Δείτε αναλυτικά το φετινό πλούσιο πρόγραμμα




O Δήμος Αγίου Δημητρίου τα τελευταία 37 χρόνια διοργανώνει τις τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις “Παναγούλεια” στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Παναγούλη, που έχασε τη ζωή του στα όρια της πόλης. Τα «Παναγούλεια» έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας αφιερωμένα στην ελευθερία, τη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον άνθρωπο με την αστείρευτη γενναιότητα και το απροσδόκητο ταπεραμέντο, που γνώριζε πώς να δραπετεύει από τις ανθρώπινες ανασφάλειες.

Φέτος, συμπληρώνονται 42 χρόνια από τον «χαμό» του σπουδαίου αγωνιστή και τα Παναγούλεια είναι αφιερωμένα σε μια άλλη εξαιρετική προσωπικότητα της πατρίδας μας, τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο που ήταν και επίτιμος δημότης Αγίου Δημητρίου.

Δείτε αναλυτικά το φετινό πλούσιο πρόγραμμα πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του δήμου:
• 1η ημέρα: http://www.dad.gr/…/8406-panagoyleia-20…
• 2η ημέρα: http://www.dad.gr/…/8410-panagoyleia-20…
• 3η ημέρα: http://www.dad.gr/…/8413-panagoyleia-20…

Μήνυμα της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου για τα “Παναγούλεια 2018”

Ανάμεσα στις παρακαταθήκες που μας έχουν αφήσει σπουδαίοι Έλληνες και Ελληνίδες που έζησαν και έδρασαν στο παρελθόν, μια πολύ ξεχωριστή είναι αυτή του μεγάλου αγωνιστή της Δημοκρατίας, του Αλέξανδρου Παναγούλη.

Το ανυπόταχτο και περήφανο πνεύμα, η αυταπάρνηση για την επίτευξη του στόχου, η περιφρόνηση του θανάτου, ο χωρίς όρια αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη, βρήκαν την κορυφαία τους έκφραση μέσα από τη ζωή και τη δράση του.

Εδώ, στον τόπο που άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος αυτός Έλληνας αγωνιστής, κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε και αποτίνουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, αντλούμε έμπνευση από τη ζωή του, προβληματιζόμαστε και προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο που οδηγεί στις μεγάλες αξίες στις οποίες αφιέρωσε τη ζωή του.

Τα φετινά Παναγούλεια βρίσκουν την πατρίδα μας σε μια παρατεταμένη κρίση, που είναι πεισματικά παρούσα, παρ’ όλα τα οδυνηρά μέτρα που έχουν ληφθεί. Ταυτόχρονα, στο όλο σκηνικό πέφτει βαριά σκιά από τις πολεμικές εστίες της Μέσης Ανατολής με τις εκατόμβες των θυμάτων και τα εκατομμύρια των προσφύγων, αλλά και από τις άμεσες απειλές εμπλοκής της πατρίδας μας σε «θερμά επεισόδια» που απειλούν άμεσα την ειρήνη εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν υπάρχει κάτι που είναι εξ ίσου κακό με τον πόλεμο, αυτό είναι δεν είναι άλλο από την αδιαφορία και την απάθεια για το τι συμβαίνει γύρω μας. Από τους πολίτες με νεκρές συνειδήσεις. Από τους λαούς που βιώνουν την ευημερία τους, αδιαφορώντας για τους άλλους λαούς, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα που προκαλεί ο ανταγωνισμός των ισχυρών για τον έλεγχο του γεωπολιτικού χάρτη.

Ελπίδα όλων μας είναι ότι και οι φετινές εκδηλώσεις των «Παναγουλείων» συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο, όχι μόνο στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου προβληματισμού.
Ενός προβληματισμού αναγκαίου για κάθε συνειδητό πολίτη που θέλει να βλέπει την κοινωνία στην οποία ζει να αναπτύσσεται δημοκρατικά, σε μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της και τα δικαιώματά τους, σε ένα κόσμο ειρηνικό χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ανισότητες, με αίσθημα αλληλεγγύης, συναίνεσης και συνεργασίας.

Γι’ αυτά αγωνίστηκε ο Αλέκος Παναγούλης. 
Αυτά οφείλουμε να οραματιζόμαστε όλοι και όλες εμείς σήμερα!

Η Δήμαρχος
Μαρία Ανδρούτσου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.