Ηλιούπολη: Σημαντική εκδήλωση για την αποτέφρωση




Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσαν οι Συνεργοί με την Ηλιούπολη, με θέμα: «Το πέρασμα από την ταφή στην καύση χωρίς φόβους και προκαταλήψεις».

Η μαζική παρουσία πολιτών, φορέων της πόλης, αλλά και αρκετών δημοτικών παρατάξεων, ανέδειξε τη σημασία και την επικαιρότητα του αιτήματος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, καθώς επίσης και τη δυνατότητα διεξαγωγής ενός ώριμου διαλόγου, γύρω από φλέγοντα τοπικά -και όχι μόνο- ζητήματα μεταξύ ετερόκλητων δυνάμεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση είχαμε επιλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα να δημοσιεύουμε συζητήσεις-συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες, γύρω από τους θεματικούς άξονες της συζήτησης, με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί ένας πραγματικά δημοκρατικός και ισότιμος διάλογος.

Οι εισηγήσεις εκ μέρους των ομιλητών ήταν πλήρεις και τεκμηριωμένες, καλύπτοντας διαθεματικά όλες τις πλευρές του ζητήματος της αποτέφρωσης. Ο Γιώργος Στασινόπουλος εκ μέρους των Συνεργών επιχείρησε μια ιστορική και ευρωπαϊκή αναφορά, καθώς επίσης και ανέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στο δημόσιο βίο. Η Ευαγγελία Δημητρίου εξέτασε τις περιβαλλοντικές και οικολογικές πτυχές της ταφής και της αποτέφρωσης, ενώ ο Παναγιώτης Πατσαβός μας ενημέρωσε για τα πολεοδομικά ζητήματα που ανακύπτουν, όπως και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η Αννέτα Καββαδία σε μια συνολικότερη πολιτική τοποθέτηση, έθιξε το ζήτημα των νομοθετικών παρεμβάσεων αλλά και των αγκυλώσεων της Πολιτείας, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα θέσπισης διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

Καθοριστική επίσης υπήρξε η παρέμβαση του Αντώνη Αλακιώτη, προέδρου της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, που μας κατέθεσε την 20χρονη και πλέον, εμπειρία του γύρω από το θέμα και συνεισέφερε καταλυτικά με τις πολύτιμες τεχνικές του γνώσεις. Ακόμη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Κώστα Σεφτελή για την επιτυχημένη διεξαγωγή της κουβέντας και το σχολιασμό του, που συμπύκνωνε τα κυρίαρχα σημεία της συζήτησης. Ο διάλογος που άνοιξε με το πέρας των εισηγήσεων ήταν ζωντανός, με πολλές συγκλίσεις και διαφωνίες, αλλά και με βαθιά επίγνωση της ωριμότητας του αιτήματος, που διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις-παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων.

Γιώργος Στασινόπουλος, Κώστας Σεφτελής, Αννέτα Καββαδία

Επίσης, παρενέβη ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, της ενορίας της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος σε προηγούμενο χρόνο είχε τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στην πόλη μας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την πεποίθηση του, πως η ιδιωτική πρωτοβουλία, σε αντίθεση με τις αυτοδιοικητικές αρχές θα καταφέρει να υλοποιήσει πρώτη Κ.Α.Ν, ενώ επιπροσθέτως σχολίασε πως δεν θα έπρεπε να τίθεται το θέμα της εξοδίου ακολουθίας.

Πιστεύουμε πως γύρω από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτός είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να ανοίγει ο δημόσιος διάλογος, σε μια κατεύθυνση δημιουργίας κοινών τόπων και πως η χθεσινή εκδήλωση αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη και απόδειξη πως άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, μπορούν να συνομιλούν δημόσια χωρίς φόβους και προκαταλήψεις.

Εκτιμούμε πως είναι αναγκαίο το πέρασμα σε μια θεσμική παρέμβαση και κατάθεση ενός ψηφίσματος για τη δημιουργία Κ.Α.Ν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης.

Εμείς θα εξακολουθήσουμε να είμαστε εδώ και στα επόμενα σημαντικά βήματα, αναδεικνύοντας τη σημασία των κινήσεων πολιτών και συμβάλλοντας στο διάλογο και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.