Καθημερινή: Mετά την αποσυμφόρηση τη Ειδομένης θα εκκενωθεί το Ελληνικό
Η εκκένωση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου αφίξεων του πρώην δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό θα ξεκινήσει ταυτόχρονα, σχεδόν, με την αποσυμφόρηση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης. Σε αυτό δεσμεύτηκαν αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρμε στελέχη της «Ελληνικό Α.Ε.», του ΤΑΙΠΕΔ και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πηγή του υπουργείου δήλωσε στην «Κ» ότι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μεταφορά μεταναστών από την Ειδομένη προς οργανωμένες δομές, και προσέθεσε ότι αμέσως μόλις ξεκινήσει η «ροή» προσφύγων από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο προς τα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας, θα τεθεί σε ισχύ και η επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου αφίξεων του πρώην δυτικού αεροδρομίου.Eπένδυση στο Ελληνικό: Το δημόσιο «ευχαριστώ» του Άδωνι Γεωργιάδη στον Ανδρέα Κονδύλη (VIDEO)

Την ίδια στιγμή, στελέχη της «Ελληνικό Α.Ε.» διαψεύδουν κυβερνητικές «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες έχει υπάρξει προφορική συμφωνία για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας, η οποία εξέπνευσε την 31η Μαρτίου. Οπως εξήγησαν, υπήρξε αόριστη κυβερνητική υπόσχεση για αποσυμφόρηση του Ελληνικού (στους χώρους του φιλοξενούνται 6.000 μετανάστες) μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όχι όμως και συμφωνία για επέκταση της σύμβασης. Σε πρόσφατη επιστολή της προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αμυνας, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου χαρακτήριζε «ανεξέλεγκτη» και «επικίνδυνη» την κατάσταση στους χώρους του παλιού αεροδρομίου και επεσήμανε ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε την 31η Μαρτίου, δίχως να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα. «Παρά τις σχετικές επιστολές μας, οι πρόσφυγες παραμένουν έως σήμερα στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις», ανέφερε στην επιστολή της η κ. Σπυροπούλου και διευκρίνισε ότι «η “Ελληνικό Α.Ε.” έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στη φύλαξη και συντήρηση της εγκατάστασης, στη διατήρηση της τάξης και στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής, παρά το γεγονός ότι τη σχετική ευθύνη και όλα τα έξοδα έχει συμφωνηθεί ότι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το υπουργείο».

Συνάντηση δημάρχων

Χθες οι δήμαρχοι Ελληνικού, Γλυφάδας και Αλίμου συναντήθηκαν εκτάκτως για να συμφωνήσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Μάλιστα, ενώ οι αρχικές πληροφορίες τούς ήθελαν να προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις προς το τέλος της εβδομάδας, φέρονται να επαναξιολογούν τη στάση τους, φοβούμενοι κλιμάκωση της έντασης. Στην αλλαγή στρατηγικής φέρεται να συνετέλεσε και το γεγονός ότι σε γειτονιές του Ελληνικού άγνωστοι έγραψαν με σπρέι απειλητικά μηνύματα εναντίον των κατοίκων που αντέδρασαν στη μεταφορά επιπλέον μεταναστών στους χώρους του πρώην αεροδρομίου.

kathimerini.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X