Παρουσίαση βιβλίου για τον Θουκυδίδη τον Αλιμούσιο
Ο μαχητικός ιερέας του Αλίμου Διονύσιος Κατσούλης (εφημέριος του ιερού ναού της Ζωοδόχου Πηγής), που έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για την ελεύθερη πρόσβαση στο βυζαντινό εκκλησάκι, στο κτήμα Τραχώνων, θα είναι ένας από τους ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου, «Ο Θουκυδίδης, ο Πόλεμος και η πολιτική», του Θανάση Μπαντέ.

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 11 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Ιωνίας 96), στις 19:00.

Ο πατέρας Διονύσιος θα μιλήσει ως αρχαιολόγος μαζί με την φιλόλογο Έφη Γεωργοπούλου.

Το βιβλίο του Θανάση Μπαντέ «Ο Θουκυδίδης, ο πόλεμος και η πολιτική» δεν αποτελεί απλώς ανασκόπηση ή περίληψη του έργου του Θουκυδίδη, αλλά επιχειρεί να καταδείξει την επικαιρότητά του διεισδύοντας στη βαθύτερη ουσία των εννοιών, όπως αυτές τίθενται.

Η εξουσία, η δύναμη της ισχύος, ο πολιτικός αμοραλισμός, το συμφέρον, ο επεκτατισμός, οι ατομικές φιλοδοξίες, τα προτεκτοράτα και το ανεξέλεγκτο της επιθυμίας για κυριαρχία συνθέτουν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, που φαίνεται έρμαιο των παθών της.

Κι αυτή, σε τελική ανάλυση, είναι και η έννοια της ιστορίας, που δεν μπορεί παρά να είναι μελέτη ανθρωπολογική, ως συστηματική καταγραφή της ανθρώπινης δράσης. Γιατί ο Θουκυδίδης φέρνει τον άνθρωπο, θα λέγαμε με τρόπο ανελέητο, μπροστά στις ίδιες του τις πράξεις ερευνώντας τη βαθύτερη φύση του.

Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο είναι δομημένο σε 28 ενότητες, ως θεματικές εννοιολογικών αναζητήσεων. Ο μικροπερίοδος λόγος, η αυτοτέλεια των ενοτήτων (θα μπορούσε να τις διαβάσει κανείς και ως ξεχωριστά κείμενα), τα εκτενή αποσπάσματα που παραθέτονται σε μετάφραση του Γεωργοπαπαδάκου και ο τρόπος της παρουσίασης των προσωπικοτήτων που πρωταγωνιστούν στα γεγονότα κάνουν το βιβλίο εύληπτο και κατανοητό, κατάλληλο και για αναγνώστες που ενδεχομένως δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο του Θουκυδίδη. Και ίσως αυτή να είναι και η βαθύτερη πρόθεση του συγγραφέα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.

Ο Θανάσης Μπαντές γεννήθηκε το 1975. Μεγάλωσε στις Σέρρες, όπου και τελείωσε το σχολείο. Το 1994 εισήχθη στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, απ’ όπου και αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας.

Ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αρθογραφεί τακτικά στην σερραϊκή εφημερίδα «Ελευθερία» και στην ιστοσελίδα Eranistis.net

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.