Άλιμος: Έσβησε 106 κεράκια και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροζωίας της (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




“Να έχεις καλοσύνη στην καρδιά σου, για όλο τον κόσμο και να σκέφτεσαι καθημερινά γιατί ήρθες στη ζωή”, λέει στο ΝΟΤΙΑ.GR η υπεραιωνόβια γιαγιά.

Η Χρυσούλα Τσουλανδρή που συμπλήρωσε 106 χρόνια ζωής, μας άνοιξε το φιλόξενο σπιτικό της, στον Άλιμο, μ’ ένα πλατύ χαμόγελο και μία αγκαλιά για να γιορτάσουμε μαζί τα γενέθλιά της.

Αυτό που για εμάς φαντάζει ακατόρθωτο για την γλυκύτατη γιαγιά που γεννήθηκε πριν από 106 χρόνια στο χωριό Καλοσκοπή Φωκίδας, είναι πραγματικότητα.

Ποτέ στη ζωή της δεν έχει πάρει ούτε ένα χάπι αποκαλύπτει και μας εντυπωσιάζει ο εγγονός της Γιώργος Τσαλκάκης, ενώ ο οργανισμός της είναι τόσο αγνός που μία φορά πήρε διπλή δόση ενός χαπιού και κατέληξε εξαιτίας αυτού στο νοσοκομείο μας λέει ακόμη χαρακτηριστικά. 

Μόνο αγάπη και εργατικότητα θέλει η ζωή υποστηρίζει η γιαγιά Χρυσούλα μιλώντας συγκινημένη για την απίστευτη ιστορία αγάπης με τον σύζυγό της. “Παρά το σοβαρότατο  πρόβλημα στο βάδισμά μου εξαιτίας ενός ατυχήματος που μου συνέβη στην ηλικία των έξι ετών, εκείνος δεν επηρεάστηκε ούτε στιγμή ώστε να με διεκδικήσει και να με κάνει γυναίκα της ζωής του”.

“Τον μπαμπά μου που ήταν ένας γεροδεμένος μάστορας από την Ήπειρο τον είχαν καλέσει σε ένα γάμο που γινόταν στο χωριό μας”, λέει η κόρη της  Μορφούλα

“Άκουσε τη μαμά μου που τραγουδούσε και είπε αυτή θα την πάρω γυναίκα μου. Αυτός που τον είχε καλέσει στο γάμο τον απέτρεψε, λέγοντας του ότι αυτή δεν κάνει για σένα.

Γιατί του λέει ο μπαμπάς, είναι παντρεμένη, είναι λογοδοσμένη; ‘Εχει αναπηρία, δεν μπορεί να περπατήσει μόνη της, του λέει ο φίλος του. Και ο μπαμπάς του απαντά:

Εγώ αγκαλιά θα την κατεβάζω, αγκαλιά θα την ανεβάζω. Έζησαν τόσα χρόνια μαζί και έκαναν εμένα. Εξαιτίας του προβλήματος δεν μπόρεσε να κάνει άλλο παιδί. Δύσκολα τα χρόνια, πήγαμε στη Λαμία και το 1960 ήρθαμε στον Άλιμο. Ο παππούς πέθανε το 1983″.

Φαίνεται πως ο άνδρας εκείνος στάθηκε στο μεγαλείο της ψυχής αυτής της γυναίκας, αφού η καλόκαρδη γιαγιά κοιτώντας πάντα τη ζωή με αισιόδοξη ματιά παρά το πρόβλημα υγείας της δεν αισθάνθηκε ποτέ φθόνο για τους συνανθρώπους της.

Και ενώ μας έλεγε την ιστορία της ζωής της δε σταμάτησε ούτε λεπτό να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού της, με την οικογένειά της να επιβεβαιώνει πως η ίδια είναι σε θέση να συντηρεί μόνη της μέχρι και σήμερα τον εαυτό της, κερδίζοντας το θαυμασμό όλων.

“Ο πατέρας μου έφυγε και πήγε στην Αμερική και άφησε τη μάνα μου με εμένα και έγκυο στην αδελφή μου” μας λέει η γιαγιά Χρυσούλα

Έμαθα την τέχνη της μοδίστρας και έγινα περιζήτητη. Ο πατέρας μου με έφερε στην Αθήνα για να δουν το πρόβλημα που είχα αλλά δεν έγινε τίποτα. Μόλις παντρεύτηκα ο άντρας μου έφυγε μετά από ένα μήνα στην Αλβανία. Στα χέρια με ανέβαζε στα χέρια με κατέβαζε…

Σεβασμός, καλοσύνη και υπομονή, γιατί όποιος έκανε υπομονή τον Κύριο είδε. Αυτές είναι οι συμβουλές μου”

Η γιαγιά Χρυσούλα έχει δύο εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα.

Μπροστά στην τούρτα των γενεθλίων της η γιαγιά Χρυσούλα, με τον δισέγγονό της Χρήστο, την κόρης της Μορφούλα, τον εγγονό της Γιώργο και την οικογενειακή τους φίλη Σταματία Γιαννούτσου

“Στα 100 της κάναμε μια μεγάλη γιορτή όπου ήρθαν συγγενείς και φίλοι. Σε ένα χαρτί έγραψα λίγα λόγια για τη ζωή της” μας λέει η κόρη της.

“Γεννήθηκε στην Καλοσκοπή Παρνασσίδος, γνωστό και ως μπαλκόνι της Γκιώνας. Η μητέρα μου είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, η μεγαλοψυχία και η καλοσύνη της πλημμυρίζουν την ψυχή της όπως τα όμορφα τραγούδια της που μας λέει στα γλέντια, στα οικογενειακά μας τραπέζια.

Δεν ζήλεψε ποτέ της άνθρωπο, πάντα έχει ένα καλό λόγο και μια ευχή για όλους. Μακάρι και εμείς όλοι να έχουμε την τύχη να της μοιάσουμε, να πάρουμε τα χρόνια της και να μας αξιώσει ο Θεός να ζήσουμε τις χαρές της.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια της: Εχθρούς κάνουμε όποτε θέλουμε, φίλους όμως δύσκολα αποκτούμε.

“Πολλοί μπορεί να έχουν φτάσει σε αυτή την ηλικία αλλά την καλοσύνη της και το μυαλό της το έχουν λίγοι” μας λέει η οπτικός Σταματία Γιαννούτσου φίλη της οικογένειας που μας γνώρισε αυτή την υπέροχη γυναίκα.

Η γιαγιά Χρυσούλα, μας τραγουδά με την ψυχή της και μας χαιρετά, ενώ μας εξομολογείται ένα ακόμη μυστικό:

“Δες με αγάπη τον διπλανό σου και θα νικήσεις τη μάχη με τον χρόνο”

 

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ooYsNofVjMw

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.