“Nα λυτρώσουμε τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες από χρόνιες παθογένειες”




Παρέμβαση του Τάσου Ταστάνη, προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ, για τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σε ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ και Τραμ

Πρέπει ευθύς να διευκρινίσω ότι από θέση αρχής ως ένας άνθρωπος με μακρόχρονη πορεία στον χώρο της Αριστεράς, συμμερίζομαι απόλυτα κάθε αγώνα των εργαζομένων για δίκαιες διεκδικήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, έχουμε μια απεργιακή κινητοποίηση χωρίς κανένα απολύτως νόημα και χωρίς κανένα κοινωνικό έρεισμα. Και αυτό, ασφαλώς, εγείρει πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτήν.

Η ρύθμιση, στην οποία αντιτίθενται τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να παρέχει τη δυνατότητα στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να μπορεί να συνάπτει συμβάσεις και με τον ΟΑΣΑ Α.Ε., όπως και με την ΣΤΑΣΥ Α.Ε., για την εμπορική αξιοποίηση των χώρων του μετρό που ανήκουν στην ιδιοκτησία της. Μια αξιοποίηση που, όπως αποδείχτηκε μέχρι τώρα ήταν ανεπαρκής, δεν προσέφερε τα σημαντικά έσοδα που θα μπορούσε, ενώ δεν υπήρχε καν σύμβαση γι’ αυτήν την εκμετάλλευση.

Τόσο η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όσο και ο ΟΑΣΑ που είναι η μητρική εταιρεία της ΣΤΑΣΥ, είναι δημόσιες εταιρείες. Τα έσοδα του ΟΑΣΑ μάλιστα, είτε προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση, είτε από τα εισιτήρια, είτε από άλλες πηγές, δίνονται αποκλειστικά στις δύο θυγατρικές του ομίλου, δηλαδή στη ΣΤΑΣΥ και την ΟΣΥ. Το ίδιο προβλέπει η ρύθμιση ότι θα γίνει και για τα έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων του μετρό. Θα κατευθύνονται στη ΣΤΑΣΥ, ύστερα από την αφαίρεση των εξόδων. Ποιος ο φόβος, λοιπόν, των συνδικαλιστών της ΣΤΑΣΥ; Δεν τον κατανοούμε.

Σε αυτό το σημείο θέλω επίσης να επισημάνω και το γεγονός ότι το συγκοινωνιακό έργο που ασκείται από τον όμιλο ΟΑΣΑ ως εποπτεύων φορέας στην Αθήνα, έχει μία ενιαία λογική και λειτουργία σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τρόλεϊ), στη ΣΤΑΣΥ και την ΟΣΥ. Είναι ένα ενιαίο συγκοινωνιακό σύστημα, που αλληλοκαλύπτεται, αλληλοστηρίζεται και αλληλοσυμπληρώνεται, με μοναδικό γνώμονα τις βέλτιστες και ασφαλείς μετακινήσεις του επιβατικού κοινού της Αθήνας.

Ακατανόητη είναι επίσης και η θέση των Σωματείων ότι δήθεν πίσω από τη ρύθμιση αυτή υποκρύβεται η ιδιωτικοποίηση. Τόσο από τις Διοικήσεις των εταιρειών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχει διατρανωθεί σε όλους τους τόνους ότι κανένα απολύτως θέμα ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας δεν τίθεται. Αντίθετα, βασικός στόχος όλων μας είναι να λυτρώσουμε τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες από χρόνιες παθογένειες και πρακτικές που τις ταλάνιζαν και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και αναβάθμισής τους με στόχο να προσφέρουμε καλύτερες, ασφαλέστερες και πιο προσιτές μετακινήσεις στους συμπολίτες μας.

Πρωταγωνιστές για να εκπληρώσουμε το όραμά μας αυτό, πιστεύω πως θα έχουμε τελικά όλους τους χιλιάδες εργαζόμενους του Ομίλου, που μοχθούν καθημερινά και σε αντίξοες συνθήκες να φέρουν σε πέρας το συγκοινωνιακό έργο στην Αθήνα.

avgi.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.