Έτοιμο το πρώτο site για θύματα bullying – Ανώνυμο και ασφαλές
Το Νοσοκομείο Παίδων, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΜΚΟ Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, συμπράττουν και βοηθούν ουσιαστικά τα παιδιά που φοβούνται.

«Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» έτσι ονομάζεται το πρώτο διαδικτυακό πρόγραμμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τo Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), με τη συνεργασία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π.&Α. Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENABLE εφαρμόζουν το καινοτόμο διαδικτυακό πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς τον Εκφοβισμό» με στόχο τη διαχείριση και αντιμετώπιση περιστατικών σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού (school bullying και cyberbullying). Το πρόγραμμα υλοποιείται ως μια ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.livewithoutbullying.com) μέσω της οποίας παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοβισμού λαμβάνουν συμβουλευτική στήριξη συνομιλώντας online, ανώνυμα και δωρεάν με εκπαιδευμένους συμβούλους ή συνομηλίκους τους και μεγαλύτερους μαθητές που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη: Όσα παιδιά το επιθυμούν, μπορούν να κάνουν μια δωρεάν εγγραφή στο www.livewithoutbullying.com χρησιμοποιώντας ένα όνομα χρήστη (username) και έναν κωδικό πρόσβασης (password) της αρεσκείας τους. Το όνομα χρήστη δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πραγματικό όνομα του παιδιού-χρήστη, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανωνυμία του. Παράλληλα, γονείς και εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο, να ανταλλάξουν απόψεις και να λάβουν συμβουλές από επαγγελματίες ψυχολόγους μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου forum. Για λόγους ασφαλείας και για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όλες οι συνομιλίες πραγματοποιούνται υπό την επιτήρηση επαγγελματιών ψυχολόγων.

Οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο του εκφοβισμού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία καινοτόμων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες όλων των ομάδων που επηρεάζονται από αυτό.

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος 

1. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιείται μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Online, ανώνυμα και δωρεάν παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-18 ετών, με βάση την εξοικείωση τους με το διαδίκτυο, μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα: να υπερνικήσουν τον φόβο και την ντροπή και να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε εκπαιδευμένους συμβούλους αλλά και σε συνομηλίκους τους και μεγαλύτερους μαθητές.

2. Η συμβουλευτική συνομηλίκων, μετά από εκπαίδευση και συνεχή εποπτεία επαγγελματιών ψυχολόγων, αποτελεί από μόνη της καινοτομία με πολλαπλά οφέλη καθώς τα παιδιά – σύμβουλοι αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες ενώ παράλληλα μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές θετικής επιρροής στον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο. Η εμπειρία από την αξιοποίηση νεαρών ατόμων ως διαμεσολαβητών συμβούλων για την αντιμετώπιση φαινόμενων εκφοβισμού, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 8 ετών υποστηρίχθηκαν από αντίστοιχο πρόγραμμα περισσότερα από 600.000 παιδιά, ενώ πάνω από 5.400 μαθητές και φοιτητές εκπαιδεύτηκαν ως σύμβουλοι.

3. Το πρόγραμμα επιδιώκει μια ολιστική προσέγγιση καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων (γονέων και εκπαιδευτικών) υιοθετώντας για κάθε ομάδα έναν ξεχωριστό ψηφιακό χώρο επικοινωνίας.

Το ΚΜΟΠ: Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού είναι μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό τη στήριξη ατόμων που απειλούνται ή διαβιούν κάτω από συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ανέργων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, την ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών, την επιστημονική έρευνα και την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Διαβάστε Επίσης

χόλια στο “Έτοιμο το πρώτο site για θύματα bullying – Ανώνυμο και ασφαλές

 • 10/07/2018 at 1:24 μμ
  Permalink

  Όσες δράσεις όσες δομές όσα προγράμματα και να δημιουργηθούν τα παιδιά ΠΟΤΕ δεν θα ανταποκριθούν γιατί πολύ απλά το να μιλάς είναι ενοχοποιημενο…..είναι μεμονωμένο είναι περιστασιακό είναι εξαίρεση…αν τα παιδιά δεν μάθουν από μικρά να μιλούν σίγουρα δεν θα το πράξουν στην εφηβεία στα δύσκολα στα επικίνδυνα χρόνια…κι όχι μόνο όσα νομίζουμε εμείς πως έχουν ή είχαν όπως ο Νικόλας κάτι να πουν….ΟΛΑ τα παιδιά έχουν κάτι να πουν, κάτι να μοιραστούν απλά εμείς γελάμε υποτιμούμε αδιαφορούμε γιατί ΕΜΕΙΣ κρίνουμε λίγο το ΔΙΚΟ τους πολύ…αυτό μόνο στο χώρο του σχολείου στο χώρο που καλύπτει την αναγκη”αποδοχής” του παιδιού από τους ομοίους του, από τους συνομηλίκους του, την ανάγκη να ανήκει κάπου…στην ομάδα στην παρέα στην τάξη…μόνο εκεί μπορεί ο ειδικός ψυχολόγος να μιλαει με ΟΛΑ τα παιδιά από λίγο να μπορέσει να σχηματίσει άποψη για το καθένα να μπορέσει να αντιληφθεί την διαφορά την αλλαγή αν και όταν αυτή υπάρξει…να το συμβουλέψει κι αυτό και τους γονείς…να το καθοδηγήσει χωρίς να το “ξεχωρίζει” ως παιδί που χρήζει βοήθειας και στήριξης…όταν αυτό θα είναι ο κανόνας για ΟΛΑ τα παιδιά και όχι για τον δακτυλοδεικτουμενο διαφορετικό που “μιλάει”….τότε και μόνο τότε θα επιτύχουμε στην πρόληψη για να μην χρειάζεται να καταφεύγουμε στην καταστολή….αντί λοιπόν με καταλήψεις και διαδηλώσεις να απαιτούμε άλλα…θα έπρεπε να διεκδικούμε να απαιτούμε ως γονείς την παρουσία ψυχολόγων σε κάθε σχολείο που να μην αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο….

  Απαντήστε
 • 13/07/2018 at 12:06 μμ
  Permalink

  Παρ’ όλον ότι συμφωνώ με τα γραφόμενά σου, πιστεύω ότι ακόμη κι ένα παιδί να βοηθηθεί από την παρουσία της ιστοσελίδας, αυτό αποτελεί συγκλονιστική επιτυχία.

  Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.