Η Ρένα Δούρου για την αποκατάσταση ιστορικού σπιτιού – κάστρου της Καλλιθέας (VIDEO)
Για την αποκατάσταση του ιστορικού σπιτιού επί της οδού Μπιζανίου 5 στην Καλλιθέα, με χρηματοδότηση 365.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να αναδειχθεί σε σύμβολο αντίστασης και μνήμης του ελληνικού λαού, μίλησε σε βίντεο η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, παρουσία του δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου και του αντιπεριφερειάρχη Νότιου τομέα, Χρήστου Καπάταη.

 

 

Ήταν 23 Ιουλίου 1944, με μεγάλο μέρος των προαστίων της Αθήνας υπό τον έλεγχο του ΕΛΑΣ, όταν μηχανοκίνητο τμήμα του διαβόητου συνταγματάρχη, ταγματασφαλίτη Μπουραντά με ισχυρές δυνάμεις των ΕΣΕΣ κύκλωσαν την Καλλιθέα. Σκοπό είχαν να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή και να πάρουν ομήρους-εργάτες για τα εργοστάσια της χιτλερικής Γερμανίας.

Το πρώτο σύνταγμα του ΕΛΑΣ τους αντιμετώπισε με επιτυχία, αλλά την επόμενη ακολούθησε νέα επιδρομή από 1.500 περίπου Γερμανούς και ταγματασφαλίτες. Τμήματα του ΕΛΑΣ από Νέα Σμύρνη, Κοκκινιά, Δρουγούτη, Σφαγεία, Πετράλωνα και Παγκράτι ήρθαν για να συνδράμουν.

Στην πορεία της μάχης, σε αυτό το σπιτάκι δέκα ΕΠΟΝίτες με ομαδάρχη τον 19χρονο Δημήτρη Βασιλειάδη και οπλισμό 3 αυτόματα, 7 ντουφέκια, 10 χειροβομβίδες και λίγα πυρομαχικά, μετά από πολύωρη μάχη αφήνουν την τελευταία τους πνοή, αφού προφτάσουν και φυγαδεύσουν από το κτίριο με ασφάλεια, μια μητέρα με δυο μικρά παιδιά.

Η ημέρα έκλεισε με τη νίκη των Ελλήνων πατριωτών, παρά τη θυσία των 10 παιδιών. Συνέπεια ήταν η ματαίωση της σύλληψης και αποστολής εργατών στη Γερμανία, αλλά και η γενική απεργία που αμέσως κηρύχθηκε στην περιοχή με την κινητοποίηση του λαού της Καλλιθέας – περιοχή στην οποία όπως σημείωσε ο αντιπειφερειάρχης, αναπτύχθηκε έντονη αντιστασιακή δράση, «λόγος για το οποίο διαθέτει μπλόκο, εκτελεστήριο και πολλά μνημεία».

Τα ονόματα των ΕΠΟΝιτών που έπεσαν για την Πατρίδα:

-Γιάννης Ιωακειμίδης 17 ετών

-Σπύρος Πουλημένος 17 ετών

-Δημήτρης Γαλιάτσος 19 ετών

-Δημήτρης Βασιλειάδης (ομαδάρχης)19 ετών

-Ιορδάνης Παπαδόπουλος 20 ετών

-Γιώργος Γυμνόπουλος 21 ετών

-Στέλιος Βιτσέντζος 20 ετών

-Γαβριήλ Μυριδινός 25 ετών

-Θανάσης Αλεξίου και

-Παύλος Λυγνόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Η Ρένα Δούρου για την αποκατάσταση ιστορικού σπιτιού – κάστρου της Καλλιθέας (VIDEO)

  • 11/12/2018 at 1:35 πμ
    Permalink

    Καλά για να το γκρεμίσετε και να το ξαναχτισετε 365000€ σαν πολλά δεν είναι; Μας δουλεύετε;;;

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.