Oικοδεσπότης ο Ανδρέας Κονδύλης στη συνάντηση 7 δημάρχων με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τον “Κλεισθένη”
Συνάντηση με τους δημάρχους Αλίμου, Αχαρνών, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Πεντέλης, Ρέντη, και Τρικκαίων είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης και στελέχη του Ποταμιού. Κύριο θέμα συζήτησης με τους επτά δημάρχους που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής στις τοπικές κοινωνίες ήταν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τρόπο εκλογής των Δημάρχων, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχέδιου «Κλεισθένης 1».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος είναι αντίθετος με την ισοπεδωτική απλή αναλογική που εισηγείται ο κ. Σκουρλέτης, άκουσε τις επισημάνσεις των στελεχών της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, τόσο για το εκλογικό σύστημα, όσο και για τις αλλαγές που απαιτούνται για την ουσιαστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Στην κουβέντα που έγινε σε πολύ καλό κλίμα σε εστιατόριο των νοτίων προαστίων, οικοδεσπότης ήταν ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης και ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου μαζί με τον αντιδήμαρχο της πόλης του, Χρήστο Γούλα. Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, Ολυμπία Αναστασοπούλου, υπεύθυνη του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κωστής Μπιτζάνης διευθυντής της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Όλοι συμφώνησαν ότι το νομοσχέδιο Σκουρλέτη προσθέτει προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια εποχή που σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται αποφάσεις για την αποκέντρωση και την ενίσχυση των τοπικών εξουσιών. Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν στην ανάγκη αλλαγής του σημερινού εκλογικού συστήματος που επιτρέπει σε δημάρχους που έχουν ψηφιστεί μόνο από το 20% του εκλογικού σώματος να έχουν απόλυτη πλειοψηφία Δημοτικών Συμβούλων.

Η πρόταση που διατυπώθηκε και έτυχε αποδοχής είναι ο δήμαρχος να αποκτά πλειοψηφία αν συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή 42%. Σε κάθε άλλη περίπτωση να παίρνει bonus ανάλογα με το ποσοστό του και να αποκτά την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αφού συνεργασθεί με άλλες δημοτικές παρατάξεις. Επίσης όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ένα «σκαλοπάτι» της τάξης του 3 με 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να διατηρηθεί η πενταετία στη θητεία των τοπικών αρχών. Σημαντικό επίσης είναι οι ελεγκτές της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό, αλλά μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες που δεν θα επιτρέπουν αυθαιρεσίες, κατ’ εντολή της κρατικής διοίκησης.

Οι δήμαρχοι υπεραμύνθηκαν της ανάγκης για μία βελτιωτική πρόταση επί του νoμοσχεδίου που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των δήμων, κάτι που ο Σταύρος Θεοδωράκης εγγυήθηκε ότι θα κάνουν οι βουλευτές του Ποταμιού στο Κοινοβούλιο.

Οι συναντήσεις, όπως συμφώνησαν, θα συνεχιστούν με διευρυμένη συμμετοχή δημάρχων από όλη την Ελλάδα.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας. Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.