Άμεση αντίδραση Κωσταντέλλου για τη διάσωση της πύλης του Αστέρα




(του Αργύρη Δεμερτζή/ecopress.gr/Φωτογραφίες:Εριέττα Αττάλι)

Το ενδιαφέρον της αρχιτεκτονικής κοινότητας και ευρύτερα του τεχνικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών ευαισθητοποιημένων πολιτών συγκεντρώνει η Πύλη του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης του ιστορικού συγκροτήματος εκδόθηκε ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος η άδεια δόμησης των νέων κατασκευών, που προβλέπει παράλληλα την κατεδάφιση πλήθους ιστορικών δομών του συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων και την Πύλη του Αστέρα.

Το ecopress, ασκώντας ενημερωτική παρέμβαση, υπογραμμίζει, ότι το μήνυμα που εκπέμπεται είναι:

-Η  Πύλη του Αστέρα αποτελεί ένα βραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό έργο, που δεν πρέπει να πέσει άδοξα … στο διάβα της μπουλντόζας. Όχι μόνον διότι αποτελεί έναν εμβληματικό έργο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομίας, που μπορεί, πρέπει και αξίζει να διασωθεί αλλά και διότι η διάσωση του θα προσδώσει  αξία στη νέα επένδυση και την ευρύτερη περιοχή του τοπικού δήμου και των νοτίων προαστίων.

Το αίτημα των δημιουργών

Οι δημιουργοί του έργου, γνωστές και καταξιωμένες αρχιτέκτονες Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου, (SPARCH Sakellaridou / Papanikolaou Architects) σημειώνουν μέσω του ecopress  την αγωνία και την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, απευθύνοντας αίτημα προς κάθε κατεύθυνση να επικρατήσουν ωριμότερες και θετικές εξελίξεις για την διάσωση της Πύλης του Αστέρα.

Άμεση αντίδραση Γρηγόρη Κωσταντέλλου

Αξιοσημείωτη είναι η άμεση αντίδραση του δημάρχου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωσταντέλλου, ο οποίος δηλώνει στο ecopress  ότι αναλαμβάνει αμέσως πρωτοβουλίες για την διάσωση του αρχιτεκτονικού έργου.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος «Τρία Β», με … «κυβερνήτη» τον Γρηγόρη Κωσταντέλλο πρωτοστατεί σε δραστηριότητες και προγράμματα για την ανάπτυξη της περιοχής, επιδεικνύοντας παράλληλα ευαισθησία προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κωσταντέλλος δήλωσε στo ecopress ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος με τη νέα ιδιοκτησία του ιστορικού συγκροτήματος για κοινούς και καλούς σκοπούς, προστρέχει άμεσα σε συνεργασία τόσο με τους δημιουργούς του έργου της Πύλης του Αστέρα, όσο και με τους φορείς της αρχιτεκτονικής κοινότητας, ώστε ο Δήμος μέσω του Δημάρχου και των Συλλογικών οργάνων διοίκησης του,  να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις για την διάσωση του σημαντικού αρχιτεκτονικού έργου.

Η ταυτότητα του έργου

Σημειώνεται ότι   η Πϋλη του Αστέρα σχεδιάστηκε από τις αρχιτέκτονες Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου, (SPARCH Sakellaridou / Papanikolaou Architects), το 2008.

Η Πύλη έχει τιμηθεί με High Commendation στο 1ο World Architecture Festival το 2008 στην Βαρκελώνη, την πρώτη και μόνη ίσως τέτοια διάκριση έργου στην Ελλάδα.

Επίσης έχει τιμηθεί με υποψηφιότητα στο Βραβείο Mies Van der Rohe, το σημαντικότερο Ευρωπαικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής, το 2009.

Το 2010 της απενεμήθη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Ειδική Μνεία, (ισοδύναμη με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής), ως ιδιαίτερα αξιόλογο υλοποιημένο έργο.

Αποτελεί επομένως στοιχείο της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμφωνα με τον Νόμο τα Έργα αυτά προστατεύονται.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ: ecopress.gr

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.