Λαοθάλασσα στο βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου – Το μήνυμα του Μητροπολίτη Συμεών (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




(Ρεπορτάζ – Βίντεο – Φωτογραφίες: Δέσποινα Ιωάννου)

Το στολίδι του Αλίμου, το βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κτήμα Τράχωνες,  άνοιξε  τις πόρτες του για δύο  συνεχόμενες ημέρες και εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.
Τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για την εκκλησία. Η χαρά όσων βρέθηκαν στο χώρο, ήταν μεγάλη γιατί είχαν την τιμή να ακούσουν το μήνυμα του Μητροπολίτη Ν. Σμύρνης κ.κ. Συμεών ο οποίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία.
” Βρισκόμαστε σε ένα εκκλησάκι στολίδι για όλη τη Μητρόπολη μας και τη πόλη του Αλίμου, με την ιστορία που κρύβει, είναι το αρχαιότερο θυσιαστήριο της Μητρόπολης μας, και των 4 δήμων που τη συγκροτούν.Τιμάμε σήμερα τα Εισόδια της Παναγίας μας,τι σημαίνει εισόδια; ότι δηλαδή οι 2 εκείνοι ευλαβέστατοι γονείς της, ο Ιωακείμ και η Άννα, που δεν είχαν παιδιά, που νύχτα-μέρα παρακαλούσαν το Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, όταν λοιπόν μετά από πολλές προσευχές απέκτησαν, έδωσαν μια ιερή υπόσχεση στο Θεό,να αφιερώσουν το παιδί τους, ένα μικρό κοριτσάκι, τη Μαρία, στο ναό του Θεού.

Όταν έγινε 3 ετών με τιμή και δόξα, αποφάσισαν να εκπληρώσουν την υπόσχεση που είχαν δώσει. Έτσι λοιπόν συνόδευσαν τη μικρή Μαρία στο ναό του Θεού, την παρέδωσαν στους ιερείς για να τραφεί πλέον εις τα Αγία των Αγίων. Την Είσοδο της, τα Εισόδιά της στο ναό του Θεού, είναι η αφορμή της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Το νόημα της εορτής, είναι η εκπλήρωση ενός τάματος, μιας υπόσχεσης που είχαν δώσει οι γονείς της Παρθένου στο Θεό, αφού αξιώθηκαν να το εκπληρώσουν. Θέτω λοιπόν το ερώτημα; Εμείς κάνουμε άραγε τάματα, δίνουμε υποσχέσεις και αν ναι τι είδους τάματα είναι αυτά που κάνουμε και αν τελικά ανταποκρινόμαστε.

Η υπόσχεση προς το Θεό, είναι ένα φαινόμενο στη θρησκευτική ζωή όλων των λαών και όλων των θρησκευμάτων, όχι μόνο του χριστιανισμού. Έχουμε διάφορα τάματα, το τάμα των Δικαίων Ιωακείμ και Άννας ήταν να αφιερώσουν το παιδί τους στο Θεό, άλλα τάματα είναι να προσφέρουμε διάφορα υλικά πράγματα από τους καρπούς της γης, χρήματα, εικόνες, οτιδήποτε για τη δόξα του Θεού, για την ανέγερση ναών και μοναστηριών.

Άλλη κατηγορία ταμάτων, είναι να υποβληθούμε για την αγάπη του Θεού σε κάποια κακοπάθεια που μπορεί να είναι νηστεία, αγρυπνία ή ακόμα και ένα μακρύ κοπιώδες ή και δαπανηρό προσκυνηματικό ταξίδι.

Να ξέρετε ότι οι παλιοί τα έκαναν όλα αυτά με πολλές θυσίες. Η πίστη και η έκφραση της, αδερφοί μου, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να περιορίσουμε και να μορφοποιήσουμε οι άνθρωποι ανάλογα με την ηλικία μας, με τη μόρφωσή μας, με το μέτρο της ευλάβειάς μας, υποσχόμαστε διάφορα τάματα προς το Θεό.

Εάν είναι να υποσχόμαστε και να δίνουμε, πρέπει να έρχεται μέσα από αγάπη, από ελεύθερη χριστιανική συνείδηση και όχι από ανάγκη.

Ο Θεός δεν έχει ανάγκη από υλικά πράγματα, είναι πνεύμα, όμως όλα είναι δεκτά, ακόμα και τα υλικά πράγματα, αρκεί να έρχονται από καλή καρδιά και να γίνονται για τη δόξα του Θεού και όχι της δικής μας.

Είμαστε χριστιανοί και πρέπει να ζούμε και σαν χριστιανοί και να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού και να εργαζόμαστε με όλη μας την καρδιά για την επικράτηση της αγάπης και της δικαιοσύνης του Θεού γύρω μας και ανάμεσά μας. Αυτή είναι η μεγάλη υπόσχεση προς τον Θεό και καλούμαστε όλοι κάθε ώρα και κάθε στιγμή να την πραγματοποιήσουμε”.
Το παρών επίσης έδωσαν ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, η τ. Υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο τ. Δήμαρχος και πρόεδρος του Νοτίου Σήματος Βασίλης Ξένος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης,  οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Δημάκης και Ευδοξία Δουδωνή, ο τ.Δήμαρχος Θάνος Ορφανός η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώτα Προυντζοπούλου , ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Θ.Ο.Π.Α.Α Στέφανος Διαμαντής και Νίκος Αλβανός και πολλοί δημοτικού σύμβουλοι.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.