“Τα γέρικα πεύκα όμορφα καίγονται” (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Ατελείωτα σχόλια οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ευρύτερα η απόφαση της δημοτικής αρχής να κόψει στη Βάρη ένα πεύκο που χρονολογείται ότι φυτεύτηκε πριν από 150 χρόνια και πάνω.
Το θέμα αποκάλυψε το 3vita.gr το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2015, όταν τα συνεργεία του Δήμου προσέγγισαν το σημείο στο Δίλοφο της Βάρης μαζί με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.
Η πρώην τοπική σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βάρης, Ασπασία Αντωνίου, που διαμένει δίπλα από το πεύκο και αντιτιθόταν στην κοπή του, οδηγήθηκε αναίτια στο αστυνομικό τμήμα χωρίς καμία τυπική έστω δικαιολογία (εξακρίβωση στοιχείων ή όποια άλλη κατηγορία).

Τα συνεργεία έδρασαν ψυχρά και μεθοδικά και μέχρι το μεσημέρι το ιστορικό δένδρο βρισκόταν κομματιασμένο στο δρόμο, αναδύοντας τη μυρωδιά του φρέσκου ρετσινιού. Στην άκρη οι γιαγιάδες της γειτονιάς δάκρυζαν…

Το δέντρο φυόταν ακριβώς στη μέση της οδού Καρπάθου της Βάρης, εμποδίζοντας φυσικά την κυκλοφορία στο ούτως ή άλλως στενό δρομάκι. Ωστόσο, όλοι ανεξαιρέτως οι περίοικοι ήθελαν το δέντρο στη θέση του, μιας και ήταν ένα κομμάτι από την ιστορία της γειτονιάς, τότε που η Βάρη ήταν ατέλειωτα βοσκοτόπια, απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό.

Οι υπηρεσίες του Δήμου έδρασαν βάσει Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου [ολόκληρη εδώ] η οποία ελήφθη ομόφωνα στις 16 Φεβρουαρίου 2015. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το σώμα:

Εγκρίνει την κοπή δένδρου (πεύκου) που φύεται στο κέντρο του οδοστρώματος στην συμβολή των οδών Πανός & Καρπάθου, επί της Καρπάθου στην Δημοτική Ενότητα Βάρης. Το εν λόγω πεύκο είναι πολύ μεγάλης ανάπτυξης και λόγω της θέσης του (στο κέντρο του οδοστρώματος) δεν είναι δυνατή η προσπέλαση από οχήματα των κατοίκων, αλλά και έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα), σύμφωνα και με την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Μια τυπικά ορθή και ορθολογική απόφαση που όμως δεν υπολογίζει τον πλέον κρίσιμο παράγοντα: Τη γειτονιά και την τοπική βούληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, είχε από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ενημερωθεί πλήρως για την αντίθεση των περιοίκων στο σχέδιο κοπής του πεύκου. Προηγήθηκε άλλωστε μια συνάντηση με στελέχη της δημοτικής αρχής και εκπροσώπους των κατοίκων όπου ενημερώθηκε προσωπικά για την αντίθεση των κατοίκων και φέρεται να συναίνεσε σε μια ολιγοήμερη αναβολή των σχεδίων υλοποίησης.

Δυστυχώς, οι υποσχέσεις αθετήθηκαν και η απάντηση ήρθε με αλυσοπρίονα και χειροπέδες…

Φυσικά, το σχέδιο «απελευθέρωσης» του στενού δρόμου πόρρω απέχει από την υλοποίησή του. Τα θηριώδη κομμάτια του πεύκου πρέπει να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα, ενώ η ρίζα του πεύκου καταλαμβάνει όλο το πλάτος του δρόμου. Θα χρειαστεί μεγάλη επέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών για να ισοπεδωθεί το σημείο.
Το ερώτημα πλέον στα χείλη όλων είναι: Γιατί αυτή η σπουδή της δημοτικής αρχής; Πώς από τα ατελείωτα προβλήματα υποδομής της Βάρης η δημοτική διοίκηση έδωσε προτεραιότητα στην κοπή ενός υπεραιωνόβιου δένδρου;
Πλέον όμως είναι αργά για απαντήσεις.

ΠΗΓΗ: 3vita.gr

Ακολουθούν σχόλια από το facebook:

Νόη Μοσχάκη Δεν μας είπαν όμως τελικά ποιος ήταν ο πολύ σοβαρός λόγος για να γίνει αυτό το τεράστιο κακό? ? ?
Aspasia Antoniou Η αναβαθμιση Νοη μου!!!
Νόη Μοσχάκη Ποια αναβάθμιση? Ασπασία μου η αναβάθμιση σε ένα τόπο γίνεται με το πράσινο! Όχι κοβωντας το! ! ! Τι να πω! Δεν ξέρω! Μένω απλά άφωνη μπροστά σε αυτό το θέαμα! ! !
Νόη Μοσχάκη Τουλάχιστον δεν σκέφτηκε κάποιος να γίνει μεταφυτευση? ! ! ! ! ! Αντί να γίνει προσαναμα για τα τζάκια? ? ?

Panagiotis Blachos Μεταφυτευση δεν γινετε Νοη.

Νόη Μοσχάκη Κρίμα Παναγιώτη. Πολύ λυπηρο να χάνουμε ένα δέντρο αιώνων.

Aspasia Antoniou Το βασικο τους μελημα ηταν να κοπει….

Νόη Μοσχάκη Με αφήνει πραγματικά καταπληκτη αυτή η θλιβερή πράξη! ! !

Panagiotis Blachos Φανταζομαι το πλιατσικο του ξυλου……..ξεφτιλικια 150 χρονων δεντρο….

Aspasia Antoniou Αυτοι που το εκοψαν μου ειπαν οτι ειναι πανω απο 200 χρονων

Foula Papas Απίστευτο!!!! Ποτέ δεν θα βάλουμε μυαλό!!!!!!!!

Fotini Papastergiadou Βρε παιδιά είναι απλό’
Fotini Papastergiadou Αφού τα έχουν όλα λύσει και παντού είναι όλα καθαρά και τακτοποιημένα είπαν να κόψουν το δέντρο που ´ενοχλούσε¨.ΕΙδικά η Βούλα είναι κούκλα ζωγραφιστή.Δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω εγώ.

Παύλος Μανιατακης
Παύλος Μανιατακης Δεν βλέπω όμως κάποια απάντηση απο κάποιο αρμόδιο…..!!!!

Steve Evangelou στο εξωτερικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε κοπή δέντρων, ακόμα και μέσα στο σπίτι σου να είναι θα πρέπει να χτίσεις γύρω του. Εδώ είμαστε και πάντα θα είμαστε ζώα, και ύστερα λέμε για τους άλλους. Απ’οτι φαινεται καποιος θα έχει πολλά ξύλα για το τσάκι του τον χειμώνα. Ντροπή να κόβονται δέντρα στις μέρες μας.

Dimitris Kioukis Απαράδεκτο…για δεκαετίες δεν δημιουργούσε πρόβλημα.Απαιτούμε εξηγήσεις

Aspasia Antoniou Δημήτρη εκεινη την ημερα ολοι ειδοποιηθηκαν,εφθασε κοσμος αλλα ολοι του Δημαρχου,απο αντιπολιτευση σιγη ιχθυος…και καλα ο τοπος βουηξε αλλα η βοη δεν εφθασε μεχρι σε εμας…dimitris Dimitrios Kioukis

Νόη Μοσχάκη Ασπασία μου καλημέρα. Η αξιωματικη αντιπολιτευση που ήταν χθες? Γιατί δεν βρισκόταν συσσωμη στο τραγικό συμβάν? Ο αρχηγός της που ήταν? . ? . . ? ?

 Isaak Tosounidis Ασπασια προχωρα σε μηνυση κατα παντος υπευθυνου,πρωτος θα βαλω την υπογραφη μου εγω.Εαν μεινει ατιμωριτη αυτη η ΠΑΡΑΝΟΜΗ κοπη του δεντρου θα ακολουθησουν και αλλα…
 Παύλος Μανιατακης Εσείς που τους ψηφίσατε να τα βλέπετε αυτά!!!!!!
Παύλος Μανιατακης Τραγικό…λες και είμαστε Δήμος που ολα τα αλλα ειναι τέλεια!!!!

Νόη Μοσχάκη Ίσα ίσα που είμαστε σε έναν Δήμο που είχαμε επί πολλά χρόνια οικολογική συνείδηση, και μεριμνουσαμε ιδιαιτέρως για το πράσινο της περιοχής μας! ! ! ! Η αξιωματικη αντιπολιτευση γιατί δεν ήταν παρούσα στο συμβάν? Μήπως δεν βρισκόταν και στο εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο? ? ?

Μυλωνας Τάσος Εάν. γνωρίζεται Κάτι αλλο ενημερώστε και εμάς . Παρακαλώ .????Οι πράξεις που αναρτώνται στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» ισχύουν από την ανάρτησή τους με εξαίρεση τις πράξεις που είναι κατά νόμο δημοσιευτέες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Οι αναρτητέες πράξεις που δεν δημοσιεύονται στο ΦΕΚ όχι απλώς δεν εκτελούνται, αλλά δεν έχουν νομική ισχύ ούτε παράγουν έννομα αποτελέσματα εάν δεν είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο ( παρ. 2 άρθρου 4 Ν. 3861/2010 όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 4 άρθρου 23 Ν. 4210/2013).Η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση στο διαδίκτυο των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 N. 3861-2010 συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το όργανο που την εξέδωσε ή για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση.» (παρ. 5 άρθρου 3 Ν. 3861/2010 όπως προστέθηκε με τη παρ.4 του τρίτου άρθρου του Ν.4057/2012)
Aspasia Antoniou
Αυτος ειναι ο αριθ.Πρωτοκολου που πηρα οταν ζητησα αντιγραφο της αποφασης για την κοπη του δεντρου..Αυτη την ημερα Τεταρτη 18 Νοεμ.ο Δημαρχος υποσχεθηκε σε εμενα,την αδερφη μου Ιωαννα Αντωνιου,τον ξαδερφο μου Πανο Μπλατζουκα,μπροστα στην προεδρο του ΔΣ κ.Λυδια Αργυροπουλου,στον Βαμβασακη και τον οδηγο του δημαρχου, οτι θα δωσει παραταση στη ζωη του πευκου λιγες μερες για να προβουμε στις αναλογες ενεργειες. Το αντιγραφο δεν μας το εδωσαν ενω ο υπαλληλος ετοιμαζοταν να το πληκτρολογησει γιατι “χαλασε” ξαφνικα ο εκτυπωτης..αυτα την 18η του μηνα στις 12 το μεσ.Την 20η πρωι πρωι οι υπαλληλοι με τη συνοδεια δημοτικης αστυνομιας αλλα και του τμηματος Βαρης πρωι πρωι ηρθαν και επιβεβαιωσαν τον κανονα -πολιτικοι και ΛΟΓΟΣ δεν συμβαδιζουν-….Λυπαμαι που ονομαζομαι ανθρωπος,Λυπαμαι που ειχα μαθει απο τον πατερα μου οτι ο Λογος και η μπεσα ειναι νομος…
Μυλωνας Τάσος Κοπή δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του δήμουΣύμφωνα με την Πολεοδομία Αθηνών, δεύθυνση Κεντρικού Τομέα, για την κοπή δέντρου σε κοινόχρηστους χώρους σε περιοχή εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου, απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν υπάρχει τέτοια έγκριση, τότε αρμόδιο είναι το τμήμα αυθαιρέτων (ΤΕΚ), το οποίο κατόπιν αυτοψίας επιβάλλει πρόστιμο (βλέπε έγγραφο 25ης Μαίου 10).Αυτό σημαίνει οτι, ζητάμε απο το δήμο την έγκριση της ΕΠΑΕ και εφόσον δεν υπάρχει, απευθυνόμαστε στην ΕΠΑΕ της αρμόδιας πολεοδομίας για να βεβαιωθούμε οτι δεν έχει δοθεί άδεια, οπότε ζητάμε απο το τμήμα αυθαιρέτων να γίνει αυτοψία και να επιβληθούν πρόστιμα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.