Χρήστος Καπάταης: Έτσι θα γίνει η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




(TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΙΜΗ) Μπορεί οι μπουλντόζες να καθυστερούν πολύ για να μπουν στο Ελληνικό, αλλά λίγα χιλιόμετρα πριν, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το μεγάλο πρότζεκτ της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Η ανάθεση του έργου έγινε μετά από διεθνή, ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

Tη χαμηλότερη προσφορά για το έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ κατέθεσε η ΑΚΤΩΡ, με έκπτωση περίπου 54%. Συγκεκριμένα: ποσοστό μέσης έκπτωσης 53,54% που αντιστοιχεί σε οικονομική προσφορά 58.907.489,50€ (πλέον ΦΠΑ 24%)

Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν 8 δεσμευτικές προσφορές. Δεύτερη ήρθε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 53,24%, τρίτη η J&P ΑΒΑΞ με 51,48%, τέταρτη η ΤΕΡΝΑ με 43,75%, πέμπτη η Κ/Ξ TEKΑΛ-OBEROSLER με 43,42%, έκτη η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ με 41,92%, έβδομη η Condotte Italiana με 41,10% και όγδοη η ΜΕΤΚΑ με 36,73%.

Το έργο χρηματοδοτείται εξ’ολοκλήρου από τα ταμεία της Περιφέρειας Αττικής και δεν έχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Υπολογίζεται ότι για την πρώτη φάση του διαγωνισμού η Περιφέρεια δαπανά το 40% των αποθεματικών της. Το έργο είχε εξαιρεθεί από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, καθώς η Κομισιόν το είχε κρίνει «έργο-βιτρίνα».

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή των έργων υποδομών για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και ειδικότερα έργα οδοποιίας, υδραυλικά έργα και υποστηρικτικά έργα.

Ήδη οι τοπογράφοι έχουν πιάσει δουλειά και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν τα έργα στo εγκαταλελειμμένο, παραλιακό  μέτωπο (490 στρέμματα) που θα ενώσει πάλι με τη θάλασσα, την Καλλιθέα και το Μοσχάτο μετά από δεκαετίες και θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Και όχι μόνο. Με το έργο αυτό θα πάρουν αξία και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα αναστηθούν πανάκριβα κτίρια που ρήμαζαν από την εγκατάλειψη, (30.000 τμ) ανάμεσά τους και το ανοιχτό γήπεδο του Beach Volley με πάνω από 6.000 θέσεις, που μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτό θέατρο και να γίνει το “Ηρώδειο της παραλίας”.

Η ανάπλαση αυτή δίπλα στο Σταύρος Νιάρχος και στη μαρίνα του Φλοίσβου, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της μαρίνας του Αλίμου, της μεγαλύτερης της Ν/Α Μεσογείου (όλα είναι έτοιμα για την προκήρυξη διαγωνισμού) και της ανάπλασης της ακτογραμμής του δήμου Αλίμου, θα δημιουργήσει ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο, πόλο τουριστικής έλξης, που θα ξεκινάει από το Μοσχάτο και θα καταλήγει στον Άγιο Κοσμά.

Το NOTIA.GR  βρέθηκε στον Φαληρικό Όρμο και μόλησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αττικής, Χρήστο Καπάταη, το μάτι και το αυτί της Περιφέρειας, που χρηματοδοτεί το έργο, για παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξή του και να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα των 21 μηνών.

 

 

ΣΕ ΜΗΚΟΣ 1.800 ΜΕΤΡΩΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

Τα έργα ξεκινούν από τη συμβολή της Συγγρού με το υπερυψωμένο κομμάτι της Ποσειδώνος και θα τελειώνουν εκεί που ενώνεται το υπερυψωμένο κομμάτι της Ποσειδώνος με την Εθνική Οδό.

Αυτό είναι περίπου 1.800 μέτρα. Το πρώτο μέρος του έργου είναι το γκρέμισμα όλου αυτού του δρόμου που λειτουργεί ως τείχος, φαίνεται από εδώ άλλωστε η υψομετρική διαφορά και φαίνεται ότι δεν μπορεί να περάσει κάποιος από τη μία μεριά στην άλλη.

Το γκρέμισμα του συγκεκριμένου δρόμου είναι υποχρεωτικό για το βασικότερο λόγο ότι εδώ που θα γκρεμιστεί από κάτω και σε φάρδος 35 μέτρα σε όλο το μήκος έπρεπε να γίνει το μεγάλο αντιπλημμυρικό κανάλι γιατί εδώ είναι ο Ιλισσός πιο δίπλα ο Κηφισός, τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της Αττικής καταλήγουν εδώ, υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ειδικά στις χαμηλές περιοχές του Μοσχάτου και του Ταύρου.

 

 

 

ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σε δύο σημεία στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο υπογειοποοείται ο δρόμος και για 300 μέτρα από πάνω θα μπορεί ο κόσμος να περνάει ελεύθερα, φτιάχνεται ένα πάρκο πάνω από το δρόμο ουσιαστικά. Θα μπορεί ο κόσμος να περνάει με τα πόδια απέναντι, ανεμπόδιστα, θα δημιουργηθούν και πέντε εσπλανάδες, μεγάλες γέφυρες δηλαδή και επί της ουσίας κάθε 100 μέτρα δηλαδή θα μπορεί ο πεζός να περνάει από τη μία μεριά του δρόμου στην άλλη.

Ο δρόμος μεταφέρεται από τα 80 μέτρα περίπου απόσταση εδώ μπροστά, σε αυτό το επίπεδο.

 

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Αφού γκρεμίζεται ο δρόμος θα φτιαχτεί το αντιπλημμυρικό κανάλι, το οποίο θα καλύπτει όλο το μήκος του δρόμου, θα έχει φάρδος περίπου 35 μέτρα και θα είναι υπόγειο. Το κανάλι θα έχει τη δυνατότητα να μαζέψει όλα τα νερά της περιοχής, ώστε να μην έχουμε κίνδυνο από βροχές από τον Ιλισσό και τον Κηφισό.

Μέσα στα υδραυλικά έργα περιλαμβάνεται και μια μονάδα καθαρισμού των υδάτων η οποία θα είναι στα 2,2 χιλιόμετρα, δηλαδή θα φθάνουμε στον Ελαιώνα, έτσι ώστε να μπορούμε να καθαρίζουμε τα νερά και να έρχονται καθαρά τα νερά του ποταμού εδώ και να ποτίζουμε όλη την έκταση. Οι αγωγοί που θα δημιουργηθούν θα λειτουργούν και αμφίδρομα, δηλαδή στις εποχές που δεν θα υπάρχει νερό στο ποτάμι, θα μπορούμε να τραβάμε νερό από τη θάλασσα έτσι ώστε να φεύγει το νερό με πίεση προς τα κάτω και να μην έχουμε προβλήματα με κουνούπια με οσμές κλπ

 

 

Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΞΑΝΑΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, δηλαδή οδοποιία και αντιπλημμυρικά, έχουμε κερδίσει δύο πράγματα.

Πρώτο δεν θα υπάρχει πλέον αποκλεισμός της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, από τη θάλλασσα. Οι πόλεις θα ξαναενωθούν με τη θάλασσα. Αυτό που είχαμε χάσει από τη δεκαετία του 70΄σήμερα το ανακτούμε. Έτσι λοιπόν και η Καλλιθέα και το Μοσχάτο ξαναγίνονται παραλιακές πόλεις.

Το δεύτερο είναι όταν θα υπάρχει πρόσβαση στα πρώην Ολυμπιακά ακίνητα, πλέον ακίνητα της Περιφέρειας Αττικής, εδώ θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάπλασης. Δεν μπορείς να αναπτύξεις τίποτα όταν είναι αποκλεισμένο. Έτσι και τα κτίρια αυτά θα πάρουν ζωή αλλά αλλά και το μεγάλο πάρκο στην πλευρά του Μοσχάτου, το οποίο είναι 220 στρέμματα

 

 

500.000 ΕΥΡΩ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ

Ήταν αποκλεισμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε.

Απ’ τη στιγμή που μας παραχωρήθηκε, ξεκίνησε μια διαδικασία να καθαρίζουμε την περιοχή και να προσπαθούμε σιγά σιγά να αναστήσουμε τα συγκεκριμένα κτίρια.

Ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά των Διοικητικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, του Νότιου Τομέα εδώ, ήδη αυτό που βλέπετε είναι το Διοικητήριο της Περιφέρειας Αττικής για το Νότιο Τομέα και σιγά σιγά θα έρθουν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Με αυτό τον τρόπο και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, εμείς ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα κέρδος περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ γιατί εκεί που είμαστε τώρα πληρώνουμε ενοίκια.

Εμείς βέβαια δεν σκοπεύουμε να εγκατασταθούμε εδώ και να μονιμοποιηθούμε, εμείς θα μείνουμε εδώ μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και μετά θα φύγουμε προκειμένου να αποδώσουμε τα συγκεκριμένα κτίρια στους τελικούς χρήστες.

Εδώ δεν μπορεί τελικός χρήστης να είναι η Περιφέρεια Αττικής, τελικός χρήστης θα είναι οι κάτοικοι της περιοχής, οι κάτοικοι της Αττικής οι οποίοι θα χαρούν το χώρο.

Στο διάστημα αυτό με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε κάπου θα βρούμε να αγοράσουμε ένα κτίριο στην Πειραιώς, στη Θησέως, και να μας μείνει για τα επόμενα 20 χρόνια χωρίς ουσιαστικά να έχουμε δώσει ένα ευρώ.

 

 

“ΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ”

Εδώ είναι μια εξαιρετική εγκατάσταση, εγκαταλειμμένη βέβαια, είναι το θέατρο που θεωρώ ότι θα γίνει το καλύτερο παραλιακό θέατρο που έχουμε και στην Ελλάδα αλλά και σ όλη τη Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή είναι η εγκατάσταση αυτό που βλέπουμε το πρώην beach volley, εγκαταλειμμένο, σκουριασμένο, αν κάποιος επιθυμεί να βρει κι ένα κομμάτι του δημόσιου χρέους μπορεί να το βρει εδώ. Εμείς αυτό το θέατρο ευελπιστούμε να το αναστήσουμε και να το παραδώσουμε προς χρήση σύντομα.

 

 

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ 220 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Το κανάλι που καταλήγει ο Ιλισσός. Βασικά είναι τα σύνορα Καλλιθέας με το Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Όλο το κομμάτι το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο εντελώς, είναι το κομμάτι που πρέπει να φτιάξουμε το πάρκο. Είναι περίπου 220 στρέμματα τα οποία θα γίνουν ένα ωραιότατο πάρκο να το χαρεί ο κόσμος. Το σχέδιό μας είναι ότι το συγκεκριμένο πάρκο μαζί με τις υποδομές που υπάρχουν εδώ θα πρέπει να είναι αυτοσυντηρούμενα.

Αυτό σημαίνει ότι επειδή το να φτιάξεις ένα πάρκο είναι εύκολο, το να το συντηρήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο (βλ. Πάρκο Τρίτσης) το σχέδιο μας είναι ότι θα πρέπει να έχει μηδενική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό όλα τα ακίνητα που βρίσκονται απ’ την πλευρά αυτή, τα δομημένα δηλ. θα πρέπει να μας δίνουν εκείνα τα έσοδα έτσι ώστε το πάρκο να αυτοτροφοδοτείται, να είναι αυτοσυντηρούμενο και να είναι πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο.

 


ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αναβιώνουμε, ήταν το παλιό πρες ρουμ που είχαν χρησιμοποιήσει για 10-15 ημέρες, για τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004. Είναι μια ωραιότατη αίθουσα, έχει από πίσω όλες τις υποδομές ΑΜΕΑ κι ό,τι άλλο χρειάζεται. Εμείς αυτό σκοπεύουμε να το κάνουμε έναν πολυχώρο τον οποίο σκοπεύουμε να βάλουμε το θέατρο τυφλών, να βάλουμε πολιτιστικές δραστηριότητες για ΑΜΕΑ και να μπορούν να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, πως είχαμε το παναττικό πρωτάθλημα στο σκάκι, είχαμε φέρει εδώ περίπου 500 παιδιά και για μια εβδομάδα εδώ διοργανώθηκε το πρωτάθλημα. Υπάρχουν πολλές τέτοιες δραστηριότητες που δεν έχουν στέγη.

Εμείς θα προσπαθήσουμε σ’ αυτούς εδώ τους χώρους να παρέχουμε στέγη σε τέτοιες δραστηριότητες.

 

 

Λοιπόν εδώ αποτυπώνεται στο χαρτί τώρα στην πρώτη φάση του έργου, η οποία είναι όπως είπα η οδοποιία, τα αντιπλημμυρικά και τα έργα που έχουν να κάνουν σε δεύτερη και τρίτη φάση βέβαια, με τα οποία τώρα δεν ασχολούμαστε, βλέπεις ότι υπάρχει η μετατόπιση του δρόμου, βλέπεις ότι αλλάζει η παλιά Ποσειδώνος, το που θα υπάρχουν φυτεύσεις, που θα γίνουν τα αντιπλημμυρικά, πώς θα διαμορφωθεί αργότερα όλος ο χώρος.

 

 

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Ο χώρος αυτός, επειδή διαφέρει από τους υπόλοιπους, έχει μπετό κάτω, και δεν έχει ψευδοπάτωμα, θα κάνουμε το εξής: Αλλάζουμε τη διαρρύθμιση χωρίς να χαλάμε τα χωρίσματα κλπ τα οποία θα τα χρησιμοποιήσουμε εκεί που είδατε, στα προηγούμενα γραφεία, και επειδή βρέθηκε στα χέρια μας ένα εξαιρετικό αρχείο, είναι το αρχείο των προσφύγων της Μικράς Ασίας του ’22. Βρέθηκε ένα αρχείο με περίπου 30.000 φακέλους , το οποίο θέλουμε να το ψηφιοποιήσουμε κάποια στιγμή να μπορούμε να το παρουσιάζουμε και στον κόσμο, θα το εγκαταστήσουμε εδώ για να μπορέσουμε να το ψηφιοποιήσουμε. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί 2-3 χρόνια. Θα είναι εδώ με ασφάλεια, θα είναι οι άνθρωποι που θα το ψηφιοποιούν και σιγά σιγά ό,τι μπορούν θα αρχίσουν να το δημοσιοποιούν. Το βρήκαμε βέβαια πεταμένο σε κάτι αποθήκες στον Ασπρόπυργο, το μαζέψαμε και ήδη θα εγκατασταθεί και αυτό εδώ στα πλαίσια της όλης αναμόρφωσης του χώρου που κάνουμε.

 

 

Είναι γραφειακοί χώροι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Οι υποδομές από ό,τι βλέπετε υπάρχουν. Σε αυτόν εδώ το χώρο θα εγκατασταθούμε για το διάστημα το οποίο θα εκτελούνται τα έργα.

Βλέπετε ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Με πάρα πολύ λίγα χρήματα ο χώρος αυτός είναι ικανός να υποδεχτεί τις υπηρεσίες μας για να γίνουν οι εργασίες, να δουλεύουν δηλαδή οι άνθρωποι σε ιδιόκτητο χώρο για όσο χρειαστεί. Αυτός εδώ ο χώρος προορίζεται για την υπηρεσία ανάπτυξης του  Νότιου Τομέα.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Χρήστος Καπάταης: Έτσι θα γίνει η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 24/04/2018 at 9:42 πμ
    Permalink

    καλημέρα σας !μας μιλάτε για υπόγειο ποίηση της παραλιακής, και έχετε σήκωση ποιο ψηλά τοίχοι από την υπερυψωμένη πωσειδωνος ,μάλλον η εσείς δεν έχετε καταλάβει τι γίνετε η εμάς μας γελάνε τα μάτια μας

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.