ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξάνονται τα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων – Πώς μεταδίδεται




Ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, την περασμένη χρονιά, σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Υπό το φως των αυξημένων περιστατικών, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιεί τους πολίτες για τους κινδύνους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη της νόσου, ιδίως κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.

Η λεγεωνέλλωση είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella και εμφανίζεται σε δύο μορφές: τον πυρετό Pontiac και τη νόσο των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρα στο 5% με 30% των κρουσμάτων.

Το «ένοχο» βακτηρίδιο είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση, σε περιοχές με μεγάλα αποθέματα νερού και αποικεί στα συστήματα ύδρευσης.

Πώς μεταδίδεται  

Η μετάδοση της νόσου δεν γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και οφείλεται αποκλειστικά στην εισπνοή του βακτηριδίου, όταν μολυσμένο νερό διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων.

Για την πρόληψη απαιτείται η συστηματική συντήρηση των υδραυλικών και των κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης.   Η νόσος των λεγεωναρίων δεν μεταδίδεται μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα.   Ι

διαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ξενοδοχειακές και αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά και κρουαζιερόπλοια. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.