4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης: Το ημερολόγιο μιας εβδομάδας σε πρόγραμμα Erasmus+ (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης υλοποιεί εγκεκριμένο σχέδιο Erasmus+ με τίτλο “LET’S BEHEALTHY TOGETHER” σε σύμπραξη με άλλα 3 ευρωπαϊκά σχολεία, το CEIP Ruperto Chapi από την Ισπανία, το Scuola secondaria di primo grado Alighieri – Tanzi από τη γειτονική μας Ιταλία και τοSzkoła Podstawowa w Kamieniu από την Πολωνία.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η Ελλάδα υπήρξε πρώτη χώρα υποδοχής την εβδομάδα 26 – 30 Νοεμβρίου 2018, φιλοξενώντας συνολικά 10 εκπαιδευτικούς και 27 μαθητές από τις τρεις αυτές χώρες. Οι ξένοι μαθητές έμειναν σε σπίτια συνομήλικων παιδιών και προσαρμόστηκαν για μια εβδομάδα στο ελληνικό, ημερήσιο πρόγραμμα σχολικό και εξωσχολικό.

Η κινητικότητα ξεκίνησε την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, όταν μία μία οι αντιπροσωπείες κατέφθαναν από το αεροδρόμιο στο σχολείο. Παιδιά σαστισμένα, αλλά και ανυπόμονα να αναγνωρίσουν πρόσωπα οικεία που έως εκείνη τη στιγμή ήξεραν μόνο από το διαδίκτυο. Παιδιά έτοιμα να ζήσουν πέντε υπέροχες ημέρες!

Η Δευτέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, αλλά και περιήγηση στην πόλη που θα τους αγκάλιαζε τις επόμενες μέρες.

Όλοι οι συμμετέχοντες -συνολικά 63 στον αριθμό, Έλληνες και φιλοξενούμενοι- επισκέφθηκαν σημεία-σταθμούς στην πόλη μας: το Άλσος, την Κεντρική Πλατεία, το Ψηφιακό Μουσείο, την Εστία και το μουσείο Μικρασιατικής εκστρατείας, τον Ι.Ν. της Aγίας Φωτεινής και ενημερώθηκαν για την πλούσια ιστορία της περιοχής, την καταγωγή των κατοίκων της και την προέλευση του ονόματός της.

Το μεσημέρι οι μικροί μαθητές καταπιάστηκαν με την μαγειρική, διαλέγοντας ο καθένας να ετοιμάσει ένα υγιεινό και αγαπημένο πιάτο της πατρίδας του, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί συντόνιζαν και οργάνωναν τη συνέχεια του προγράμματος.

Η μέρα ήταν ακόμα μεγάλη, αφού το ίδιο απόγευμα και μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα ταχύτητας με εμπόδια σε ζευγάρια, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φίλοι και επίσημοι καλεσμένοι μαζεύτηκαν στην Aίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου για το επίσημο καλωσόρισμα, την παρουσίαση με τη βοήθεια power points του κάθε σχολείου, της πόλης και της χώρας που αντιπροσωπεύει και την εθιμοτυπική ανταλλαγή συμβολικών δώρων μεταξύ των εταίρων, κυρίως παραδοσιακών λιχουδιών και χειροποίητων προϊόντων.

Η εκδήλωση open-day-όπως χαρακτηρίζεται- ολοκληρώθηκε με κέρασμα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και με πολύ φαγητό για τα παιδιά φτιαγμένο… από τα χεράκια τους!

Ολοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές συνταγές και γεύσεις και να σχολιάσουν τις «ικανότητες» των μαγείρων.

Την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου η περιήγηση επεκτάθηκε στην περιοχή του κέντρου της Aθήνας. Το Παναθηναϊκό Στάδιο και το ιδιαίτερο μουσείο του ήταν ο πρώτος σταθμός για την ομάδα τουErasmus+. Εκεί οι ξένοι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πιστή αναπαράσταση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, σύμβολο φιλίας και ειρήνης μεταξύ των λαών, από τους Ελληνες μαθητές.

Στην πλατεία Συντάγματος φωτογραφήθηκαν με τους ευζώνους και παρακολούθησαν με δέος την τελετουργική αλλαγή φρουράς, ενώ στον ιερό βράχο της Aκρόπολης θαύμασαν από κοντά το μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού, τον Παρθενώνα και με τη βοήθεια ξεναγών -εξειδικευμένων για παιδιά- έμαθαν μυστικά και αλήθειες για το τότε και το τώρα των μνημείων.

Την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου όλοι οι συμμετέχοντες απομακρύνθηκαν από τη Νέα Σμύρνη, αφού επισκέφτηκαν το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχινιά για να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και να ενημερωθούν για το άθλημα. Στη συνέχεια θαύμασαν τo φθινοπωρινό τοπίο στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, περπάτησαν στα μονοπάτια του δάσους με τις κουκουναριές κι έφτασαν στην παραλία όπου και απόλαυσαν γευστικό και υγιεινό πικ-νικ με φρούτα, κουλούρια κα.

Στην πόλη του Μαραθώνα επισκέφτηκαν το άρτιο οργανωμένο και φιλόξενο μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, όπου είδαν -μεταξύ των άλλων- και ταινία σχετικά με την ιστορία του αθλήματος. Το πρόγραμμα τους οδήγησε κατόπιν στο γήπεδο της πόλης, απ όόπου ξεκινά κάθε φορά ο αγώνας δρόμου και κατέληξαν σε εστιατόριο δίπλα στο φράγμα της λίμνης Μαραθώνα όπου απόλαυσαν πεντανόστιμο, τυπικό ελληνικό γεύμα και μια πανέμορφη,πανοραμική θέα της ευρύτερης περιοχής.

Η Πέμπτη αφιερώθηκε σε δράσεις εντός του σχολείου. Δυο εργαστήρια κράτησαν τους μαθητές απασχολημένους, ενόσω οι εκπαιδευτικοί συνεδρίαζαν για τις επόμενες κινήσεις του διετούς αυτού προγράμματος.

Γιατί ένα τέτοιο μεγάλο πρόγραμμα, όπως το Erasmus+, δεν περιορίζεται  μόνο στις κινητικότητες, αλλά πλαισιώνεται από πλήθος προεπιλεγμένων δράσεων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται και από τα τέσσερα σχολεία ταυτόχρονα μέσα σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα και που σκοπό έχουν να επιτύχουν τους επιμέρους στόχους που θέτει το εκάστοτε πρόγραμμα.

Το πρώτο λοιπόν εργαστήριο αφορούσε στη χρήση της τεχνολογίας, πώς αυτή μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο μάθησης και εξέλιξης ενός ατόμου και πώς αντίστοιχα η κατάχρηση ζημιώνει τον μαθητή.

Το άλλο εργαστήριο έδρασε στο πεδίο του δεύτερου μεγάλου θέματος του προγράμματος, σε αυτό της σωστής διατροφής, της υιοθέτησης υγιεινών,καθημερινών συνηθειών και της επιλογής κατάλληλων τροφών, ειδικά μάλιστα σε σχέση με το άθλημα που μπορεί να κάνει ένας μαθητής. Το τέλος της σχολικής ημέρας υπήρξε ενδιαφέρον,αφού οι μαθητές ξαναγύρισαν κανονικά στις τάξεις τους μαζί με τα παιδιά-εταίρους που φιλοξενούσαν, προκειμένου να ολοκληρώσουν το σχολικό πρόγραμμα.

Aυτή ήταν η ευκαιρία για τους ξένους δασκάλους να επισκεφτούν τις τάξεις του σχολείου, όχι μόνο για να γνωρίσουν από κοντά και τους υπόλοιπους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του 4ου Δημοτικού, αλλά και για να παρακολουθήσουν τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων, να κάνουν πιθανές παρατηρήσεις,συγκρίσεις ή ακόμα και προτάσεις σε κάποια αντικείμενα. Aυτό όμως που ξεχωρίζει στην ημέρα της Πέμπτης είναι η βραδινή «δραστηριότητα» που πραγματοποιήθηκε σε μαγαζί στο Θησείο και που περιλάμβανε πέρα από την υπέροχα φωτισμένη Aκρόπολη ως θέα, πλούσιο, ελληνικό φαγητό και διασκέδαση μέχρι αργά με ένα ξεχωριστό, «πολύγλωσσο» διαγωνισμό καραόκε.

Πλησιάζοντας στο τέλος της εβδομάδας φιλοξενίας, την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν την ημέρα τους χορεύοντας συρτάκι. Συνέχισαν φτιάχνοντας από το μηδέν σε βιωματικό εργαστήρι και με την καθοδήγηση ειδικού, καλλυντική κρέμα από απλά,φυτικά υλικά.

Aπόλαυσαν επαγγελματίες τραγουδιστές όπερας να τραγουδούν όπερα ειδικά προσαρμοσμένη για τα παιδιά καθώς και δυο Ιταλίδες μαθήτριες που ευχαρίστησαν το σχολείου ποδοχής για τη φιλοξενία παίζοντας με φλάουτο χριστουγεννιάτικα κι όχι μόνο τραγούδια.

Το φινάλε της εκδήλωσης αποχαιρετισμού έμελλε να είναι έντονο, όπως έντονα ήταν και τα συναισθήματα που ανεπτύχθησαν όλες αυτές τις ημέρες μεταξύ των συμμετεχόντων. Με το τραγούδι “amigos para siempre” (φίλοι για πάντα) στα χείλια τα παιδιά αποχαιρέτησαν τους καινούριους τους φίλους, ενώ τα δάκρυα που έτρεχαν στα μάτια όλων μαρτυρούσαν την ένταση της στιγμής…

Παρόμοιο σκηνικό εξελίχθηκε και την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, που ήταν μέρα αναχώρησης των αντιπροσωπειών για τις πατρίδες τους. Οι αγκαλιές δεν είχαν τελειωμό, τα φιλιά και οι υποσχέσεις «έπεφταν βροχή» και κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό της Νέας Σμύρνης το λεωφορείο έφυγε με προορισμό το αεροδρόμιο…

Η εβδομάδα φιλοξενίας κρίνεται επιτυχής αφού πέτυχε και με το παραπάνω τους προκαθορισμένους στόχους της. Οι εταίροι κατάφεραν να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η κοινή υλοποίηση του προγράμματος. Τα θέματα του αθλητισμού, της διατροφής και των παραδόσεων της χώρας συμπεριλήφθησαν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και αναλύθηκαν διεξοδικά.

Οι εταίροι φιλοξενούμενοι γνώρισανεπαρκώς την καθημερινότητα των εταίρων υποδοχής, καθώς και την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. Γνώρισαν τις συνήθειές τους, ερεύνησαν το εκπαιδευτικό τους σύστημα, προχώρησαν σε συγκρίσεις και αντιθέσεις. Η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε στο 100% προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία, το ίδιο χρησιμοποιήθηκαν και τα μέσα τεχνολογίας για την ολοκλήρωση τω δράσεων της εβδομάδας.

Κατόπιν αυτών… συνεχίζουμε δυναμικά!!!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.