτογραφιζόταν σε φιέστες με τον Τσίπρα για την παραχώρησή του στο δήμο, τώρα που αποκαλύφθηκε ότι εκχωρήθηκε στο Υπερταμείο καλλιεργεί τον εφησυχασμό! Κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία για τη στασιμότητα των αναγγελθέντων έργων, εμπόδια όμως που το κράτος ξεπερνάει με fasttrack διαδικασίες, όταν πρόκειται για άλλα έργα που ιεραρχεί το κεφάλαιο όπως στο Ελληνικό.

Την ίδια περίοδο η Δημοτική αρχή εξασφάλισε χρηματοδότηση πολλών εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για άλλα έργα που προτάσσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην περιοχή,  όπως πχ. τα 4,25 εκ για την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του Metro Mall.

Την ίδια στιγμή, απαλλάσσει από τέλη μεγάλες επιχειρήσεις, όπως την Cosmote που της κάνει δώρο πάνω από 100 χιλ. ευρώ το χρόνο, δεν κυνηγάει ούτε ευρώ από τους μεγαλο-οφειλέτες, ενώ δεν παίρνει σαφή απόφαση διαγραφής/μείωσης χρεών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Η Δημοτική αρχή μαζί με την σύμφωνη γνώμη των άλλων παρατάξεων έχει προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (ΟΤΕ), ενώ ταυτόχρονα χαρατσώνει με δημοτικά τέλη τους εργαζόμενους και του μικροαυτοαπασχολούμενους.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρόθυμους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες αξιοποίησαν για την υλοποίηση των αντεργατικών νόμων στους εργαζόμενους στο Δήμο, για την εφαρμογή κάθε είδους ευέλικτης μορφής εργασίας. Αξιοποιεί τον εθελοντισμό ως μοντέλο απλήρωτης εργασίας, για την κάλυψη λειτουργιών του δήμου.

Φέρει βαριές ευθύνες για την αύξηση εργατικών ατυχημάτων και στο δήμο μας, όπως στην καθαριότητα (που βάζει γυναίκες στα απορριμματοφόρα), ή στο πράσινο, και γενικά σε υπηρεσίες που υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας με συμβασιούχους σε πόστα χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.

Τέλος, η Γιώτα Δήμου ανέδειξε τη δράση που ανέπτυξαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Με την πίεση που άσκησαν μαζί με τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής προς την Δημοτική αρχή κατάφεραν να παρθούν μέτρα ανακούφισης (μείωση δημοτικών τελών) σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων (ανέργων), υπερασπίστηκαν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, στήριξαν τον αγώνα των συμβασιούχων, πάλεψαν για να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα στην περιοχή κ.ά.

Στην παρέμβαση του ο Χρήστος Κατσώτης, αναφέρθηκε στο εξελίξεις που υπάρχουν το διάστημα αυτό, με τα «διαζύγια» και τις κοκορομαχίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις καρέκλες, αλλά και τα επικίνδυνα σχέδια που παίζονται με την αμερικανο-νατοϊκή συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τη βρώμικη δουλειά που της ανέθεσε το κεφάλαιο με την υλοποίηση όλων των μνημονιακών νόμων, αλλά και το μνημόνιο που έφερε η ίδια, παράλληλα παίζοντας το παιχνίδι των Αμερικάνων στην ευρύτερη περιοχή, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στα μεγάλα ενδο-ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα σε Κίνα-Αμερική-ΗΠΑ. Θέλει όμως αυτή την στιγμή να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου με την «νέα σελίδα» που ανοίγει μπροστά λόγω της αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, και την παροχολογία που έχει ξεκινήσει, που όμως θα του τα πάρει όλα πίσω με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα (πτώση αφορολόγητου, νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου).

Τόνισε την αναγκαιότητα να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ παντού, σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, μιας και είναι η μόνη δύναμη που αντιπαλεύει το σύνολο της πολιτικής αυτής, αλλά και την αιτία της, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΔΗΜΟΥ

Σύσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Δημητρίου

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Το επόμενο διάστημα ο λαός θα βρεθεί μπροστά σε αποπροσανατολιστικά και  εκβιαστικά διλήμματα που θα τον οδηγήσουν σε 3 κάλπες, μεταξύ ιδιαίτερα κρίσιμων και σύνθετων εξελίξεων.

Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει αυτές τις μάχες μεταξύ τους. Η αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας που συνεχώς διευρύνεται, η άπληστη δίψα του κεφαλαίου για αυξανόμενη κερδοφορία στις πλάτες του λαού που αντιμετωπίζει τη φτώχεια, την εξαθλίωση της ζωής του. Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα που οξύνονται με θύματα τους λαούς, είτε με όρους ιμπεριαλιστικής ειρήνης είτε με όρους ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το αστικό πολιτικό σύστημα – κυβέρνηση με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι συνοδοιπόροι τους στην ΤΔ, δλδ το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, υπηρετεί ψυχή τε και σώματι τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Αυτά βρίσκονται πίσω από αντιπαραθέσεις, νόμους, συνταγματικές αναθεωρήσεις και θεσμούς του κράτους και της ΤΔ. Αυτά βρίσκονται πίσω από διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μας λένε συχνά οι παρατάξεις πως όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τους δήμους. Πως στην ΤΔ δεν κάνουν πολιτική, είναι υπεράνω κομμάτων. Ακόμη και η ΔΑ, που είναι διοίκηση του δήμου, μιλάει ως θύμα της κρίσης ή ακριβέστερα λέει πως ολόκληρος ο θεσμός της ΤΔ ήταν θύμα της κρίσης.

Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη και τους διαψεύδει.

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις αξιοποιούν την εγγύτητα του θεσμού της ΤΔ προς τους δημότες, για να παρέμβουν πολιτικά υπέρ των κομμάτων που υπηρετούν, υπέρ της ιδεολογίας του κεφαλαίου, για να ενσωματώσουν το λαό, να συμβάλλουν από την πλευρά τους στη μακροημέρευση του συστήματος.

Η ΔΑ της Ανδρούτσου (γέννημα-θρέμμα του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε τη μετεξέλιξη της σοσιαλδημοκρατίας και συνδιαλέγεται-αγκαλιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) την περίοδο της κρίσης αξιοποίησε το κάλπικο δίλημμα «μνημόνιο –  αντιμνημόνιο». Μίλαγε για «ανθρωπιστική κρίση – κρίση αξιών». Μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση καλούσε το λαό σε «αναμονή για την έξοδο από την κρίση». Σήμερα καλεί το λαό να πανηγυρίσει για την «έξοδο από τα μνημόνια» και τάσσεται υπέρ των «προοδευτικών – δημοκρατικών δυνάμεων» κόντρα στη «συντήρηση και το νεοφασισμό». Ακούγοντάς την δύσκολα μπορείς να τη διαχωρίσεις από τους εκπροσώπους της κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ…. Αντίστοιχα ιδεολογήματα περί κρίσης, μνημονίων, ανάπτυξης, χρωματισμένα φυσικά από τον αντίστοιχο πολιτικό φορέα που στηρίζουν, αξιοποίησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Ο ευρωμονόδρομος και η δήθεν ασφάλεια που προσφέρει ο μακελάρης των λαών – το ΝΑΤΟ, είναι η καραμέλα όλων τους.

Κοινός στόχος να εγκλωβίσουν το λαό στο μαντρί του διπολισμού, στο αδιέξοδο της λογικής του «μικρότερου κακού», να μη σηκώνει κεφάλι, ακόμη και να γίνει χειροκροτητής της αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για να μη δει την πραγματική διέξοδο – την πρόταση του ΚΚΕ.

Η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε όλες αυτές τις δυνάμεις ήμασταν εμείς, το ΚΚΕ. Με την παρέμβασή μας στο Ευρωκοινοβούλιο – τη Βουλή – τις Περιφέρειες – τους δήμους. Με την πρωτοπόρα δράση μας μέσα από το ΠΑΜΕ, τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την ΠΑΣΕΒΕ και τις ενώσεις των φτωχών ΕΒΕ, τους φορείς στη γειτονιά, συνολικά στο λαϊκό κίνημα.

Στην Περιφέρεια Αττικής και στο Μπραχάμι συγκεκριμένα ξεχωρίζει η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης, του συνδυασμού που είναι η φωνή του ΚΚΕ στην ΤΔ, με τις παρεμβάσεις μας, μέσα και έξω από τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων.

Αναδείξαμε κάθε εργατικό-λαϊκό πρόβλημα σε συνδυασμό με επεξεργασμένα αιτήματα για τη βελτίωση της ζωής του λαού.

Κοντραριστήκαμε επί της ουσίας στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η ΠΑ της Δούρου – δλδ του ΣΥΡΙΖΑ, και η ΔΑ, ξεσκεπάζοντας ταυτόχρονα την κάλπικη αντιπαράθεση που επιδιώκουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Είμαστε οι μόνοι που από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε απέναντι στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ΤΔ, Καποδίστρια – Καλλικράτη – Κλεισθένη, που αν και φέρουν ελληνικά ονόματα δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Είναι κατευθύνσεις της ΕΕ και έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες αυτής. Στόχο είχαν και έχουν να κάνουν πιο αποτελεσματικούς και ευέλικτους τους θεσμούς της ΤΔ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ώστε να γίνουν αρωγοί των επενδυτικών σχεδιασμών, της καταπάτησης των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, να απαλλαγεί το κράτος από αρμοδιότητες και τα αντίστοιχα κόστη και να κατευθύνει περισσότερους πόρους προς τους μεγαλο-επιχειρηματίες.

Η κρατική χρηματοδότηση προς την ΤΔ τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης, είναι συνεχώς μειούμενη. Μιλάμε για απόλυτη μείωση τουλάχιστον κατά 62% στη διάρκεια της κρίσης και απόλυτη αύξηση από την άλλη των λεγόμενων «ιδίων εσόδων», που συνεχίζεται και τώρα, στη φάση ανάκαμψης.

Στην ίδια ρότα είναι και οι προϋπολογισμοί της ΔΑ, με τα «ίδια έσοδα», δηλαδή τέλη, φόρους πρόστιμα και κάθε λογής χαράτσια, να ξεπερνούν τα κρατικά. Για το 2019 το 53% είναι τα «ίδια έσοδα» και το 47% είναι από το κράτος την Περιφέρεια, ΕΣΠΑ κ.ά. προγράμματα.

Η ΔΑ ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να κάνει αλλιώς, γτ οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι «ρεαλιστικοί». Και πάνω σε αυτόν τον «ρεαλισμό» υψώνονται οι τόνοι με τις λοιπές παρατάξεις στο ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής του χαρατσώματος του λαού. Με επιχείρημα αυτόν τον «ρεαλισμό» προσπαθεί να απαξιώσει τις προτάσεις μας και την αγωνιστική μας στάση μιλώντας για πολιτική εκ μέρους μας της «ουτοπίας» – της «δευτέρας παρουσίας». Μας έχουν συνηθίσει τέτοιες «προοδευτικές» (!) δυνάμεις στον «εκλεπτυσμένο» αντικομμουνισμό.

Μας θέτουν πονηρά το ερώτημα «κι εσείς ως διοίκηση τι θα κάνατε; Και στους δικούς σας δήμους φέρνετε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς». 

Σε αντίθεση με τη ΔΑ, αυτή και αντίστοιχες σε άλλους δήμους, εμείς δεν υπερασπιστήκαμε τις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις στην ΤΔ, λέγοντας, όπως αυτοί, ότι θα «νοικοκυρέψουν τους δήμους», ότι πρέπει η ΤΔ να «συμβάλλει στη δημοσιονομική προσαρμογή». Δεν υπερασπιστήκαμε την οικονομική αυτοτέλεια και τη λειτουργία δήμων και περιφερειών ως επιχειρήσεις. Αυτές οι δυνάμεις έστρωσαν το δρόμο σε αυτήν την εξέλιξη, και με εύπεπτα επιχειρήματα την παρουσίασαν ωραιοποιημένη, ως αναγκαιότητα, στο λαό.

Στους δήμους που είμαστε διοίκηση είμαστε από την πλευρά του λαού, είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση – και από αυτήν τη θέση – στο αστικό κράτος και το σάπιο σύστημα που υπηρετεί. Λέμε όλη την αλήθεια, ακόμη και για το στενό κορσέ των αστικών θεσμών, όπως της ΤΔ, που προστατεύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και βάζει ένα σωρό εμπόδια στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ακόμη κι έτσι, εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο στους προϋπολογισμούς στην κατεύθυνση ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, κόντρα στις οδηγίες Κυβέρνησης και Περιφερειών. Μειώσαμε τέλη και χαράτσια, απαλλάξαμε κατηγορίες δημοτών που το είχαν ανάγκη. Απαλλάξαμε ανέργους από τροφεία, συνδρομές σε αθλητικές δραστηριότητες και τέλη. Δεν προχωρήσαμε σε πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και μπλοκαρίσματα τραπεζικών λογαριασμών. Σταματήσαμε τη πορεία ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών. Στηρίξαμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Πήραμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία, για ζητήματα υποδομών υγείας, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Δεν είπαμε στο λαό «ε και τι να κάνουμε» αλλά τον καλέσαμε σε αγώνες, οργανώσαμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε ζήτημα που τον απασχολεί. Τον καλούμε σε πάλη που βάζει απέναντι τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, και έχει στο επίκεντρο τη λαϊκή ευημερία.

Η ΔΑ εδώ ταξικά έχει πάρει θέση, είναι με το κεφάλαιο.

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό δεν προβλέπει καθόλου έσοδα από μεγαλο-επιχειρηματίες, π.χ. τέλη διαφήμισης ή οφειλές από μεγαλο-οφειλέτες. Αντίθετα, όταν το θέσαμε, για τους μικρούς – φτωχούς οφειλέτες απέφυγε να πάρει σαφή απόφαση διαγραφής χρεών τους, και να μην προχωρήσει ο δήμος σε κατασχέσεις εις βάρος τους.

Διατηρεί τα τέλη στα ίδια επίπεδα από την αρχή σχεδόν της θητείας της, ενώ οι μειώσεις/απαλλαγές που εφαρμόζει σε κατηγορίες δημοτών (ΑμεΑ, μονογονεϊκές) αγγίζουν μόνο τις πιο εξαθλιωμένες περιπτώσεις. Κάτω από τη δική μας παρέμβαση και μόνο τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν τα τέλη σε ορισμένες κατηγορίες (δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, του ΚΕΑ και τους ανέργους).

Την ίδια στιγμή, απαλλάσσει από τέλη μεγάλες επιχειρήσεις, όπως την Cosmote που της κάνει δώρο πάνω από 100.000€ κάθε χρόνο, με ειδική απόφαση. Το αποκαλύψαμε πρώτοι, το φέραμε επανειλημμένα στα ΔΣ όταν οι υπόλοιπες παρατάξεις σφύριζαν αδιάφορα. Και τι δεν ακούσαμε γι’ αυτό το θέμα: ότι θα διώξουμε την Cosmote και την τεχνολογική αναβάθμιση στο δήμο, ότι δε θα έχουν οι δημότες γρήγορο ίντερνετ κ.ά. τέτοια ευφάνταστα…

Σε αντίστοιχο πνεύμα , δλδ ταξικά – με το κεφάλαιο, στέκεται και η ΝΔ , όπως εκφράζεται μέσα από την ΚΕΔΕ. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ζητάει ο ΕΝΦΙΑ, ένας από τους πλέον αντιλαϊκούς και άδικους φόρους, να περάσει στους δήμους. Με την τοπική της παράταξη να ζητά το επιπλέον χαράτσωμα του λαού με προτάσεις όπως την ελεγχόμενη στάθμευση, δλδ κ.ά. πρόστιμα.

Αν η μία όψη της ΤΔ είναι η φορο-εισπρακτική, η άλλη είναι ο ενεργός της ρόλος στο σχεδιασμό και την υλοποίηση επενδύσεων πολλών εκ και δις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και κοινοπραξιών. Κι αν στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ενιαία στάση αυτών των παρατάξεων, στη δεύτερη οι διαφοροποιήσεις μεταξύ τους εκφράζουν τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν μεταξύ αυτών των μεγάλων συμφερόντων.

Η Περιφέρεια Αττικής αντικειμενικά έχει μεγάλη βαρύτητα. Διαχειρίζεται εκ. ευρώ μέσα από το ΠΔΕ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευρωπαϊκά προγράμματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, τα έργα που χρηματοδοτεί, φιλέτα που ορέγεται το κεφάλαιο όπως το παραλιακό μέτωπο εδώ στα Νότια προάστια, είναι πρώτης προτεραιότητας. Πίσω από αυτά βρίσκονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανταγωνίζονται ποιος θα «κλείσει τη δουλειά», ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο.

Στην Αττική το προηγούμενο διάστημα τα γεγονότα στη Μάνδρα και το Μάτι, με πάνω από 100 νεκρούς συνολικά, με τραυματίες, με καταστροφές σπιτιών και υποδομών, ανέδειξαν με τον τραγικό τρόπο πώς η ΕΕ, και αυτή η πολιτική υπηρέτησης του κεφαλαίου, βάζουν στο ζύγι κόστους – οφέλους τη ζωή του λαού. Όπως αναδείξαμε και με ερώτησή μας στο Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν προκλητικά είπε πως εάν και άδικο, είναι «οικονομικά αποδοτικότερο» να προστατευθούν οι εύπορες οικογένειες ή εργοστάσια από το να προστατευθούν οι φτωχοί, αφού η δικαιοσύνη δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση «κόστους – οφέλους».

ΕΕ – Κράτος – Περιφέρεια δεν επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, αλλά, έργα που αποδίδουν άμεσα και μακροπρόθεσμα υπερκέρδη στους ομίλους.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναδεικνύουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του τεχνικού προγράμματος της ΔΑ.

Έχει εγκαταλείψει και υποβαθμίσει κυριολεκτικά μία ολόκληρη περιοχή, και μάλιστα από τις πιο φτωχιές γειτονιές του Μπραχαμίου, τον Ασύρματο, που είναι περικυκλωμένος από τα νεκροταφεία 5 δήμων, από τις κεραίες της ΔΕΗ, τα απορριμματοφόρα της Ν. Σμύρνης, έχει βιομηχανική – φαρμακευτική μονάδα, το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, και την ίδια στιγμή είναι απομονωμένος λόγω ανεπαρκούς συγκοινωνίας. Αντιμετωπίζει πλήθος αποχετευτικών προβλημάτων σε διάφορες γειτονιές, υποφέρει από τα σκουπίδια καθώς είναι το τελευταίο δημοτικό διαμέρισμα που περνάει απορριμματοφόρο και πλυντήριο κάδων. Κάθε φορά που θέτουμε αυτά τα ζητήματα η απάντηση είναι μόνιμα η ίδια, πως δεν περνάει από το χέρι της: για τα νεκροταφεία δεν υπάρχει αλλού χώρος, για τις κεραίες είναι ευθύνη της ΔΕΗ, για το αποχετευτικό της ΕΥΔΑΠ κ.ο.κ. Οι παρεμβάσεις της περιορίζονται σε κάποια υποτυπώδη υπομνήματα προς τις υπηρεσίες.

Παρόλ’ αυτά η ΔΑ περηφανεύεται για έργα στον Ασύρματο που δήθεν δίνουν ανάσα, όπως το λαχανόκηπο. Καπηλεύεται, πλάι σε άλλους επίδοξους υποψήφιους δημάρχους, αγώνες δεκαετιών του λαού της περιοχής, αγώνες δεκαετιών του ΚΚΕ, για να γίνει το πάρκο του Ασυρμάτου χώρος πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους. Φωτογραφίζεται σε φιέστες με τον Τσίπρα για την παραχώρησή του στο δήμο, και 1,5 χρόνο μετά το παίρνει πίσω, με την εκχώρησή του στο Υπερταμείο, ως εγγύηση για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Καλλιεργεί τον εφησυχασμό γύρω από αυτήν την αρνητική εξέλιξη, λέγοντας πως τα έργα προχωρούν (και εννοεί την αποξήλωση των κεραιών στο πάρκο), όταν την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι τίποτε δεν προχωρά επί της ουσίας γιατί συναντά πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση της μελέτης. Γραφειοκρατικά εμπόδια που το κράτος παραμερίζει, με fast-track διαδικασίες, όταν πρόκειται για άλλα έργα που ιεραρχεί το κεφάλαιο.

Για το ρέμα της Πικροδάφνης αν και πριν τα τραγικά γεγονότα ήταν απόλυτα καθησυχαστική, ότι «δεν τίθεται ζήτημα πλημμυρικών φαινομένων», τώρα το πήρε πίσω μιλώντας ανοιχτά για επικινδυνότητα του ρέματος. Παρόλ’ αυτά, η ΠΑ με μελέτη που ψήφισε διατηρεί καταπατήσεις και προβλέπει έργα που εξασφαλίζουν κέρδη στους εργολάβους κόντρα στην περιβαλλοντική και αντιπλημμυρική προστασία.

Την ίδια περίοδο η ΔΑ εξασφάλισε χρηματοδότηση πολλών εκ. ευρώ από την ΠΑ για άλλα έργα στην περιοχή, που προτάσσουν οι μεγαλο-επιχειρηματίες, αναβαθμίζοντας εκείνο το τμήμα του δήμου που λειτουργεί ως σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο, πχ 4,5 εκ για την ανάπλαση της περιοχής πέριξ του μετροMALL, 5 εκ. για τη διαπλάτυνση της Αγ. Δημητρίου, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε αναπλάσεις σε Πριάμου και Κολοκοτρώνη. Συνυπολογίζοντας στα παραπάνω, την έλλειψη σχεδιασμού για αναπλάσεις σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές, την ανυπαρξία ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης στο δήμο, τις τεράστιες ελλείψεις στην περιοχή σε παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, η χρηματοδότηση αυτών των έργων δείχνει ότι τελικά δεν επιλέγονται όσα αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Άλλωστε, τα ΕΣΠΑ της ΕΕ, τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, έχουν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ως δικλείδες ασφαλείας για την ενίσχυση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Οι λοιπές παρατάξεις δεν αντιπαρατίθενται στην ουσία της κατεύθυνσης των έργων που επιλέγονται ούτε αναδεικνύουν την ανάγκη έργων για την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Δε λένε κουβέντα για την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, ούτε καλά-καλά της ΠΑ. Μάλιστα, ορισμένα θέματα τίθενται επιφανειακά και αποσπασματικά ως προσφιλή θέματα προεκλογικής καμπάνιας (π.χ. ρέμα – ΝΔ κλπ), ή σε άλλα απλώς επιδιώκουν και αυτές οι παρατάξεις πλάι στη ΔΑ να καπελώσουν τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής (π.χ. Ασύρματος – ΣΥΡΙΖΑ).

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Ολοκληρώνοντας, να θέσουμε ορισμένες κρίσιμες πλευρές σε σχέση με τις υπηρεσίες του δήμου.

Καταρχάς, σχετικά με τους εργαζόμενους, που είναι κρίκος για τις υπηρεσίες του δήμου, οι ΔΑ διαχρονικά βάζουν πλάτη στην καταστρατήγηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Είναι ψέμα ότι η ΔΑ δε φέρει ευθύνη, ότι είναι αποκλειστικά θέμα κυβερνητικής πολιτικής. Η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες βρήκαν πρόθυμους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή κάθε είδους ευέλικτης μορφής εργασίας (ορισμένου χρόνου, stage, κοινωφελή εργασία, συμβάσεις έργου, μέσω ΟΑΕΔ), που πλέον έχουν γενικευτεί και στον ιδιωτικό τομέα. Βρήκαν συνέταιρους σε αυτό το έργο την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές στα σωματεία των ΟΤΑ.

Υπάρχει πλήθος παραδειγμάτων της αντεργατικής πολιτικής της ΔΑ και του ρόλου της ως σκληρού εργοδότη (π.χ. στις σχολικές καθαρίστριες, τους παιδικούς σταθμούς, την καθαριότητα).

Φέρει βαριές ευθύνες για την αύξηση εργατικών ατυχημάτων και στο δήμο μας, όπως στην καθαριότητα (που βάζει γυναίκες στα απορριμματοφόρα), ή στο πράσινο, και γενικά σε υπηρεσίες που υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας με συμβασιούχους σε πόστα χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.

Αξιοποιεί τον εθελοντισμό ως μοντέλο απλήρωτης εργασίας, για την κάλυψη λειτουργιών του δήμου (ΚΑΠΗ, Κοινωνική Υπηρεσία, σχολικές καθαρίστριες).

Εδώ πια η στάση των άλλων παρατάξεων συχνά ξεπερνάει και τη ΔΑ, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που καλούν τη ΔΑ να γίνει σκληρότερη μιλώντας για εργαζόμενους που «δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους» κ.ά. παρόμοια. Υπερασπίζονται την αξιολόγηση των εργαζομένων που οδηγεί σε μείωση του προσωπικού. Ούτε λόγος για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις όπως βάζουμε εμείς ή για προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η υποστελέχωση του δήμου πάει χέρι-χέρι με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. Μάλιστα, οι μόνες υπηρεσίες που η κυβέρνηση επέτρεψε προσλήψεις είναι όσες λειτουργούν ανταποδοτικά, όπως η καθαριότητα. Σε άλλες που δε μπορεί ο δήμος να καλύψει τις ανάγκες, τις δίνει σε ιδιώτη (τεχνική υπηρεσία, πράσινο, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες) και το κόστος το φορτώνεται ο λαός.

Κι ενώ διοικεί τις υπηρεσίες του δήμου με τη λογική της ανταποδοτικότητας – επιχειρηματικότητας, κι ενώ έχει ενεργό ρόλο στη φτωχοποίηση εργαζομένων και στην κατάργηση των δικαιωμάτων τους, την ίδια στιγμή προβάλλει ένα δήθεν φιλολαϊκό – κοινωνικό προφίλ. Με τη μετατροπή της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου σε υπηρεσία διαχείρισης των φαινομένων ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, βασιζόμενη στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τον εθελοντισμό.

Μία βασική πλευρά της προσφοράς της ΔΑ στο σύστημα έρχεται από τα ίδια τα χείλη της Δημάρχου. Συμβάλλει, λέει, με τα συσσίτια κλπ, στην «κοινωνική συνοχή». Το ίδιο λένε και όλες οι άλλες παρατάξεις που την συγχαίρουν για το έργο της σε αυτόν τον τομέα. Αξίζει να γνωρίζουμε πως αυτό το μοντέλο που έχει εφαρμόσει στο δήμο είναι μέσα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισε τις κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας, προχώρησε σε μείωση των κρατικών δαπανών προς την πρόνοια κατά 900 εκ. Προβάλλει ως «ασπιρίνη» για την ανεργία τις ΚΟΙΝΣΕΠ, την ΚΑΛΟ. Η ΔΑ έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας από το κράτος στους δήμους. Αξιοποιεί αυτές τις δομές για να ενσωματώνει φτωχά λαϊκά στρώματα, να κατεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων, να καλλιεργεί τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Αυτό σημαίνει «κοινωνική συνοχή».

Υπάρχει και μία άλλη πλευρά, εξίσου επικίνδυνη, στη λεγόμενη «κοινωνική» πολιτική της ΔΑ (που παρομοίως αποθεώνουν οι άλλες παρατάξεις). Αυτή των χορηγιών από «φιλάνθρωπους» καπιταλιστές. Θα φέρω μόνο ένα παράδειγμα (αν και υπάρχουν πάρα πολλά). Πριν 3 χρόνια εφάρμοσε ένα πρόγραμμα εκμάθησης Η/Υ σε ηλικιωμένους, μέσω της ΜΚΟ «50 και άνω». Πρόκειται για ΜΚΟ που χρηματοδοτείται αδρά από την ΕΕ, με χορηγούς μεταξύ άλλων, τις Cosmote, Pfizer, ΕΤΕ, και με βασικό στόχο «τη σταδιακή εξάλειψη της πρόωρης συνταξιοδότησης – την παράταση του εργασιακού βίου ως βασικούς συντελεστές για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Καταγγείλαμε τη συνεργασία του δήμου με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ που εκμεταλλευόμενοι αμφότεροι μία ανάγκη των συνταξιούχων πλασάρουν από την πίσω πόρτα την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και συνολικά την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τις υπόλοιπες παρατάξεις δε μίλησε κανείς – υπερψήφισαν και με τα 2 χέρια. Από τη ΔΑ είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της πρώην Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής «δε με νοιάζει τι λέει η ΜΚΟ για τα όρια συνταξιοδότησης».

Με παρόμοια μέσα και τρόπους επιδιώκει να παρέμβει και στη νέα γενιά. Είτε στα σχολεία με το πλασάρισμα των χορηγών ως λύση στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, και με τη λογική ότι ο γονιός πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του, ξεκινώντας μάλιστα από την πρώτη στιγμή, δλδ από τους παιδικούς σταθμούς, που καλύπτουμε (γονείς και παιδαγωγοί) τις δραστηριότητες των μικρών παιδιών. Με πλήθος χορηγών για την διοργάνωση της ειρηνοδρομίας, όταν την ίδια στιγμή πετάει έξω από το δημοτικό στάδιο αθλήματα του κλασικού αθλητισμού, όπως τις ρίψεις για να φτιάξει γήπεδο 5x5 που εύκολα μπορεί να εμπορευματοποιήσει, όταν την ίδια στιγμή οι υπάρχοντες αθλητικοί χώροι δεν επαρκούν για την κάλυψη της ανάγκης σε μαζικό λαϊκό αθλητισμό, όταν οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των μαθητών στο δήμο είναι με συνδρομή συχνά απαγορευτική για τη λαϊκή οικογένεια.

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Σε αυτές τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι της στην ΤΔ μιλάνε στο λαό για συμμαχία «προοδευτικών – δημοκρατικών» δυνάμεων ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό. Οι ίδιοι που υπηρετούν το σύστημα που γεννάει τον φασισμό, οι ίδιοι που έχουν κάνει τη χώρα μας μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση, που υποκλίνονται στην ΕΕ που εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό, που φωτογραφίζονται πλάι στους φασίστες, που τιμωρούν φαντάρους επειδή ύψωσαν τη φωνή τους για να καταγγείλουν φασιστικά συνθήματα στα στρατόπεδα, καλούν σε αντιφασιστική συμμαχία. Στο δήμο μας δεν ακούσαμε ούτε μία φορά τη Δήμαρχο να καταγγέλλει το ΝΑΤΟ, μάλιστα επί της επικαιρότητας, συμφωνεί και επαυξάνει με τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών. Η παράταξη ΜΕΤΕΧΩ μιλά ως εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από κοινού συντηρούν μία αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση στα ΔΣ με ακροδεξιούς δημοτικούς συμβούλους και με παρατάξεις που στους κόλπους τους έχουν Χρυσαυγίτες και άλλα φασιστικά στοιχεία και δεν τολμάνε να τοποθετηθούν δημόσια στις καταγγελίες μας για τα αντικομμουνιστικά – φασιστικά παραληρήματά τους, περί «κομμουνιστοσυμμοριτών», «κονσερβοκουτιών», «της Χούντας που έλυσε λαϊκά προβλήματα» και άλλα ειδεχθή. Η στάση τους σε σχέση με τους πυρήνες της ΧΑ σε συλλόγους γονέων και στα σχολεία της περιοχής είναι η διατήρηση ίσων αποστάσεων, καλλιεργώντας την αντιδραστική και επικίνδυνη λογική «έξω τα κόμματα» από τα σχολεία, εννοώντας τελικά «έξω η ΚΝΕ, έξω το ΚΚΕ». Η ίδια η πολιτική που υπερασπίζονται ενισχύει στην πράξη τον φασισμό. Μόνο η οργανωμένη, λαϊκή πάλη με αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ, μπορεί να αντιμετωπίσει τους φασίστες και να τους στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Η συντριπτική πλειοψηφία των λεγόμενων τοπικών προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα της ε.τ. – του λαού μας, είναι απόρροια της γενικής πολιτικής που ασκείται. Όλες οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν δεν έφεραν ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις περιφερειακές ανισότητες, δεν απέτρεψαν την εκδήλωση της κρίσης. Υπηρέτησαν ακριβώς το αντίθετο. Ο λαός πλήρωσε την κρίση του κεφαλαίου, ο λαός καλείται να πληρώσει – να ματώσει για την ανάκαμψή της κερδοφορίας του.

Εναντιωνόμαστε στις αντιδραστικές ανατροπές σε Κράτος, Δήμους, Περιφέρειες, όχι μόνο με την πολιτική, καθαρή τοποθέτησή μας, αλλά και με την αγωνιστική μας στάση. Πρωτοστατούμε στην οργάνωση του λαού στα σωματεία του, στην Κοινωνική Συμμαχία, για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, με κατεύθυνση – με προοπτική την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, το άνοιγμα του δρόμου για μία κοινωνία που αφέντης θα είναι ο ίδιος ο παραγωγός του πλούτου, ο ίδιος ο λαός. Για μία κοινωνία με εργατική εξουσία και κεντρικό σχεδιασμό, που βασική γραμμή θα έχει την ευημερία του λαού. Για μία κοινωνία σοσιαλιστική.

Είναι ο μόνος δρόμος που έχει μπροστά του ο λαός. Όλες οι άλλες δήθεν εύκολες λύσεις μας οδήγησαν στα χειρότερα.

Καλούμε το λαό να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στη δοκιμασμένη αντιδραστική πολιτική της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, στους κολαούζους τους στους δήμους και τις περιφέρειες δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο ΚΚΕ και το συνδυασμό του Λαϊκή Συσπείρωση.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους αντιλαμβάνονται ότι η πρωτοπόρα αγωνιστική στάση των κομμουνιστών σε δήμους και περιφέρειες είναι η μοναδική – πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση. Ότι η μαχητική μας στάση συνολικά είναι η μόνη φωνή του κατατρεγμένου λαού μας, είναι ασπίδα προστασίας για το λαό.

Η εκλογή περισσότερων δημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από τη Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι αποκούμπι για τα λαϊκά νοικοκυριά. Θα είναι στήριγμα και δύναμη για το εργατικά-λαϊκά συμφέροντα.

Υπάρχει πείρα. Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό, έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Θα δώσουμε τη μάχη στις λαϊκές γειτονιές, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, για να σηκώσει ανάστημα ο λαός. Να βάλει μπροστά τις ανάγκες του, να δυναμώσει την πάλη, να βάλει νέα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Για να στείλουμε μήνυμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας. Γιατί το πραγματικά διαφορετικό για το λαό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από το δυνάμωμα της δικής του πάλης, την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές εκλογές, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, παντού.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.