Άλιμος: Με ζέστη και ήλιο η παρέλαση για την 25η Μαρτίου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Μέσα στην ηλιόλουστη ατμόσφαιρα του Ευαγγελισμού, ο Δήμος Αλίμου τίμησε κι εφέτος την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με κατάθεση στεφάνων, παρέλαση και τοπικούς χορούς.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η φράση του Μακρυγιάννη «Είμαστε εις το ‘εμείς’ κι όχι εις το ‘εγώ’…», που ακούστηκε από την μαθήτρια του 2ου Λυκείου Αλίμου Αθανασία Διαμαντοπούλου, κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος «Στησίχορος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εκτελωνιστών και το τμήμα χορού του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου (Θ.Ο.Π.Α.Α.)

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Καλημέρα σας! Χρόνια μας πολλά και να’ μαστε πάντα καλά, να γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό και την 25η Μαρτίου με πίστη, αντοχές και αισιοδοξία!
Ζούμε στον ίδιο τόπο που ζήσανε κι αυτοί, που σήμερα τους τιμούμε ως ήρωες,γιατί μας άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία. Κι εμείς κι αυτοί αντικρύσαμε το ίδιο φως, τα ίδια βουνά, τις ίδιες θάλασσες…Κι εμείς κι οι πρόγονοι, στους στίχους του Ελύτη «Ελληνάκια», «μες στα γαλάζια πέλαγα και στ’ άσπρα συννεφάκια» !!!
Δόξα τω Θεώ, ο τόπος μας είναι όμορφος, η γλώσσα μας ελληνική, οι ποιητές μας σπουδαίοι κι η ιστορία μας γεμάτη από αγώνες για την ελευθερία!!! Θα την ξεπεράσουμε την τωρινή δύσκολη στιγμή, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αφήνοντας πίσω μας εγωισμούς και μικροπρέπεια…
Μ’ αυτή την ελπίδα σάς εύχομαι και πάλι «χρόνια πολλά» και καλώ την μαθήτρια του 2ουΛυκείου Αλίμου, Αθανασία Διαμαντοπούλου,για τον πανηγυρικό της ημέρας.

25η Μαρτίου: Σήμερα ο ελληνικός λαός γιορτάζει δύο χαρμόσυνα γεγονότα: την επέτειο του έθνους μας  και  τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.«Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράνμεγάλην» είπε ο Αρχάγγελος και η Ελευθερία σαρκώνεται με τη συγκατάθεση της Παναγίας. Το 1821 η ιδέα της ελευθερίας εδραιώνεται στο μυαλό των Ελλήνων ως μοναδική διέξοδος από τη μακρόχρονη σκλαβιά τους στους Οθωμανούς Τούρκους.

Αρκετά νωρίτερα, το 1814, έχει ιδρυθεί η Φιλική Εταιρεία, μυστική επαναστατική οργάνωση με σκοπό να προετοιμάσει την Επανάσταση. Ο αρχηγός της, Αλέξανδρος Υψηλάντης,εισέβαλε το Φεβρουάριο του 1821 στη Μολδοβλαχία, ενώ τον επόμενο μήνα οι Φιλικοί δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από τη Μολδοβλαχία ως την Κρήτη.

Σύμφωνα με το θρύλο, στην Αγία Λαύρα υψώνεται το λάβαρο της Επανάστασης και το γενικό της σύνθημα εξαπλώνεται σε όλο τον ελληνικό λαό.

Οι Έλληνες είχαν υποστεί πολλά. Ωστόσο στα κατώτερα στρώματα του λαού συντηρούνταν η καχυποψία και η εχθρότητα προς τη Δύση και σε κάθε τι δυτικότροπο.

Με την επανάσταση, απλοί άνθρωποι, καθημερινοί, ενσάρκωσαν τα ιδανικά του ελληνικού έθνους. Άνθρωποι οι οποίοι εμπνεύστηκαν από Έλληνες του εξωτερικού,που,επηρεασμένοι από τις ιδέες που εκπροσωπούνταν ήδη στην Ευρώπη, θέλησαν να εμφυσήσουν την ιδεολογία αυτή σε όλους τους υπόδουλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι να την περιορίσουν στα στενά πλαίσια του περιβάλλοντός τους. Είναι οι Νεοέλληνες Διαφωτιστές, όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Κοραής και άλλοι. Έτσι, ο ελληνικός λαός αφυπνίστηκε και οδηγήθηκε στην εξέγερση εναντίον των κατακτητών του. Οι Έλληνες συνειδητοποίησαν γρήγορα την αξία της Ελευθερίας και επεδίωξαν την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Η επανάσταση του 1821 υπήρξε μια πανεθνική εξέγερση, ένας πανελλήνιος αγώνας.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες,το ηθικό των Ελλήνων παρέμεινε ακλόνητο, καθώς η ιδέα για την  απελευθέρωση είχε ριζωθεί για τα καλά στην ψυχή τους.

Η επαναστατική φλόγα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα, από την Μολδοβλαχία έως την Κρήτη. Το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ»αντήχησε στις ψυχές των ανθρώπων, που έπρεπε πια να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόωρο θάνατο ή τη μακρόχρονη σκλαβιά.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γράφει: «Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, ως μια βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».

Στην Πελοπόννησο ο Αγώνας ευδοκίμησε με πολλές επιτυχίες κι έμελλε να κρατήσει στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο, ώσπου να υπογραφεί η γέννηση του νεοελληνικού κράτους.Μέχρι όμως, να φτάσει στο αίσιο τέλος, η Επανάσταση πέρασε από πολλά κύματα. Τον πρώτο και δεύτερο χρόνο οι Έλληνες κέρδισαν πολλές νίκες στις πολεμικές συγκρούσεις που έγιναν στο Μοριά, με αποκορύφωμα την ανακατάληψη τηςΤριπολιτσάς. Η νίκη αυτήοφείλεται στη διορατικότητα και την επιμονή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που κατόρθωσε να πείσει οπλαρχηγούς και προεστούς για την αναγκαιότητά της και την προετοίμασε με τις νίκες στη μάχη του Βαλτετσίου, στη μάχη των Δολιανών και στη μάχη της Γράνας.Επιπλέον, σημαντικό γεγονός αποτελεί η καταστροφή της μεγάλης στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Το ίδιο συνέβη και στη Στερεά Ελλάδα, όπου στα χέρια των Ελλήνων περιήλθανπόλεις και κάστρα των Τούρκων.

Ηρωϊκές μορφές, όπως του Παπαφλέσσα, του Μάρκου Μπότσαρη, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, της Μπουμπουλίνας, της ΜαντώςΜαυρογένους, του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’, προβάλλουν σήμερα ζωντανές μπροστά μας και μας καθοδηγούν με το παράδειγμά τους.

Όμως, παρά το συλλογικό πνεύμα της επανάστασης, δεν άργησαν να φανούν και τα πρώτα νέφη με τον εμφύλιο πόλεμο την περίοδο 1823-1825. Το 1823 υπήρχε μια κάμψη του Αγώνα, εξαιτίας των αντιπαραθέσεων στρατιωτικών και πολιτικών, που οδήγησαν σε εμφύλιες συγκρούσειςκαι έβαλαν σε κίνδυνο όσα είχαν κατακτήσει ως τότε οι Έλληνες. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με την αποβίβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο το 1825,την πτώση του Μεσολογγίουτο 1826 και του φρουρίου της Ακρόπολης το 1827. Ο τυφλός κομματισμός, ο διχασμός, η έλλειψη οικονομικών πόρων και η διοικητική ανικανότητα έφεραν την Επανάσταση στο χείλος του γκρεμού. Υπήρξε ανταγωνισμός ισχύος για την ηγεσία της επανάστασης αλλά και για την ηγεσία του υπό διαμόρφωση νέου ελληνικού κράτους.Πλήθος έντονες πολιτικές διαμάχες εκδηλώθηκαν μεταξύ Φιλικών και Κοτζαμπάσηδων.

Υπήρχε άμεσος κίνδυνος, τόσες θυσίες να πάνε χαμένες και οι Έλληνες να μη γευθούν τη χαρά της Ελευθερίας.

Έξι χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης και παρά τους συνεχιζόμενους αγώνες και νίκες των Ελλήνων, οι Οθωμανοί αρνούνται να παραχωρήσουν στους Έλληνες την αυτονομία τους. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία)είναι στο πλευρό των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτίων στο Ναυαρίνο το 1827 και κερδίζουν μεγάλη νίκη. Οι Οθωμανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας έρχεται ως Κυβερνήτης, για να βάλει τάξη και να διεκδικήσει τα μέγιστα δυνατά όρια του νέου Ελληνικού Κράτους. Οι Μεγάλες Δυνάμεις καθόρισαν τελικά τα σύνορα του πρώτου Ελληνικού Κράτους, που περιελάμβανε την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες. Καθόρισαν όμως, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, και την πολιτική του πορεία, με αποτέλεσμα ο αγώνας των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια να συνεχιστεί, τόσο για ν’ απελευθερωθούν οι υπόλοιπες ελληνικές περιοχές όσο και για ν’ απαλλαγούν οι Έλληνες από την κηδεμονία των ξένων.

Σήμερα,196  χρόνια μετά, οι Έλληνες με γιορτές, παρελάσεις και επετείους τιμούμε τους πεσόντες που με ανιδιοτέλεια πολέμησαν για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους μας. Οφείλουμε στους αφανείς αυτούς ήρωες, που θυσίασαν τα πάντα για την πατρίδαμας, την ελευθερία μας.

Οφείλουμε να τιμήσουμε τους ήρωες που μας ονειρεύτηκαν ελεύθερους, με την υπόσχεση πως θα διαφυλάξουμε αιώνια την Ελευθερία μας.

«Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία»,και για να την αποκτήσουμε αλλά καιγια να τη διατηρήσουμε.

Κάθε φορά που γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821, και η ιστορική ανάμνηση μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, δίπλα στην Εθνική περηφάνια στέκεται κι ένα ερώτημα «Υπάρχει τρόπος να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος; Να μην μπούμε ποτέ ξανά στην περιπέτεια των εμφυλίων πολέμων; Να μη διχογνωμούμε, όταν πρέπει να είμαστε ενωμένοι; Να μην αγωνιζόμαστε ο καθένας μόνος του για το άτομό του, όταν πρέπει να μεριμνούμε για το κοινό όφελος;»

Ας λάβουμε υπόψη και τα λόγια του Μακρυγιάννη: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ».

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΛΑΣ>ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΛΑΣ>ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

 

 

 

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=_EJqaQ1ii0M

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.