Kλειστό Γυμναστήριο Παλαιού Φαλήρου: Το γεφύρι της Άρτας




Γεφύρι της Άρτας θυμίζει η κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου Π. Φαλήρου, αφού χθες δόθηκε η 3η κατά σειρά παράταση περαίωσης του έργου, αυτή τη φορά κατά 9 μήνες. Προβληματισμός επικράτησε στο Συμβούλιο για ακόμη μια φορά, σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι και με τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, ενώ δεν είναι τυχαίο, πως πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και πριν τεθεί το θέμα προς ψήφιση, κάποιοι Σύμβουλοι της Παράταξης Χατζηδάκη (με πιο ηχηρή την αποχώρηση του πρώην Δημάρχου κ. Χρυσοβερίδη), αποχώρησαν σιωπηρά.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.
Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Τελικά την παράταση ψήφισαν μόλις 19 (από τους 27) Σύμβουλοι της παράταξης Χατζηδάκη, ενώ αρνητικά ψήφισε η Αντιπολίτευση.

Χατζηδάκης: Έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου

Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος, κ. Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε – καλώντας τους Συμβούλους του να δώσουν την παράταση: «Έφυγε ένα βάρος από πάνω μου, μετά από πολύ κόπο και αγώνα. Και σταματώ εδώ για να μην περιαυτολογήσω. Καταφέραμε με χίλιους κόπους και πείσαμε την ALPHA BANK να χρηματοδοτήσει με κεφάλαια… Διαβάζω την απόφαση που εκδόθηκε: Με κεφάλαια κινήσεως 1.540.000 με σκοπό την προεξόφληση πιστοποιήσεων του έργου Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Π. Φαλήρου, με τους κάτωθι όρους […] εντός των ανωτέρω ορίων, θα χρηματοδοτηθεί το ταμιακό έλλειμα των πρώτων δύο μηνών εκτέλεσης του έργου για εργατικά και λοιπά κόστη, καθώς και για την αγορά του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού του έργου […] Όλες οι χρηματοδοτήσεις θα ακολουθήσουν το μηνιαίο προϋπολογισμό της MAZAARS  (σσ η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την αίτηση πτώχευσης του ανάδοχου του έργου) […]. Διάρκεια ορίου μέχρι 31/12/16. Άρα πετύχαμε η ALPHA να χρηματοδοτήσει το έργο και ήδη έχουν ξεκινήσει να προχωράνε.

Μερκουράκης: Βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό των Συμβούλων σας

Πρώτος το λόγο ζήτησε και η πήρε, ο επικεφαλής της ΡΑΚ, Κ. Μερκουράκης λέγοντας: «Ξεκινώ με μια πρώτη παρατήρηση: Θεωρώ κύριε Χατζηδάκη πως δεν είναι σωστό, αν το θέλετε είναι και αντιδεολογικό, πρώτα απ’ όλα για τους Συμβούλους την παράταξή σας – αφήνω έξω την αντιπολίτευση – να φέρνεται θέμα παράτασης σύμβασης στις 12 του μήνα και να ζητάτε έγκριση για προθεσμία που εκπνέει στις 13.

Ουσιαστικά βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό σε όλους μας, μη παρέχοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να διαβουλευτεί, αλλά και στους Συμβούλους σας να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Άρα απευθυνόμενος σε σας, τους Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, αν σκοπεύετέ να δώσετε λευκή επιταγή για μια ακόμα φορά τόσο στον Δήμαρχο, όσο και στον εργολάβο, τουλάχιστον απαιτήστε – για την καλύτερη λειτουργία του Συμβουλίου – την επόμενη φορά να μην σας φέρνουν προ τετελεσμένων.

Μερκουράκης: Πώς να σας δείξουμε εμπιστοσύνη;

Παρατήρηση δεύτερη: Ζητάτε κύριε Δήμαρχε να σας δείξουμε εμπιστοσύνη. Παρότι έχετε ήδη διαψευστεί δύο φορές στις εκτιμήσεις σας.

Θυμίζω ενδεικτικά: Τέλη Ιούνη του περασμένου χρόνου ήρθατε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζητήσατε παράταση του χρόνου περαίωσης του έργου κατά 6 μήνες και τότε σας είχα απευθύνει δύο απλές ερωτήσεις: Αν πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονικών ορίων της παράτασης κι αν πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί με την ορισθείσα – από την αρχική σύμβαση – χρηματοδότηση. Η απάντηση σας και στα 2 ερωτήματα ήταν θετική.

Έξι μήνες μετά και συγκεκριμένα 11 Νοέμβρη, ζητούσατε νέα τρίμηνη παράταση και μας διαβεβαιώνατε πως ο εν λόγω εργολάβος δεν είχε πληρώσει φορολογία και ότι πλήρωσε την ημέρα του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι πήρε ενημερότητα και υποτίθεται ότι μετά από λίγες μέρες θα πληρωθεί η Τράπεζα και θα προχωρήσει το έργο. 3 μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Και έρχεστε σήμερα και μας ζητάτε νέα πολύμηνη παράταση; Άλλοι 9 μήνες. Και μάλιστα αυτή τη φορά ακόμα πιο λακωνικός στο εισηγητικό αφού βλέπω ότι σχεδόν κρύψατε το χρονικό περιθώριο που ζητάτε, κάτω κάτω στο εισηγητικό.

Και δεν θα θέσω το ερώτημα αν πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί αυτή την φορά. Δεν περιμένω εκπλήξεις. Θα ρωτήσω όμως. Γιατί να σας εμπιστευτούμε; Γιατί μας κρατάτε δέσμιους μιας περιπέτειας. Γιατί δίνετε παράταση σε ένα λάθος.

Δεν έχουμε κάτι με τον εργολάβο. Όμως ένα έργο δεν τελειώνει, ένα έργο εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες, εδώ και μήνες λόγω δικής του υπαιτιότητας και έχετε και εσείς δεν αναλαμβάνεται καμία ευθύνη, ούτε την ευθύνη να δώσετε ένα τέλος.

Μερκουράκης: Θα βρεθούμε εκτεθειμένοι νομικά

Παρατήρηση τρίτη: Σε εγκύκλιο του κ. Σουφλιά, του 2005, η οποία εκδόθηκε ακριβώς επειδή οι Ευρωπαίοι παρουσιάζονταν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που εκτελούνται τα έργα στην Ελλάδα, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Διαβάζω από το κείμενο:

«Γενικά, δεν επιτρέπονται οι ουσιώδεις τροποποιήσεις του συμβατικού αντικειμένου των έργων κατά την υλοποίησή τους, γιατί θεωρείται ότι υποδηλώνουν την ουσιαστική ανωριμότητα των έργων και επιπλέον οδηγούν σε αδιαφάνεια και σε περιορισμό της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων αναδόχων, εφόσον κατά την φάση της δημοπράτησής των έργων οι τροποποιήσεις αυτές δεν ήταν γνωστές.

[…] Ως «Ουσιώδεις τροποποιήσεις» του βασικού σχεδίου ή φυσικού αντικειμένου μιας σύμβασης κατασκευής δημοσίου έργου, μετά την ανάθεσή της,  νοούνται αυτές, οι οποίες αλλοιώνουν το σύνολο ή τα επιμέρους διακριτά στοιχεία του έργου και έχουν ως αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της διαφάνειας κατά την αρχική παρουσίαση του έργου στους διαγωνιζόμενους, υπό την έννοια ότι, εάν οι τροποποιήσεις αυτές ήταν γνωστές κατά την φάση του διαγωνισμού ανάθεσης της σύμβασης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική διαφοροποίηση του ανταγωνισμού με την προσέλκυση και άλλων υποψηφίων διαγωνιζομένων.

[…] Ως ουσιώδεις αλλαγές του τελικού παραδοτέου, κατά τα ανωτέρω, θεωρούνται ενδεικτικά: Η αντικατάσταση υλικών κατασκευής/ εξοπλισμού του με άλλα υλικά/ εξοπλισμό, που επιφέρουν ουσιώδεις επιπτώσεις στην ποιότητα του έργου και μεταβάλουν την επιτελεστικότητά του».

Κλείνω την παρένθεση και σας λέω: Ξέρουμε όλοι ότι προκύπτουν αλλαγές στο έργο: Εσείς ο ίδιος μας είπατε (όταν σας είχα εγκαλέσει) ότι ο εργολάβος προτίμησε στην πλαϊνή όψη του έργου τούβλα αντί του υλικού που είχε προβλέψει η μελέτη, προκειμένου να είναι πιο ασφαλές απέναντι στους δυνατούς αέρηδες. Συγκεκριμένα, η μελέτη προέβλεπε να ντυθεί στο πλάι με σύνθετα μεταλλικά Πανέλα με μόνωση. Αντ’ αυτού ο εργολάβος τοποθέτηση τούβλα.

Επίσης, η στέγη μεγέθους 2200τμ καλύφθηκε με μεταλλικό πάνελ με ενδιάμεση μόνωση, παρότι η μελέτη προέβλεπε διάτρητη λαμαρίνα με στρώσεις μονωτικών υλικών στο μέσο. Η λαμαρίνα που τοποθετήθηκε τελικά κοστίζει πολύ λιγότερο και επηρεάζει ιδιαίτερα την ακουστική και τη μόνωση του γηπέδου. Υπάρχουν κι άλλες αλλαγές, αλλά δε θα επεκταθώ. Πείτε μου μόνο: Θέλετε να μας πείσετε, ότι ένας εργολάβος που όπως μας έχετε ενημερώσει, κατέρρευσε οικονομικά γιατί βρέθηκαν αποκλίσεις στα έργα του, ένας εργολάβος που δεν έχει ρευστότητα, έβγαλε ένα πανάκριβο υλικό για να βάλει τούβλα από άγχος για τους ‘αέρηδες’; Έβγαλε μια ακριβή στέγη γιατί του άρεσε η όψη αυτής που επέλεξε;

Υπάρχει ένας άνθρωπος στον κόσμο που να πιστεύει ότι στην Ελλάδα του 2016, υπάρχει εργολάβος (και μάλιστα στην κατάσταση που σας περιέγραψα) που θα βελτίωνε τα υλικά της προμελέτης από το άγχος του για την βελτίωση του έργου;

Η κατάφωρη παραβατικότητα τόσο της σχετικής Νομοθεσίας όσο και των Κανόνων της Τέχνης και της Επιστήμης κατά την εκτέλεση του έργου του κλειστού γυμναστηρίου εκθέτουν και τον Δήμο αλλά και την Περιφέρεια και βλάπτουν τους φορολογούμενους πολίτες με τα χρήματα των οποίων δημοπρατήθηκε το έργο αυτό.

Έχετε αναλογιστεί τι θα συμβεί στην περίπτωση που θελήσει ένας από τους διαγωνιζόμενους στον τότε διαγωνισμό, να δώσει τέλος σε αυτό το αστείο;

Θα βρεθεί εκτεθειμένος ο Δήμος. Και εμείς και οι Τεχνικές Υπηρεσίες, γιατί επικυρώσαμε αλλαγές σε υλικά, και δείξαμε αδικαιολόγητη χρονική ανοχή στον εργολάβο.

Και τη στιγμή μάλιστα που όπως σας έχω πει στο παρελθόν, τα λεφτά δεν επαρκούν για να τελειώσει το έργο. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά θυμηθείτε, ότι στο τέλος κι αν ποτέ  και όποτε ξεμπερδέψουμε με τα οικονομικά προβλήματα του εργολάβου, θα χρειαστεί να βάλουμε λεφτά από το Δήμο.

Με αυτά κατά νου και ελπίζω να το σκεφτείτε καλά, σας καλώ να μην κάνετε το λάθος να εκτεθείτε. Εμείς καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και σας καλούμε σε ειλικρινή διάλογο με σκοπό να βρεθεί μια λύση.

Εξάλλου είναι από τις φορές, που η κριτική έρχεται απλώς να φωτίσει και να επιβεβαιώσει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε όταν η άσκηση της πολιτικής – έστω και σε τοπικό επίπεδο – πραγματοποιείται με όρους μη συνεννόησης. Και σε αυτήν την περίπτωση αυτό ακριβώς συμβαίνει».

Χατζηδάκης: Το παραμύθι των ειδικών να τελειώσει

Κλείνοντας τη μακροσκελή τοποθέτησή του, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, ο οποίος σχολίασε: «Κανένας λογαριασμός δεν θα πληρωθεί, αν η επιτροπή Πιστοποίησης στην οποία συμμετέχει Περιφέρεια, Σύμβουλοι, Μηχανικοί, Τεχνικές Υπηρεσίες, δεν δώσουν πιστοποίηση στα υλικά. Άρα να πεις στον Κορμπά (σσ μηχανικός και μελετητής του έργου) χαιρετίσματα.

Επίσης, τα τούβλα, το αποφάσισε η επιτροπή παρακολούθησης του έργου. Είπαν ότι με τους βοριάδες δεν αντέχουν τα Πανέλα, το Ποίκιλο που έρχεται από τη θάλασσα, πρέπει να πέφτει σε μπετό και τούβλα. Άρα το θέλαν πιο σοβαρό και πιο γερό.

Τρίτο, δε ξέρω τι είπε ο κ. Σουφλιάς. Εδώ έδωσε έκπτωση 41%, οι επόμενοι ξέρετε; 31%, 23% 18%. Αυτό το παραμύθι των ειδικών να τελειώσει. Έρχονται άνθρωποι εξειδικευμένοι, εμείς συμμετέχουμε με έναν υπάλληλο τον Χιωτίνη, όλοι οι άλλοι είναι της Περιφέρειας. Αυτοί αποφάσισαν. Το θέσαμε: Να το κάνουμε έτσι ή έτσι; Και είπαν να γίνει αυτό. Δηλαδή, 6 Πανέλα από τη μεριά της θάλασσας. Άρα το παραμύθι των ειδικών να τελειώσει.

Επίσης, η οροφή είναι ακριβώς ότι είναι προγεγραμμένο από την τεχνική έκθεση. Και να ξέρετε και κάτι. Είναι για μένα πολύ απλό, όταν είδα ότι βούλιαζε αυτή η εταιρεία να κάνω μια διαδικασία έκπτωσης από το έργο. Να πάμε στα δικαστήρια και να μη γίνει ποτέ το έργο; Προσπαθήσαμε και θα τα καταφέρουμε. Και είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα που θα κρατήσουμε μια ελληνική εταιρεία όρθια.

Και να ξέρετε και κάτι άλλο. Όταν γίνετε ένα μεγάλο έργο, καμία μελέτη δεν καλύπτει τα πάντα. Για παράδειγμα οι πασαλοποιήσεις ήταν να γίνει 18, βγήκαν άλλες 4. Το πολυτεχνείο, όταν κάναμε στατική μελέτη μας είπαν ότι έχετε επιβαρύνει το έργο με πολύ μπετο και σίδερο και πολύ αντισεισμοική προστασία. Και έπρεπει η τεχνική Υπηρεσία να τους πείσει να το δεχτούν. Και είχαμε υπολογίσει στη μελέτη 4500 κυβικά και πήγε 5300. Αλλά επειδή πετύχαμε καλή τιμή, δε μπήκε μέσα ο κακομοίρης.

Το έργο πλησιάζει το 68%. Τι νομίζετε ότι είναι; Η μόνωση, το αιρκοντίσιον και ο ηλεκτροφωτισμός. Αν πάρει τα λεφτά σε 3-4 μήνες θα τελειώσει».

Πιτούλης: Παράνομη η παράταση
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Παράταξης «Εμείς για το Φάληρο» κ. Πιτούλης σημείωσε: «Θεωρώ παράνομη την παράταση. Νομίζω ότι η Περιφέρεια κάπου δεν κάνει καλά τη Δουλειά της. Δε νομίζω ότι σε ένα έργο που δίνουμε συνέχεια παρατάσεις θα τελειώσει, με τα προβλήματα που έχει ο εργολάβος. Δηλαδή, φοβάμαι θα δώσουμε μια παράταση δύο χρόνων και μετά θα ψάχνουμε εργολάβο».

 Μερκουράκης: Ξέρατε πως η έκπτωση ήταν πολύ υψηλή

Σε δευτερολογία του ο κ. Μερκουράκης, θέλησε να απαντήσει σε πράγματα που ακούστηκαν λέγοντας: «Κύριε Χατζηδάκη. Σας είχαν προειδοποιήσει για την έκπτωση η οποία θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλή. Και θα έπρεπε να επανεξετάσετε τον διαγωνισμό. Δεν το κάνατε, πήρατε το ρίσκο» για να ακούσει τον Δήμαρχο να του απαντά: «Αν δεν έπαιρνα την μεγάλη έκπτωση θα βγαίνατε μετά εσείς και θα λέγατε ότι αρνήθηκα την μεγάλη έκπτωση και ότι είμαι διαπλεκόμενος», για να ανταπαντήσει ο κ. Μερκουράκης: «Ναι αλλά θα είχαμε γήπεδο τώρα!», για να ακολουθήσουν γέλια των Συμβούλων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μερκουράκης ανέφερε: «Έχει μείνει το 32% του έργου που αφορά ηλεκτροφωτισμό, παρκέ του γηπέδου, θέρμανση κτλ. Ουσιαστικά δηλαδή, μιλάμε για το πιο ακριβό κομμάτι του έργου. Πιστεύετε εσείς ότι ακόμα κι αν ξεκινήσει ο εργολάβος να δουλεύει θα μπορέσει να ολοκληρώσει παρά τα πολλά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει;».

Χατζηδάκης: «Με κατηγορείται και με μικρές και με μεγάλες εκπτώσεις»

Από τη μεριά του ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Ναι πρέπει να τα κάνει. Δεν κοστίζουν πολλά αυτά. Το ηλεκτρομαγνητικό ζεύγος κοστίζει και τα αιρκοντίσιον. Να σου πω. Προχθές σε έναν διαγωνισμό για τα σχολεία πήραμε 70% έκπτωση. Τα έβαλε κάτω η Τεχνική Υπηρεσία και μου λέει: Με την έκπτωση που έκανε ίσα ίσα αγοράζει μόνο το χρώμα. Δε μου λες. Τι πρέπει να του πω; Σήκω φύγε και φέρε άλλον; Με κατηγορείται ότι παίρνουμε μικρές εκπτώσεις, τώρα με κατηγορείται ότι είναι μεγάλες; Τι θα γίνει; Θέλω να δείτε το θέμα ως παμφαληρικό. Έχω εξαντλήσει τη στήριξη σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσω να το τελειώσω».

ΠΗΓΗ:.rak-pfalirou.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.