«Έφυγε» ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης – Το θρυλικό “Θα τα κάψω τα λεφτά μου” (VIDEO)




Το μεσημέρι της Παρασκευής έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 77 ετών ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης . 

Όπως αναφέρει το e-mesara.gr, γεννήθηκε στο Πετροκεφάλι της Μεσαράς, το 1941.

Τα πρώτα μουσικά βιώματα τα παίρνει από τον πατέρα του Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε σπουδάσει Βυζαντινή μουσική.Μόλις 26 ετών, προσπαθούσε να κάνει καριέρα ανάμεσα στα ”θηρία” της εποχής: Καζαντζίδη, Γαβαλά, Ζαγοραίο κ.α. Τραγουδούσε τότε στο ”Φαληρικόν” μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη Χαρούλα Λαμπράκη και ένα βράδυ πήγε να τους ακούσει ο στιχουργός Πυθαγόρας.

Ο γνωστός στιχουργός είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Μάνο Παπαδάκη χωρίς να κάνουν όμως ”επιτυχία”. Εκείνη τη φορά γύρισε και του είπε: Σού’χα δώσει τέσσερα – πέντε κομμάτια που δεν ”πήγαν”. Θα σου δώσω άλλο ένα, τελευταίο, κι άμα δεν ”πάει” κι αυτό, δεν σου ξαναγράφω! Πάρ’ τον Βασιλειάδη κι ελάτε απ’ το σπίτι…

Ο ερμηνευτής Μάνος Παπαδάκης την εποχή του ”Θα τα κάψω τα λεφτά μου”   Επρόκειτο για το θρυλικό πλέον ”Θα τα κάψω τα λεφτά μου”. Πραγματικά, παίρνει αγκαζέ ο Παπαδάκης τον αρμονίστα – ακορντεονίστα και συνθέτη Βασίλη Βασιλειάδη, με τον οποίο επίσης είχαν συνεργαστεί, και πάνε από το σπίτι του Πυθαγόρα στην Κοκκινιά. Επί τόπου ο Βασιλειάδης παίρνει τους στίχους και σκαρώνει την πιασάρικη μελωδία.
Ο Μάνος Παπαδάκης ερμηνεύει ”Θα τα κάψω τα λεφτά μου” στην ομότιτλη ταινία του Άγγελου Θεοδωρόπουλου από το 1968. Τόσο μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τραγούδι που την αμέσως επόμενη χρονιά έδωσε τον τίτλο και σε ταινία!   

Το τραγούδι γράφτηκε τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του ΄67 σε στούντιο της Κολούμπια και φαρφίζα έπαιζε ο ίδιος ο Βασιλειάδης ο συνθέτης. Δεύτερη φωνή έκανε η Πόπη Πόλυ, η οποία εκείνη την περίοδο μοιραζόταν και το πάλκο με τους Παπαδάκη – Βασιλειάδη.

Κυκλοφορεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σημειώνει απίστευτη επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 20 μέρες πούλησε 180.000 αντίτυπα!  Η επιτυχία βρίσκει τον Παπαδάκη να τραγουδάει το 1968 στου ”Περιβόλα” με τον Βασιλειάδη, την Πόπη Πόλυ και το δυνατό δίδυμο Μπάμπης Τσετίνης – Λίτσα Διαμάντη. Πιο χαρακτηριστική ήταν όμως η ατάκα του Πυθαγόρα όταν πέρασε από το μαγαζί και είπε του νεαρού τραγουδιστή: Είπαμε να κάνεις επιτυχία, αλλά όχι και να γίνει τέτοιος χαλασμός!

 

Το 1967 ο Μάνος Παπαδάκης από την Κρήτη ήταν ένας νέος λαϊκός τραγουδιστής, μόλις 26 ετών, που προσπαθούσε να κάνει καριέρα ανάμεσα στα ”θηρία” της εποχής: Τον Καζαντζίδη, τον Γαβαλά, τον Ζαγοραίο κ.α. Τραγουδούσε τότε στο ”Φαληρικόν” μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη Χαρούλα Λαμπράκη και ένα βράδυ πήγε να τους ακούσει ο στιχουργός Πυθαγόρας.
Ο γνωστός στιχουργός είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Μάνο Παπαδάκη χωρίς να κάνουν όμως ”επιτυχία”. Εκείνη τη φορά γύρισε και του είπε: Σού’χα δώσει τέσσερα – πέντε κομμάτια που δεν ”πήγαν”. Θα σου δώσω άλλο ένα, τελευταίο, κι άμα δεν ”πάει” κι αυτό, δεν σου ξαναγράφω! Πάρ’ τον Βασιλειάδη κι ελάτε απ’ το σπίτι…
Ο ερμηνευτής Μάνος Παπαδάκης την εποχή του ”Θα τα κάψω τα λεφτά μου” Ο ερμηνευτής Μάνος Παπαδάκης την εποχή του ”Θα τα κάψω τα λεφτά μου” Επρόκειτο για το θρυλικό πλέον ”Θα τα κάψω τα λεφτά μου”. Πραγματικά, παίρνει αγκαζέ ο Παπαδάκης τον αρμονίστα – ακορντεονίστα και συνθέτη Βασίλη Βασιλειάδη, με τον οποίο επίσης είχαν συνεργαστεί, και πάνε από το σπίτι του Πυθαγόρα στην Κοκκινιά. Επί τόπου ο Βασιλειάδης παίρνει τους στίχους και σκαρώνει την πιασάρικη μελωδία.
Ο Μάνος Παπαδάκης ερμηνεύει ”Θα τα κάψω τα λεφτά μου” στην ομότιτλη ταινία του Άγγελου Θεοδωρόπουλου από το 1968. Τόσο μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τραγούδι που την αμέσως επόμενη χρονιά έδωσε τον τίτλο και σε ταινία!
Το τραγούδι γράφτηκε τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του ΄67 σε στούντιο της Κολούμπια και φαρφίζα έπαιζε ο ίδιος ο Βασιλειάδης ο συνθέτης. Δεύτερη φωνή έκανε η Πόπη Πόλυ, η οποία εκείνη την περίοδο μοιραζόταν και το πάλκο με τους Παπαδάκη – Βασιλειάδη. Κυκλοφορεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σημειώνει απίστευτη επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 20 μέρες πούλησε 180.000 αντίτυπα!
Η επιτυχία βρίσκει τον Παπαδάκη να τραγουδάει το 1968 στου ”Περιβόλα” με τον Βασιλειάδη, την Πόπη Πόλυ και το δυνατό δίδυμο Μπάμπης Τσετίνης – Λίτσα Διαμάντη. Πιο χαρακτηριστική ήταν όμως η ατάκα του Πυθαγόρα όταν πέρασε από το μαγαζί και είπε του νεαρού τραγουδιστή: Είπαμε να κάνεις επιτυχία, αλλά όχι και να γίνει τέτοιος χαλασμός!
* Το συγκεριμένο τραγούδι ξανάγινε επίκαιρο, λόγω και κάποιων funny videos που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στα social media. Τηλεφώνησα του ερμηνευτή Μάνου Παπαδάκη και με μεγάλη προθυμία μού μίλησε για την ιστορία του ”Θα τα κάψω τα λεφτά μου”, που μόλις διαβάσατε. Το δισκάκι 45 στροφών ευρέθη στο Μοναστηράκι σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, με κωδικό DSOG 3382. Στην άλλη όψη του, το κομμάτι ”Αν σε μαλώνει η μάνα σου”, πάντα των Β. Βασιλειάδη – Πυθαγόρα.
Πηγή: www.lifo.gr
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ Σπούδασε κινηματογράφο και δημοσιογραφία στην Αθήνα. Από το 1999 κείμενα του δημοσιεύονται στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Περισσότερες από 300 συνεντεύξεις με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ραδιοφωνικός παραγωγός στο διαδικτυακό ΜεταΔεύτερο. Επιμελείται δισκογραφικές παραγωγές. Σκηνοθέτης των βραβευμένων ντοκιμαντέρ ”Φλέρυ – Τρελή του φεγγαριού” (2002), ”Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ” (2006) και ”Κατερίνα Γώγου – Για την αποκατάσταση του μαύρου” (2012) Πηγή: www.lifo.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.