Ξενάγηση στα πολιτιστικά μνημεία του Αλίμου – Η αρχαία εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Τραχώνων (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




xenagisizoodoxosgeito

Πανηγυρίζει η αρχαία εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Τραχώνων (7ου αι.μ.Χ.), που βρίσκεται στον κήπο του Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων, κάτω από το μετρό του Αλίμου. Ο εσπερινός (29 και 30 Ιουνίου, 7.30 μ.μ.) τελείται μέσα στα ερείπια του αρχαίου ναού. 

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων υπήρξε κοιμητηριακή βασιλική και σήμερα σώζωνται τα ερείπιά της, ενώ αποτελεί μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες του Αλίμου και των νοτίων προαστίων της Αθήνας!

Για πληροφορίες καλέστε στο 2109912258. Σας περιμένουμε!

Όσοι έχετε βρεθεί στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής,  σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει στην αυλή της τα ερείπια  μιας Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 6ου αιώνα.

Ο πατέρας Διονύσιος εφημέριος του ιερού ναού της Ζωοδόχου Πηγής που είναι και αρχαιολόγος, προσπαθεί μόνος του να αναδείξει το πολιτιστικό αυτό μνημείο του Αλίμου, αφού από το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μια ταμπέλα!

pani

“Bρισκόμαστε σε ένα χώρο που κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βλέπουμε τα ερείπια της Βασιλικής της εκκλησίας η οποία ανασκάφηκε τη 10ετία του 1960.Ο αρχαιολόγος Λαζαρίδης θεώρησε ότι ανήκει στον 6ο αιώνα, μια μικρή Παλαιοχριστιανική Βασιλική της εποχής, κοιμητηριακή για την ακρίβεια, ένα μικρό νεκροταφείο της περιοχής. δεν έχει γίνει εκτενής ανασκαφή αλλά είμαστε βέβαιοι ότι υπήρχε προγενέστερο κτίριο και οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι που έχουν έρθει εδώ έχουν κάνει την υπόθεση ότι χρονολογείται λίγο αργότερα μεταξύ 7ου και 9ου αιώνα. Αν ισχύει αυτό η εκκλησία αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Αττική που χτίζεται σε εκείνη την περίοδο.Μια δύσκολη εποχή, για τον ελληνισμό, στην οποία δεν έχουμε ανέγερση μνημείων.
Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έβαλε ποτέ μία ταμπέλα εδώ. Το 2008 που ήρθα εδώ η κατάσταση ήταν τραγική. Μες δική μας πρωτοβουλία καθαρίσαμε το χώρο και προσπαθούμε μόνοι μας να τον αναδείξουμε να φέρουμε τα σχολεία του Αλίμου και να κάνουμε στα παιδιά ξενάγηση”.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

“Ένα όστρακο από την κλασική εποχή. Καθηγητής αρχαιολογίας το είδε και μας είπε ότι ανήκει στον 5ο αιώνα. Είναι τα όστρακα που χρησιμοποιούσαν στην κλασική Αθήνα για να κάνουν το λεγόμενο εξοστρακισμό”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.