Nότια Προάστια: Όχι στο καλλικρατικό «κούρεμα» των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.




 
(Του Χρήστου Συνδρεβέλη*)
«Η Νοτιοανατολική Αττική δεν προσφέρεται για καμία συνένωση-συγχώνευση-κατάργηση Αστυνομικής Υπηρεσίας, παρά μόνο για ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό των υπαρχουσών/υφισταμένων Υπηρεσιών».

 Την  10/12/2015 έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, η παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Νοτιοανατολικής Αττικής και ουσιαστικά και με αυτήν την παρουσίαση, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ενημέρωσης από πλευράς φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του Οργανισμού μας αναφορικά με την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών.

  Ο δημόσιος διάλογος με την «κοινωνία» αλλά και με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων αστυνομικών,  μόνο ως  δείγμα θετικής γραφής από πλευράς  φυσικοπολιτικής  ηγεσίας  του Σώματος ,θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Οργανισμός μας και τα στελέχη του, βαδίζουν «από κοινού» με την κοινωνία, κλείνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας απαρχαιωμένες αντιλήψεις που περιχαράκωναν  η ‘ περιόριζαν την επαφή και την άμεση επικοινωνία  μας  με τον πολίτη.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Το γεγονός ότι παρουσιάστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης  και δεν «ανακοινώθηκε» είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο, που έδωσε εχέγγυα για γόνιμο διάλογο, αφού έγινε αντιληπτό ότι τυχόν διορθώσεις η’ παρατηρήσεις επί του σχεδίου είναι πολύ πιθανές και θα εξεταστούν.

Είναι αυτονόητο ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών ,από την στιγμή που προβλέπει καταργήσεις-συγχωνευσεις Αστυνομικών καταστημάτων, θα απασχολήσει έντονα  το επόμενο χρονικό διάστημα,  τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τους συναδέλφους μας και βεβαίως θα αναπτυχτούν απόψεις πιθανότατα αντίθετες μεταξύ τους ,που σίγουρα όμως ως τελικό σκοπό και στόχο θέλουν να  έχουν τα καλυτέρα αποτελέσματα αναφορικά με την ποιοτική προσφορά Υπηρεσιών στον πολίτη ,αλλά εξασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ,κατά την εκτέλεση των καθηκόντων  τους ,στους Αστυνομικούς.

Ειδικότερα τώρα για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και αναφορικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών καταστημάτων της, θα τολμήσω να εκφράσω άποψη ,όχι ως καταρτισμένος με ειδικές επιστημονικές γνώσεις, αλλά ως αστυνομικός που υπηρέτησε στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Αττικής για 18 συναπτά έτη ,χωρίς ούτε μια μέρα απουσίας από αυτά.

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής λογω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης της ,αλλά και της ιδιαιτερότητας της, τους θερινού μήνες να μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, δεν χρήζει καμίας συγχώνευσης η΄ κατάργησης Υπηρεσίας.

Τα ελλείμματα αστυνόμευσης που παρουσιάζονται, δεν οφείλονται στην κατασπατάληση της δύναμης, από τυχόν υπεράριθμα αστυνομικά καταστήματα, στην περιοχή και ούτε η κατάργηση 4 η’  5 Αστυνομικών καταστημάτων,  θα αποδώσει μεγαλύτερες σε αριθμό Αστυνομικές δυνάμεις στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής .

Οι αστυνομικές υπηρεσίες Νοτιοανατολικής Αττικής χρήζουν ενίσχυσης με έμψυχο δυναμικό, που θα καλύψουν τα υπάρχοντα οργανικά κενά τους  και κυρίως με «νομοθετική αναδιάρθρωση» της γκάμας των αρμοδιοτήτων, που έχουμε επωμιστεί ως αστυνομικοί με αποτέλεσμα αντί της πραγματικής αποστολής μας, να αναλωνόμαστε σε παρεργα,σε καθήκοντα αλλότρια προς τον σκοπό μας(μέτρα τάξης σε κάθε λογής εκδήλωση, επιδόσεις δικαστικών εγγράφων, καθήκοντα αρμοδιότητας δημοτικής αστυνόμευσης, καθήκοντα αρμοδιότητας πολεοδομικών Υπηρεσιών  κτλ κτλ).

Είναι σίγουρο ότι αν προβούμε ως Οργανισμός  σε εσωτερική αναζήτηση ,θα ανακαλύψουμε δυνάμεις « κεντρικότατων επιτελικών αστυνομικών υπηρεσιών», που η αποδέσμευση τους, θα μπορέσει να καλύψει τα σημερινά οργανικά κενά των Α.Τ της Νοτιοανατολικής Αττικής και αυτά με την σειρά τους να λειτουργήσουν με πληρότητα και να φέρουν σε πέρας την αποστολής τους.

Αν θέλουμε αστυνομικούς στους δρόμους ας τους αναζητήσουμε αρχικά,  από εκεί που πρέπει και βρίσκονται πιθανόν σε κατάσταση  υπέρ- πληρότητας και ας μην πειραματιστούμε για ακόμη μια φορά, με το βασικό κύτταρο του αστυνομικού οργανισμού που δεν είναι άλλο από τα Α.Τ και Τ.Α .

 Θα  ήταν παράλειψη στα θετικά της παρουσίασης  του σχεδίου αναδιάρθρωσης, να μην αναφερθώ και στην   παρουσία των Δημάρχων της Νοτιοανατολικής Αττικής ,όπως και στην αγωνία που επέδειξαν για την παραμονή Αστυνομικών Υπηρεσιών στις περιοχές τους ,που δείχνει με το πιο σαφή τρόπο την αναγκαιότητα της παρουσίας μας , αλλά και την αποδοχή που έχουμε ως οργανισμός από την τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικές των διαθέσεων και προθέσεων τους ,ήταν αφενός η δήλωση του Δημάρχου της Β.Β.Β κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ περί παραχώρησης οικήματος ιδιοκτησίας του Δήμου ,στην ΕΛ.ΑΣ προκειμένου στεγαστούν αστυνομικές υπηρεσίες, αφετέρου του Δημάρχου Λαυρεωτικής κ.ΛΟΥΚΑ περί προθέσεως κάλυψης των ενοικίων που απαιτούνται για τις ανάγκες στέγασης του ΑΤ και Τ.Α ΚΕΡΑΤΕΑΣ. Παρόμοια  πρόθεση εκφράστηκε και από την πλευράς  του Προέδρου του Δ.Σ Μαρκ/λου κ. ΔΡΙΤΣΑ ,αναφορικά με το κίστος ενοικίασης του Α.Σ Πόρτο -Ράφτη.

Στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης θα τολμήσω να προβλέψω και να εκφράσω άποψη συγκεκριμένη ,που δυστυχώς δεν συμπίπτει με τα προωθούμενα σχέδια. Η  επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα έχει επιτυχή έκβαση και δεν θα οφείλεται σε ανικανότητα της πολιτικοφυσικης ηγεσίας, ούτε του σχεδιασμού.. αλλά σε καθαρά πρακτικά ζητήματα αφού πέραν των προαναφερόμενων ,όπως μας έγινε γνωστό ,οι παρούσες οικονομικές συνθήκες της χώρας  δεν επιτρέπουν, ούτε τις προβλεπόμενες χρηματικές δαπάνες, που θα έπρεπε να συνοδεύουν μια τέτοιοι είδους και εμβέλειας σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση..

ΣΥΝΔΡΕΒΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(Π.Ο.ΑΣ.Υ)

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ποιά Αστυνομικά Τμήματα κλείνουν στην Νοτιοανατολική Αττική

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.