Δημήτρης Καθαρόπουλος: Ένας Αλιμιώτης συνθέτης στην Αυστρία (VIDEO)




 

Δείτε το αφιέρωμα του anemosmagazine.gr, στον Αλιμιώτη συνθέτη Δημήτρη Καθαρόπουλο, γιο του δάσκαλου Ηλία Καθαρόπουλου, που από το 2014 ζει στην Αυστρία όπου σπουδάζει σύνθεση και ασχολείται σε επαγγελματικό επίπεδο με την κλασική μουσική ως συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής.

«Πάντα ο Ίδιος», Δημήτρης Καθαρόπουλος

Ο συνθέτης Δημήτρης Καθαρόπουλος, μας παρουσιάζει έναν κύκλο δέκα τραγουδιών για φωνή και πιάνο, μια φόρμα που μας έρχεται από την κλασική μουσική. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο μυστηριώδης Χ.Μ., που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του προκειμένου να επιτρέψει στον ακροατή να πλάσει εκείνος τους πρωταγωνιστές κάθε μιας από τις δέκα ιστορίες που έγιναν τραγούδια στον κύκλο αυτόν.

Η δουλειά αυτή, που ακροβατεί ανάμεσα στο λυρικό τραγούδι, το έντεχνο και την πρόζα, διαφέρει σημαντικά από άλλες του Καθαρόπουλου, αφού μας χαρίζει τα τραγούδια του απογυμνωμένα από μεγαλεπήβολες και δυναμικές ενορχηστρώσεις και συγχρόνως μας συστήνεται και σαν πιανίστας κάνοντας μια ατμοσφαιρική και συνάμα δεξιοτεχνική επεξεργασία των συνθέσεών του. Παράλληλα ο Χ.Μ. απογειώνει τα τραγούδια με τις αισθαντικές και γεμάτες πάθος και θεατρικότητα ερμηνείες του. Ο κύκλος, που περιλαμβάνει δέκα τραγούδια σε μουσική του Δημήτρη Καθαρόπουλου και στίχους του ίδιου, καθώς και ποίηση του πατέρα του Ηλία, όπως και του παππού Δημήτρη, φέρει το γενικό τίτλο «Πάντα ο Ίδιος».

Ο Δημήτρης Καθαρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άλιμο. Άρχισε από την ηλικία των τεσσάρων ετών να παίζει πιάνο και σχεδόν αμέσως να συνθέτει τις πρώτες δικές του μελωδίες. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Θουκυδίδειο Ωδείο Αλίμου και υπήρξε αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι σπουδές του αυτές τον έφεραν σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα ακουσμάτων που εκτείνονται από την παραδοσιακή μουσική έως την jazz, τη rock και hip-hop και από την κλασική έως το ελαφρό και το λαϊκό τραγούδι, επιρροές οι οποίες αποτυπώθηκαν και στην προσωπική του μουσική έκφραση. Από το 2014 ζει στην Αυστρία όπου σπουδάζει σύνθεση και ασχολείται σε επαγγελματικό επίπεδο με την κλασική μουσική ως συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την ορχηστρική pop-rock μουσική, αλλά και με το ελληνικό τραγούδι ως συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός και – περιστασιακά – ερμηνευτής των δικών του τραγουδιών.

Ο δίσκος «Πάντα ο Ίδιος» απετέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα και ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία του ως τραγουδοποιού. Από τη μία η προσπάθεια να «ενορχηστρωθούν» τα τραγούδια μόνο με ένα πιάνο, το οποίο να αποδίδει όσο περισσότερο γίνεται τα κρυμμένα νοήματα και την ατμόσφαιρα των στίχων και των ποιημάτων, δίνοντας έμφαση στο δίπολο φωνή – πιάνο, με ευθείες αναφορές τόσο στο κλασικό τραγούδι όσο και στις συνθετικές καταβολές του στην κλασική μουσική και από την άλλη η θεατρικότητα των ερμηνειών που ξεφεύγουν από τεχνοκρατικά στεγανά και δίνουν έμφαση στο συναίσθημα και την έκφραση. Δύο πόλοι τόσο ασυμβίβαστοι που το αποτέλεσμά τους είναι δέκα λυρικά τραγούδια με άγρια θεατρικότητα.

Επικοινωνήστε με τον δημιουργό:
https://www.facebook.com/jimkathar

Σχετικοί σύνδεσμοι:
https://www.youtube.com/user/jimkathar

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.