Άρωμα γυναίκας στο δημοτικό συμβούλιο Αλίμου – Τι ειπώθηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών
Aν σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, μόνο το 6% έχει γυναίκες εκπροσώπους σε ποσοστό άνω του 30%, τότε ο δήμος Αλίμου σίγουρα κατέχει το ρεκόρ, αφού το δημοτικό του συμβούλιο απαρτίζεται από 18 άντρες (μαζί με τον δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη) και 13 γυναίκες! Ο Δήμος Αλίμου κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία στα Best City Awards

Στο συνδυασμό του δημάρχου “Αγαπώ τον Άλιμο”, οι γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι ξεπερνούν τους άντρες: 11-9!

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που διοργανώθηκε στην Καβάλα από την ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας.

Το δήμο Αλίμου εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Αναστασία Σιμητροπούλου (Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, ΚΕΠ & Διαφάνειας), Δώρα Σύρμα (Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών & Θέματα Ανάπτυξης) και η Μαρία Αραπάκη (πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης).

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα γύρω από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την ισόρροπη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων, τη βία κατά των γυναικών και την εμπορία ανθρώπων, την ισότητα των φύλων στις πολιτικές των Δήμων, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω της καθιέρωσης και της εφαρμογής της Ευρωπαικής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων.
Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συζήτηση είναι τα εξής:

  • Με δεδομένο ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων- συμπεριλαμβανομένου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι ακόμα πολύ χαμηλή, απαιτούνται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας συμμετοχικότητας.
  • Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κ. Πατούλης, θα αναλάβει τη σύσταση και λειτουργία γραφείων ισότητας σε όλους τους Δήμους.
  •  Σε ότι αφορά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών, υπογραμμίστηκε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να σπάσει η σιωπή των γυναικών που υφίστανται βία προκειμένου να προχωρούν στην καταγγελία των περιστατικών.
  • Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των ξενώνων φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των συμβουλευτικών δομών των Δήμων.
  • Απαιτείται αναθεώρηση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου περί ισότητας των φύλων.

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου υπεγράφη από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και εκπροσώπους των Δήμων η Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, παρουσία της ευρωβουλευτού Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φωτεινής Κούβελα, της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του Προέδρου ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Ε.Λαμπάκη, Δημάρχων και εκπρόσωπων κομμάτων και Περιφερειών.

H Aναστασία Σιμητροπούλου είπε για το συνέδριο:

“Στο συνέδριο ακούστηκε ότι Πανελλαδικά, μόνο ένα 6% της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει άνω του 30% γυναίκες. Ο δήμος μας ανήκει σε αυτό το ποσοστό, γεγονός που σημαίνει ότι ο Άλιμος δίνει βήμα στην ενασχόληση των γυναικών με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εμπειρία μου τα από το 2010, όπου σε ηλικία 27 ετών εκλέχθηκα ως δημοτική σύμβουλος αλλά και πλέον με την ιδιότητα της αντιδημάρχου, μου έδωσε τη δυνατότητα να έρθω πιο κοντά στον κόσμο, να βιώσω σε μεγαλύτερο βαθμό τα κοινωνικά προβλήματα και κυρίως να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου προκειμένου να βοηθήσω ενεργά”.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Mαρία Αραπάκη - Αναστασία Σιμητροπούλου
Mαρία Αραπάκη - Δώρα Σύρμα

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.