“Να κάνουμε τον Άλιμο το χωριό του όλοι μαζί” (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Στα προσφυγόπουλα που πνίγονται στις θάλασσες, αφιέρωσε ο συγγραφέας του παιδικού βιβλίου “Το χωριό του όλοι μαζί”  Σωκράτης Μαντζουράνης, την παράσταση που έγινε από τη θεατρική ομάδα του 5ου Γυμνασίου Αλίμου, στη σκηνή του Κάρολος Κουν για την παρουσίαση του παραμυθιού του.

“Ευχαριστώ από καρδιάς τους γονείς και τα παιδιά που μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, βρέθηκαν εδώ και αφιέρωσαν λίγες ώρες για να παρακολουθήσουν ένα παραμύθι” είπε στην ομιλία του ο  Σωκράτης Μαντζουράνης.
“Οι καθηγητές του σχολείου Αγγελική Παγώνη και Αλέξανδρος Λουκίσσας, έδωσαν καρδιά, ψυχή και ώρες για το αποτέλεσμα που θα δείτε. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, τους φίλους μου, γιατί μέσα από τις πρόβες γίναμε φίλοι.
Ευχαριστώ το Δήμαρχο και τον Γιάννη Μαριόλη, που μου έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσω το βιβλίο μου και στον Άλιμο.
Το παραμύθι γεννήθηκε το 2010 από μια φωτογραφία που ήρθε ένα βράδυ, που ήμουν στο σπίτι μου στη Μυτιλήνη, στον υπολογιστή μου και το μόνο που φαινόταν ήταν ένα σταυρουδάκι.
Πήρα τη κόρη μου τηλέφωνο και της ζήτησα να μου την στείλει ξανά, γιατί δεν έβλεπα τίποτα παρά μαύρο και στη μέση  ένα μικρό σταυρουδάκι.
Εκείνη μου απάντησε πως εκείνο το μικρό σταυρουδάκι, ήταν ο εγγονός μου ο Δημήτρης.Εκεί αισθάνθηκα για πρώτη φορά την ανάγκη να του μιλήσω, να του πω κάτι. Αντί να του πω διάφορα, να του πω συγγνώμη, να του πω συμβουλές, σκέφτηκα να του γράψω ένα παραμύθι.
Νομίζω ότι αυτόν τον τρόπο βρήκα για να επικοινωνήσω, όχι μόνο με το Δημητράκη, αλλά με όλα τα παιδιά που τώρα έρχονται στη ζωή και αρχίζουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια κοινωνία που δυστυχώς δεν καταφέραμε να την κάνουμε όσο καλή θα θέλαμε και όσο καλή τους αξίζει.
Δεν είμαι συγγραφέας παραμυθιών, αλλά μου αρέσουν πολύ τα παραμύθια, γιατί διδάσκουν, γιατί σε κάνουν να ταξιδεύεις, να ονειρεύεσαι και πιστεύω ότι χωρίς όραμα και όνειρα η ζωή είναι απλώς ένα μίζερο παρών.
Δεν αξίζει τα παιδιά μας να μην ονειρεύονται  και να μην έχουν όραμα.
Τα παραμύθια δε λένε ποτέ ψέματα και τα παιδιά το καταλαβαίνουν αρκεί να ψάξουν ανάμεσα στις υπερβολές και στους συμβολισμούς τους και τότε θα βρούνε τις καταπληκτικές αλήθειες των παραμυθιών. Έχουν μια μεγάλη διδακτική δύναμη. Δεν κοιμίζουν τα παιδιά, καμιά φορά κοιμούνται οι μεγάλοι και αυτό είναι ένα θέμα.
Το νόημα του βιβλίου είναι ότι πρέπει να έχουμε όλοι μια συνεργασία για να μπορέσουμε να κάνουμε πολιτισμό”.
Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε:
“Ευχαριστώ το συγγραφέα και όσους συντέλεσαν στην σημερινή βραδιά και αυτό που θέλουμε εμείς, είναι νκαι νομίζω ότι προσπαθώντας όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε”.
Ο Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και εμπνευστής της βραδιάς Γιάννης Μαριόλης, αφού ζητήθηκε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Παρίσι, είπε:
” Καταρχήν ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν ξανά τέτοια γεγονότα που είναι θλιβερά για την ανθρωπότητα. Διαλέξαμε τη συγκεκριμένη μέρα (20 Νοεμβρίου), γιατί είναι η παγκόσμια μέρα των δικαιωμάτων του παιδιού.
Να ξέρετε ότι αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, το κάνουμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας. Ευχαριστώ όσους πήραν μέρος αλλά και όσους βρίσκονται στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των παιδιών. Το κάθε παιδί είναι ένα ταλέντο”.
Ο Διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Κίτσος τόνισε:
” Έζησα από κοντά τον κόπο των καθηγητών του σχολείου μας, της κυρίας Παγώνη και του κυρίου Λουκίσσα, αλλά και των παιδιών-μαθητών, που παρόλο το δύσκολο μήνα των διαγωνισμάτων, όλο αυτό το έκαναν με πολύ αγάπη και μεράκι.
Ο συγγραφέας κατάφερε με τόσο απλό και παραστατικό τρόπο να περάσει τέτοια μηνύματα, τα οποία είναι πολύ επίκαιρα στις μέρες μας.
Να φανερώσει την κρυφή ελπίδα όλων μας, τα παιδιά μας, να ζήσουν σε ένα κόσμο, τον οποίο δυστυχώς τους το στερήσαμε, χωρίς φόβο, χωρίς αποξένωση, χωρίς καχυποψία ο ένας για τον άλλο, αλλα΄με αλληλεγγύη, συνεργασία και αγάπη. Ελπίζω και εύχομαι να ζήσουν τα παιδιά μας, σε ένα τέτοιο κόσμο, που θα κατοικούν σε σπίτι με τις πόρτες ανοιχτές, όπως οι γονείς μας”
Η υποδιευθύντρια του σχολείου Αγγελική Παγώνη  που είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία της παράστασης μας είπε:
 “Νοιάζομαι να δώσω στα παιδιά αυτά που δεν είχα εγώ στη παιδική μου ηλικία. Όλα αυτά τα βιώματα και τις εμπειρίες που χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος, ώστε μεγαλώνοντας να γίνει ένας ικανός, ενεργός και ευσυνείδητος  πολίτης.
Εγώ για αυτό παλεύω, για τίποτε άλλο, ούτε για να αναδειχθώ, ούτε για να προβληθώ, τα παιδιά το γνωρίζουν και το εισπράττουν από τις συνεργασίες μας.
Σημασία δεν έχουν τα φώτα τις δημοσιότητας αλλά τι κάνουμε πίσω απ’ αυτά και πόσο προσπαθείς ν’ αλλάξεις τον εαυτό σου και στη συνέχεια τους άλλους.Τα παιδιά μέσα από το παραμύθι μεταφέρουν την ελπίδα, την αισιοδοξία, τη χαρά, για ένα καλύτερο μέλλον. Βέβαια το εργαλείο που χρησιμοποιούν εδώ στο παραμύθι, είναι λίγο μαγικό.
Εμείς θέλουμε και κάτι πραγματικό, το οποίο θα ξεκινήσει από μας τους γονείς των παιδιών, να προσπαθήσουμε λίγο ν΄αλλάξουμε τους εαυτούς μας, ώστε να έχουν και αυτά ένα εργαλείο στο να κινηθούν και ν΄αλλάξουν την κοινωνία του αύριο”.
Στο τέλος της παράστασης ο δήμαρχος έδωσε στα παιδιά επαίνους για την προσπάθειά τους και  τιμητικές πλακέτες από πέτρα
( δεν έχουν όλες το ίδιο σχήμα γιατί τις πέτρες τις μαζεύει ο Γιάννης  Μαριόλης από το ρέμα της Πικροδάφνης και γι’ αυτό έχουν μεγαλύτερη αξία) στους υπόλοιπους συντελεστές.
Το παρών έδωσαν η Αντιδήμαρχος Ευδοξία Δουδωνή, ο Πρόεδρος του Θ.Ο.Π.Α.Α Στέφανος Διαμαντής, ο Πρόεδρος των παιδικών σταθμών Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η οικογένεια του συγγραφέα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάκης Δήμου και Μαίρη Ανανιάδου, ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον όμιλο Ο.Τ.Ε Βασίλης Λάμπρου και η Ολυμπιονίκης μας Μαρία Καραγιαννοπούλου, ενώ σημαντικό ρόλο για το στήσιμο της διοργάνωσης, είχε η Ντόρα Δανοχρήστου, μέλος της Ένωσης Γονέων Αλίμου.
(Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες – Βίντεο: Δέσποινα Ιωάννου)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.