Πιλοτικό Πρόγραμμα “Διαλογή στην Πηγή”, στα Πηγαδάκια Βούλας




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με σκοπό την παρουσίαση του νέου πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης Διαλογή στην Πηγή, στην περιοχή Πηγαδάκια Βούλας. Αρκετοί δημότες – κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το παρών και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή τη νέα προσπάθεια, στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εστίασε στο γεγονός ότι ενώ οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας μας πασχίζουν να υλοποιήσουν πρακτικές που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητες, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καινοτομεί και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ανακύκλωσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος, οι δύο ελλείψεις που συνήθως δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων των Δήμων, είναι η έλλειψη επαρκούς πολιτικής βούλησης και η δυσκολία λήψης σημαντικών, αποφάσεων που συχνά θεωρούνται αντιδημοφιλείς. «Αν το πολιτικό κόστος τέτοιων αποφάσεων θεωρείτο το 1ο ανακυκλώσιμο υλικό, η χώρα μας θα μπορούσε να συναγωνιστεί πολλές από τις χώρες που αποτελούν πρότυπα ανακύκλωσης. Δυστυχώς, όμως, ο κόσμος διαχρονικά προτιμούσε να ακούει ευχάριστες κι όχι χρήσιμες ειδήσεις», τόνισε.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, υπενθύμισε και τη δήλωση του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος σε πρόσφατη τοποθέτησή του ανέφερε πως «το πρόγραμμα των Πηγαδακίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μπορεί να σώσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της ανακύκλωσης στη χώρα».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξήγησε ότι το Πιλοτικό Πρόγραμμα συνδυάζει για πρώτη φορά διεθνώς δύο σύγχρονα συστήματα τα οποία ούτε μεμονωμένα δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά στην Ελλάδα: το Benefit as you Save (Κερδίζω όσο Διαλέγω) και το Πληρώνω όσο Πετάω. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής θα αποτελέσουν οδηγό σχεδιασμού αντίστοιχων μελλοντικών δράσεων σε όλη την έκταση του Δήμου. Και τόνισε πως «η καρδιά της αυτοδιοίκησης για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η διαχείριση των απορριμμάτων» και ότι καθήκον του κάθε δημότη είναι «να φροντίζει για το αυτονόητο, για να είναι – δηλαδή- η πόλη του καθαρή».

Τέλος, ο Δήμαρχος συνόψισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας λέγοντας πως «Κάτι καινοτόμο συμβαίνει στην πόλη μας. Ας ενδιαφερθούμε για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο περιβάλλον. Ας γίνουμε μέρος μιας προσπάθειας για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι στο μέλλον».

Στις εξειδικευμένες εισηγήσεις τους, οι υπόλοιποι ομιλητές παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις του Δήμου και έδωσαν χρηστικές πληροφορίες στους πολίτες:

O καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Χασάπης, μίλησε για την αξία των υλοποιημένων –σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών- εδαφοβελτιωτικών προγραμμάτων Vita Green Plus και Vita Green, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στη διαδικασία καθετοποιημένης ανακύκλωσης.

Ο διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου, κ.Μιλτιάδης Καβράκος ανέλυσε το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Benefit As you Save», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως επικεφαλής εταίρος, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από αυτό, καθώς και το πώς γίνεται η καταγραφή και η ανάλογη επιβράβευση των πολιτών που το υλοποιούν.

Tέλος, ο Διδάκτωρ Περιβαλλοντολογίας κ. Φίλιππος Κιρκίτσος, επιστημονικός συνεργάτης το Δήμου για το πιλοτικό πρόγραμμα των Πηγαδακιών, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους του προγράμματος Διαλογής στην Πηγή, το πώς θα μεταφερθεί -κατόπιν σωστής υλοποίησής του- και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου, το πώς θα διασφαλιστεί η μέγιστη (door to door) ενημέρωση των εμπλεκόμενων πολιτών, καθώς και το τι θα περιλαμβάνεται στη διαδικασία επιβράβευσης τους, εφόσον αυτοί συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προαναφερθείσα προσπάθεια. Ενδιαφέρον και χρηστικό κομμάτι της εισήγησης του κ. Κιρκίτσου αποτέλεσε και η αναλυτική περιγραφή του πού θα τοποθετηθούν οι καφέ και οι μπλε κάδοι, με πόση πυκνότητα ανά πολυκατοικία, καθώς και το πώς πρέπει να προσαρμοστούν τα νοικοκυριά ανάλογα με τις ημέρες και τις ώρες συγκομιδής των απορριμμάτων τους.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του παρευρισκομένου Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής, κ. Πάρη Ευαγγελίου, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε πως η Διαλογή στην Πηγή, είναι «το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή που έχω παρακολουθήσει και για τους 66 Δήμους της Αττικής», και συνέχισε λέγοντας πως «κανένας δεν έχει εξατομικεύσει το θέμα ανακύκλωσης στην πηγή, όπως παρουσιάστηκε από το Δήμο και τους συνεργάτες του σήμερα».

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, έγιναν ερωτήσεις από το κοινό, που έδειξε πολύ ζωηρό ενδιαφέρον, και μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση με τον κ. Κωνσταντέλλο και τους συνεργάτες του.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.