Πόσο ασφαλείς είμαστε στα 3Β;




(του Δημήτρη Μαλτέζου, διαχειριστή της ομάδας Το Forum των 3Β)

Το πρωί ο Vasilis Mameletzis έγραψε μια φράση ‘”με τη πρόληψη πάσχουμε’”.
Όταν το διάβασα εκνευρίστηκα. Μετά σκέφτηκα…. ‘ και αν κάπου έχει δίκιο?’
Το να δουλέψω σήμερα δεν γινόταν .. οπότε αποφάσισα να ψάξω λίγο αυτό το θέμα και πριν από λίγο κατάφερα και συγκέντρωσα και τα τελευταία στοιχεία και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας, όσο πιο επιγραμματικά μπορώ.

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ 3Β?

Ιεραρχία: ο Δήμαρχος είναι ο ανώτερος υπεύθυνος και ΥΠΟΛΟΓΟΣ για την πολιτική προστασία του Δήμου μας.
Αμέσως μετά την ευθύνη έχουν τα στελέχη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλή τον κ. Σωτηρόπουλο

Υλικοτεχνική και Στελεχιακή Υποδομή: ο Δήμος μας διαθέτει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία:
– 16 δημοτικά πυροσβεστικά και διασωστικά οχήματα τα οποία βρίσκονται σε διασπορά μέσα και γύρω από τον Δήμο
– 44 πυροφύλακες συν 3 εθελοντικές ομάδες 23 εκπαιδευμένων εθελοντών (μέσα στους οποίους και η Athena Zografou )
– έχει σε διασπορά μέσα στην έκταση του Δήμου … το εντυπωσιακό νούμερο: 1 εκατομμύριο λίτρα νερό σε δεξαμενές ( όπως χαρακτηριστικά μου είπαν, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να ανεφοδιάσει 400 πυροσβεστικά οχήματα ή σε αντιστοιχία: 95 ρίψεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (!!!) )
– έχει σε επιφυλακή 160 εργαζόμενους του Δήμου και 22 βαριά αυτοκίνητα και μηχανήματα έργου
– Έχει αποψιλώσει 2.000 στρέμματα αστικού και περαστικού πρασίνου
– Διαθέτει 2 συγκροτήματα ψηφιακών και θερμικών καμερών έγκαιρης προειδοποίησης καπνού και φωτιάς
– έχει σε λειτουργία 6 αντλητικά συγκροτήματα σε πλήρη ενέργεια στη Βουλιαγμένη
– έχει πλήρη στελέχωση 4 πυροφυλακίων παρατήρησης
– έχει 2 πυροσβεστικά οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας μονίμως εγκατεστημένα εντός του Δήμου μας
– έχει 24ωρες περιπολίες σε επικίνδυνες περιοχές του δήμου πέντε οχημάτων (!!) όταν η επικινδυνότητα είναι επίπεδο 4 ή 5
– έχει τοποθετήσει 58 (!!!!) μπάρες που ασφαλίζουν με την δύση του ηλίου σε όλες τις δασικές ή ημι-δασικές περιοχές του δήμου μας.
– Έχει επισκευάσει και διανοίξει το μεγαλύτερο μέρος των δασικών δρόμων του δήμου (έχοντας πολλά προβλήματα από τα δασαρχεία)
– Έχει απομακρύνει ξερά δέντρα ή κλαδιά ή πεσμένα δέντρα από όλες τις δασικές εκτάσεις ευθύνης του.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα:
– Πέρυσι, στα 3Β εκδηλώθηκαν 68 πυρκαγιές οι οποίες κατασβήστηκαν τάχιστα!
– Στις χθεσινές πυρκαγιές στείλαμε 2 βαριά πυροσβεστικά οχήματα 12 και 6 τόνων με 12 άτομα προσωπικό που πήγαν στην Κινέττα και στη συνέχεια στη Ραφήνα. (Ήμασταν ο μόνος Δήμος που προσέτρεξε στην Κινέττα πέραν των γειτονικών στην φωτιά δήμων Μεγάρων και Λουτρακίου).
– Πέρυσι όποιος θυμάται, ομάδες των 3Β βοήθησαν στις φωτιές στη Σαρωνίδα, στον Ωρωπό και όπου αλλού χρειάστηκε στην Αττική. Αλλά όχι μόνο στην Αττική… Πέρυσι η ομάδα μας έφτασε μέχρι τα Κύθηρα
– Και επειδή είμαστε και ‘καλοί γείτονες’ παραχωρήσαμε στη Γλυφάδα ένα περισσευούμενο πυροσβεστικό όχημα μόλις πριν λίγες μέρες μετά από αίτημα του ΣΠΑΥ.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση σε όλους αυτούς που ρώτησα και όσους ασχολούνται με την πολιτική προστασία ήταν η σεμνότητά με την οποία απαντούσαν, παρά την αποδεδειγμένη τους αποτελεσματικότητα…
Γιατί πολιτική προστασία δεν είναι μόνο οι φωτιές.
Είναι και οι πλημμύρες. Φέτος στα 3Β είχαμε δεχτεί τεράστιο όγκο νερού… Τα προβλήματα συγκριτικά με τις θεομηνίες ήταν ελάχιστα. Και όπου υπήρχαν αυτά τα ελάχιστα προβλήματα, είχαμε άμεση επέμβαση, είτε αυτό γινόταν υπό καταρρακτώδη βροχή είτε τα μεσάνυκτα Σαββατοκύριακου
Όσες φορές γινόταν ατύχημα, μέσα σε πέντε λεπτά εμφανιζόταν η πολιτική προστασία (!!)
Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ από αυτά που αναρτούσαμε μέσα στην ομάδα μας…
Τελευταίο άφησα το περιστατικό της πετρελαιοκηλίδας….
Ήμασταν ο μόνος Δήμος που απέδειξε ότι είχε σχέδιο, αλλά ακόμα σημαντικότερο αποδείχτηκε ότι είχε και Ικανότητα άμεσης (και σωστής ) αντίδρασης !!
ΟΛΟΙ μας είδαμε τι συνέβη και πως η πολιτική προστασία αντέδρασε .. (όχι όλοι.. πάντα υπάρχουν οι γνωστοί αντιφρονούντες που .. πραγματικά δεν θυμάμαι τι είχαν βρει να πουν τότε… όχι ότι έχει και σημασία…)…

Και αναρωτιέμαι… Ποιος άλλος Δήμος είναι τόσο καλά προετοιμασμένος??? Δεν ξέρω αν υπάρχει … Εικάζω ότι μπορεί να είναι η Πεντέλη για περίπτωση φωτιάς…

Όμως ποιος άλλος δήμος είναι προετοιμασμένος για όλα αυτά που προανέφερα: Φωτιά/ πλημμύρες/ ατυχήματα/ πτώσεις δέντρων σε κατοικημένες περιοχές/ θαλάσσια ρύπανση κλπ κλπ αλλά κυρίως…. όταν εμφανιστεί ο κίνδυνος, ποιος έχει ικανά στελέχη επικεφαλή για να παίρνει άμεσες αποφάσεις και κυρίως σωστές.. Υπάρχει άλλος???

Το ερώτημα που τους έκανα στο τέλος ήταν: Είμαστε 100% ασφαλείς??
Απάντηση: ‘’Το σύστημα στον Δήμο μας είναι καλά προετοιμασμένο αλλά κανένα σύστημα δεν μπορεί και δεν θέλει να δοκιμαστεί με φωτιά σε περιβάλλον 9-10 μποφόρ αέρα. Συνεπώς μαζί με την καλή οργάνωση και προετοιμασία χρειάζεται και η πολύ και καλή τύχη. ΄’’

Μετά από αυτά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Προσωπικά νιώθω ΑΣΦΑΛΗΣ και είμαι ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ κάθε φορά που ακούω στις ειδήσεις ότι τα 3Β βοήθησαν συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους που ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ έχουν κοπιάσει πάρα πολύ μέχρι σήμερα για να έχουμε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας.
Εκτός από ένα ευχαριστώ σε όλους αυτούς, να ευχηθούμε να έχουν και καλή τύχη…
Ο θεός μαζί σας παλικάρια!!!!!

(Αυτά μπόρεσα να συλλέξω- μέχρι στιγμής… Αν κάπου έχει γραφτεί ασάφεια ας με διορθώσει όποιος γνωρίζει)

 

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Πόσο ασφαλείς είμαστε στα 3Β;

  • 25/07/2018 at 6:55 μμ
    Permalink

    Είμαι πολύ περήφανη κ συγκινημένη ταυτόχρονα για την πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση που διάβασα. Ευχαριστώ όλους σας που μας κάνετε να κοιμόμαστε “ήσυχοι” όσο ήσυχοι κ ασφαλείς μπορούμε να είμαστε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

    Απαντήστε
  • 25/07/2018 at 7:32 μμ
    Permalink

    Κε Μαλτέζο, ωραία τα “λέτε”!!!!!!!!!!!!!!!!Πολύ καλά για να είναι αληθινά. Σας προκαλώ να δώσουμε ραντεβού, για να σας δείξω όλα αυτά τα “ωραία” που λέτε ότι έχουν γίνει στο Δήμο μας. Η περιοχή μας βρίσκεται στην Βάρκιζα, πάνω από το Δημοτικό Σχολείο. Προκαλώ και άλλους γείτονές μου να σας γράψουν τα σχόλια τους και να έρθετε να δείτε τις ενέργειες του Δήμου μας, από κοντά.
    Σημείωση: Δεν έχω κάτι εναντίον κάποιου, αντιθέτως βοηθούσα πάντα τον Δήμο μας όποτε με χρειαζόταν και θα συνεχίσω να είμαι ενεργός πολίτης ότι και να γίνει.
    Ευχαριστώ! Περιμένω την απαντησή σας.

    Απαντήστε
  • 26/07/2018 at 6:52 μμ
    Permalink

    Αγαπητέ Κε Μαλτέζο,
    Δεν έχω αντίρρηση σε όσα γράφετε , όμως θα ήθελα να κάνετε μια βόλτα μέχρι το Πανόραμα της Βούλας για να διαπιστώσετε και επί τόπου ιδίοις όμασι την κατάσταση που επικρατεί με τα ξερόχορτα καθώς επίσης κ τα βουνά από πευκοβελόνες στις άκρες των δρόμων μέσα στα μικρά παρκάκια αλλά κυρίως στα άχτιστα οικόπεδα δίπλα σε κατοικίες …..!!!! Δεν θα ήταν πιο φρόνιμο σε ένα Δήμο Κηπούπολη να έχει ληφθεί έγκαιρα μέριμνα για τυχόν φαινόμενα πυρκαιάς ???? Μήπως θα έπρεπε από την Ανοιξη να γίνεται υποχρεωτικός καθαρισμός των οικοπέδων απο τον Δήμο με ανάλογη χρέωση των οικοπεδούχων ..???? Μήπως θα έπρεπε να αποξιλώνονται όλα τα ξερόχορτα από τις άκρες των δρόμων ..??? Μήπως θα έπρεπε ομάδες εθελοντών με την βοήθεια έμπειρων ομαδαρχών να φροντίζουν για τον καθαρισμό των φυσικών ρεμάτων από ξερά χόρτα αλλά κ διάφορα σκουπίδια , πλαστικά κ άλλα φθαρτά υλικά άκρως επικίνδυνα ..???
    Δεν θέλω περισσότερο να σας κουράσω αλλά ειλικρινά ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ κ τα ληφθέντα μέτρα δεν ΕΠΑΡΚΟΥΝ κατά την ταπεινή μου άποψη !!!!! Καλό βράδυ.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.