Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Θα κινηθεί νομικά για τον βανδαλισμό του γλυπτού




Πράξη  βάρβαρη και παραβατική χαρακτηρίζει την ενέργεια των αγνώστων που έριξαν μπογιά στο γλυπτό του Κωστή Γεωργίου, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή, αναφέρεται πως η νομική υπηρεσία εξετάζει με προσοχή όλα τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις που στρέφονται κατά της ελευθερίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβάλουν παρορμήσεις άκριτης βίας και καταστροφής.

Η ελευθερία της άποψης και της έκφρασης είναι δικαίωμα του καθενός, επισημαίνει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Η Δημοτική Αρχή του Παλαιού Φαλήρου οφείλει να διαφυλάττει, προστατεύει και συντηρεί όλα τα γλυπτά έργα τέχνης και μνημεία που υπάγονται στη δικαιοδοσία της και παράλληλα να επιδιώκει, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της, τη δημιουργία ή απόκτηση νέων με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της Πόλης, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την απόδοση τιμής και τον εμπλουτισμό των δημόσιων χώρων με έργα τέχνης.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί στην Πόλη μας, μέσω χορηγιών ιδιωτών, σημαντικές δημιουργίες ( Ανδριάντας “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ” – δημιούργημα του ακαδημαϊκού γλύπτη Ιωάννη Παππά , γλυπτά του γλύπτη Γιώργου Γιάννακα αλλά και της ομάδας καλλιτεχνών της Πόλης μας στην είσοδο της Πόλης αλλά και στο Πάρκο Φλοίσβου, το γλυπτό “ΤΑΥΡΟΚΑΡΘΑΨΙΑ” στο νέο πάρκο των 22 στρεμμάτων καθώς και οι “ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ” του δημιουργού Γιώργου Ρούσση επίσης στο Πάρκο των 22 στρεμμάτων.

Και προφανώς η ελευθερία της άποψης και της έκφρασης είναι δικαίωμα του καθενός, η κακοποίηση όμως ενός δημόσιου έργου τέχνης για να εκφράσει κάποιος την δυσαρέσκεια του ή την εκτόνωση του, είναι πράξη βάρβαρη και παραβατική.

Στο πλαίσιο αυτό, η οποιαδήποτε κακοποίηση έργου τέχνης που βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο είναι καταδικαστέα και πέρα της αυτονόητης καταδίκης ανάλογων ενεργειών, καθήκον της Δημοτικής Αρχής του Παλιού Φαλήρου είναι αφενός η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφετέρου η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και ανάδειξης της υπαίθριας γλυπτικής της Πόλης.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, μέσω της νομικής του υπηρεσίας, εξετάζει όλες τις
σχετικές καταγγελίες, τα δημοσιεύματα, τις αναφορές και τις δηλώσεις που στρέφονται κατά της ελευθερίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβάλουν παρορμήσεις άκριτης βίας και καταστροφής, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και βλάπτοντας την ευθυκρισία των Δημοτών.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας. Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Θα κινηθεί νομικά για τον βανδαλισμό του γλυπτού

  • 02/01/2018 at 4:54 μμ
    Permalink

    Μήπως πρέπει και οι πολίτες να κινηθούν νομικά κατά του Δήμου για τα όσα αφορούν το εν λόγω ατόπημα;

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.