Άλιμος: Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Μad Playground» (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




“Eίναι μεγάλη η χαρά μας να διαπιστώνουμε ότι σιγά σιγά δημιουργείται μία πολύ φιλόξενη στέγη για τις εικαστικές τέχνες, εδώ στα νότια, στον Άλιμο που αγκαλιάζεται από αγάπη και ενδιαφέρον και από τους πολίτες του Αλίμου αλλά και από όλη την Αθήνα” είπε ο δήμαρχος  Ανδρέας Κονδύλης, στα εγκαίνια της Εικαστικής  Έκθεσης «Μad Playground» που έγινε το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Είχαμε ξεκινήσει με εκθέσεις κλασικών Ελλήνων δημιουργών, περάσαμε την προηγούμενη φορά σε δύο νέους δημιουργούς ταλαντούχους και απόψε εγκαινιάζουμε την έκθεση δύο εξαιρετικά ταλαντούχων νέων δημιουργών του Φώτιου Μπάλα και του Δημήτρη Αμελαδιώτη, οι οποίοι εκθέτουν εδώ τη δουλειά τους που έχει να κάνει με τη φαντασία, με την αφαίρεση, με την ποπ κουλτούρα.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί στον Άλιμο μία μόνιμη στέγη και μια μόνιμη συλλογή στην οποία πρέπει να πω ότι οι δύο καλλιτέχνες έχουν προσθέσει από ένα δικό τους έργο και τους ευχαριστώ δημόσια”.

O δήμαρχος ευχαρίστησε ακόμη την ιστορικό Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Νικολένα Καλαϊτζάκη, καθώς και τους συνεργάτες που συνέβαλαν στην υλοποίηση της δράσης, την Άννα Αγγελοπούλου και τον Άκη Πίτσικα.

Διάρκεια Έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2017 – 10 Ιανουαρίου 2018

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10 π.μ. – 9 μ.μ.

Σάββατο: 5 – 9 μ.μ.

Όπως σημειώνει η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη:

«Μad Playground• μια μετάβαση στον τόπο της παιχνιδιάρας φαντασίας του απύθμενου. Δες το όνειρο, δες την σκέψη, δες την ιδέα, από τις ρίζες τις βαθιές, πώς ενσαρκώνονται, στους υλικούς και άυλους μηχανισμούς της Τέχνης, στήνουν παιχνίδια. Αιχμηρά και αθώα, γελαστά και αγέλαστα, παραδομένα νοήματα, συμβολικά ορισμένα. Φροντισμένα με τρόπο αφαιρετικό ή ξεκάθαρο. Τρισδιάστατα μένουν με όψη μεστή. Στοίβες αράδες αντικείμενα σε συμφωνία. Θα μπορούσαν να μοιάζουν, έτσι όπως από τις μήτρες τους γεννιούνται, με ιδιόρρυθμα παζλ ή με εξαίσιους γρίφους. Στην πραγματικότητα χωράνε τον κόσμο. Τον ερμηνεύουν, τον ρωτάνε και τον πλάθουν αλλιώς…».

Ανδρέας Κονδύλης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, Φώτιος Μπάλας και του Δημήτρης Αμελαδιώτης

 

Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης, φοίτησε στις Σχολές Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, της Koninkijke Akademie Γάνδης και του Chelsea College of Art στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διοργανώσεις και θεσμούς Τέχνης όπως: στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο ΚΜΣΤ, στο Μουσείο Μπενάκη, στο ΔΕΣΤΕ , στο Νew Museum of New York, στο Casino Luxeburg, στο Symptom Projects Άμφισσας, στο Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο ΠΜΙΕΤ, στο Ινστιτούτο Γκαίτε κ.ά.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και δράσεις σε ανεξάρτητους χώρους, καθώς και σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης. Είναι μέλος των ομάδων PalAmeA και KangarooCourt.
Έργα του βρίσκονται σε ποικίλες συλλογές, δημόσιες (όπως στο Κρατικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) και ιδιωτικές.

Στα έργα του Δημήτρη Αμελαδιώτη, η αρχική αυτοσχεδιαστική προσέγγιση που εκφράζεται χειρονομιακά, μέσω της συνεχούς συσσώρευσης των διαφόρων χρηστικών αντικειμένων που ο καλλιτέχνης επιλέγει, οδηγεί στην δημιουργία μιας τελικής εικόνας που εντάσσεται στο φάσμα της αφαίρεσης, της συμβολικής και της εννοιολογικής αναγωγής. Τα απρόσμενα και φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους στοιχεία, φτιάχνουν εικόνες συχνά αναγνωρίσιμες, δοσμένες όμως με έναν μη συμβατικό και πρωτόπλαστο χαρακτήρα. Όπως το έργο που παραπέμπει σε ένα γνωστό παιχνίδι αφαίρεσης και πρόσθεσης ξύλινων κομματιών με στόχο να ορθώσουν έναν πύργο. Εδώ ο πύργος στέκεται γυρτός με σωσίβιο και δόρυ από μεταλλική βέργα. Ίσως να είναι η άλλη εκδοχή μιας ασταθούς, βαλλόμενης πολιτείας που προσπαθεί τόσο να πολεμήσει μα και να σωθεί. Η φαντασία είναι έκδηλη και ποιοτικά στοχευμένη, σε όλα τα έργα του καλλιτέχνη, με την υλική της υπόσταση να διακατέχεται από μια ευθραυστότητα και συνάμα δυναμική.

Ο Φώτιος Μπάλας (Fotios Balas) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι εικαστικός καλλιτέχνης, καθηγητής, σχεδιαστής και κατασκευαστής κοσμημάτων, καπέλων και αξεσουάρ. Από το 2012 είναι μόνιμος συνεργάτης της γκαλερί “LOLA NIKOLAOU” στη Θεσσαλονίκη. Στο παρελθόν, παράλληλα με τις σπουδές του, έχει εργαστεί ως διακοσμητής γάμων, ραδιοφωνικός παραγωγός, σκηνογράφος, μοντέλο, συντάκτης σε περιοδικά και φωτογράφος μόδας. Έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στην ελληνική Εβδομάδα Μόδας (axdw) παρουσιάζοντας κοσμήματα και καπέλα του, πλαισιώνοντας συλλογές ρούχων σχεδιαστών μόδας.

Κατά καιρούς συνεργάζεται με εικαστικούς και σχεδιαστές σε διάφορα projects. Επίσης, ασχολείται με την ποίηση. Το 2008 είχε βραβευτεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης (Αθήνα). Από το 2014, μέχρι και πρόσφατα, δίδασκε με μεγάλη επιτυχία στην ιστορική σχολή μόδας “VELOUDAKIS” στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει με τα έργα του σε πολλές εικαστικές εκθέσεις σε γκαλερί, μουσεία και πινακοθήκες. Ζει και εργάζεται μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

“Αν δεν πάρω παραπάνω από 1000 like θα το διαγράψω, στην ουσία σε αυτά τα έργα θίγω την κακή οπτική των social media. Δηλαδή αυτό το έργο εκφράζει τις ανασφάλειες που έχουμε, είναι στην ουσία πολλά αρχεία τα οποία ο κόσμος έχει διαγράψει γιατί δεν πήρανε πολλά like. Eίναι δηλαδή η ανασφάλεια που έχουμε σε σχέση με τα social media. Ο τίτλος βασικά είναι ειρωνικός¨.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες. (ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.