Ραντεβού με το λεωφορείο




tastanistele

Την πρόθεση της νέας διοίκησης του ΟΑΣΑ να προχωρήσει στην επέκταση του συστήματος της τηλεματικής και την αύξηση των «έξυπνων στάσεων» στην Αττική ανακοινώνει μιλώντας στην «Αυγή» ο προέδρος του Οργανισμού Τάσος Ταστάνης. Σενάριο για χρέωση με βάση την απόσταση που διανύει ο επιβάτης αποκαλύπτει ακόμη ότι επεξεργάζεται ο ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Πλάι στην εικόνα του υποβαθμισμένου και με πολλά προβλήματα στόλου των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, υπάρχει και η εικόνα της μετεξέλιξης του συγκοινωνιακού έργου με πυρήνα την παροχή «ευφυών» ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς διευκόλυνση μετακίνησης των επιβατών. Με την εφαρμογή του mobile – ticketing ήδη σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2014, η πλήρης εφαρμογή του συστήματος της τηλεματικής και των έξυπνων στάσεων απο τον περασμένο Μαΐου έδωσε έναν τόνο εκσυγχρονισμού των αστικών συγκοινωνιών, αν και η ολοκλήρωση του παζλ περνά μέσα από τον δύσκολο στόχο υλοποίησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών στο τέλος του 2016. Για τον λόγο αυτό, όπως περιγράφει ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τ. Ταστάνης, «Η διοίκηση και το προσωπικό του ΟΑΣΑ έχουμε σηκώσει τα μανίκια, προκειμένου να καταφέρουμε να παραδώσουμε το έργο τους επόμενους μήνες, καθότι βρήκαμε μια κατάσταση απαράδεκτη, που μόνο προβλήματα μας δημιουργεί. Χαρακτηριστικό είναι πως, από την πλευρά του ΟΑΣΑ, τόσο στη σύμβαση της τηλεματικής όσο και σε εκείνη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεν υπήρχε τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να έχουμε πληρέστερη εποπτεία των παροχών και της διαδικασίας υλοποίησης του έργου».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι προβλεπόμενες προθεσμίες θα τηρηθούν και οι πρώτες πιλοτικές εφαρμογές του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λάβουν χώρα με την τοποθέτηση εξοπλισμού σε κάποια λεωφορεία, στα οποία οι «έξυπνες» ηλεκτρονικές κάρτες, που θα προμηθεύονται οι επιβάτες, θα ενεργοποιούν ένα πράσινο φως, υποδεικνύοντας την επάρκεια της κάρτας. Στα μέσα σταθερής τροχιάς, η σύμβαση προβλέπει την εγκατάσταση ειδικών μπαρών-πυλών εισόδου στους σταθμούς, που θα ανοίγουν με τις «έξυπνες κάρτες», τις οποίες οι επιβάτες θα «φορτίζουν» πληρώνοντας το κόμιστρο στους σταθμούς και σε άλλα σημεία πώλησης.

Ειδικά για το ζήτημα της χρέωσης, ο κ. Ταστάνης εξηγεί ότι στις σκέψεις της διοίκησης είναι, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα περνά από τα ειδικά μηχανήματα τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό από τον σταθμό, «να εφαρμόσουμε μια νέα, αναλογική τιμολογιακή πολιτική ανά διανυόμενη απόσταση. Δηλαδή, να χρεώνεται διαφορετικά ένας επιβάτης που αποβιβάζεται σε δύο και διαφορετικά σε 15 στάσεις». Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ διευκρινίζει ότι η σκέψη αυτή είναι σε αρχικό στάδιο και ότι στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν πρόκειται να ισχύει η αναλογική χρέωση.

Να θυμίσουμε ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, στο πλαίσιο του λεγόμενου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, περιλαμβάνει δύο τύπους ηλεκτρονικών «έξυπνων καρτών»: Το «Πολλαπλό», μια κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) μνήμης (χωρίς μικροεπεξεργαστή), στην οποία θα μπορούν να αποθηκεύονται χρηματική αξία, χρόνος ή αριθμός μετακινήσεων, και β) την «Κάρτα», μια κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) με μικροεπεξεργαστή, η οποία θα υλοποιεί διάφορα προϊόντα κομίστρου, για παράδειγμα, προϊόντα απεριορίστων διαδρομών, μεγάλης διάρκειας ή μεγάλης αποθηκευμένης αξίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, το σύστημα της τηλεματικής σε λεωφορεία και τρόλεϊ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ, έχει βρει μεγάλη απήχηση στο επιβατικό κοινό, και μάλιστα, μέχρι στιγμής την εφαρμογή (application) του ΟΑΣΑ oasa telematics έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 100.000 χρήστες. Πρόκειται για την εφαρμογή η οποία μέσω έξυπνων συσκευών (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) πληροφορεί για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στον χρήστη, καθώς και για τη βέλτιστη διαδρομή.

Η εφαρμογή αυτή τέθηκε προς διάθεση στα μέσα Μαΐου, μετά την έναρξη λειτουργίας της τηλεματικής, της εγκατάστασης δηλαδή τηλεματικού εξοπλισμού σε 2.000 οχήματα (1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ) και τη δημιουργία κέντρων ελέγχου απ’ όπου παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν 1.000 «έξυπνες στάσεις», οι οποίες φέρουν οθόνες από τις οποίες οι επιβάτες πληροφορούνται σχετικά με τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων όλων των γραμμών που διέρχονται από αυτές, καθώς και εν γένει για τη λειτουργία του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών μέσω έκτακτων μηνυμάτων.

Μάλιστα, όπως προαναγγέλλει ο κ. Ταστάνης, «Λόγω της μεγάλης απήχησης της τηλεματικής στο επιβατικό κοινό, ο ΟΑΣΑ σχεδιάζει την επέκταση του συστήματος μέσω του πολλαπλασιασμού των έξυπνων στάσεων σε περισσότερα σημεία στην Αθήνα».

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.