Το Μικρασιάτικο Σπίτι στη Βούλα (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Την επιμέλεια της έκθεσης που φιλοξενείται στο χώρο της Πνευματικής Εστίας (Ζέφυρου 2), είχαν ο πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Βούλας, Γιώργος Σταμπελος και Στέφανος Χατζηστεφάνου. Τα σημαντικά λαογραφικά κειμήλια που συγκέντρωσαν με κόπο και παρουσίασαν με ιδιαίτερη φροντίδα, οι δύο Τσεσμελήδες στην καταγωγή, ενθουσίασαν τον επίσης Μικρασιάτη δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωσνταντέλο (Σμυρνιό στην καταγωγή από την μητέρα του) ο οποίος στη κήρυξε την έναρξη της έκθεσης που θα διαρκέσει το τριήμερο των εκδηλώσεων μέχρι και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου τις καθημερινές από τις 18.00 έως τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 22.00.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την άγνωστη ιστορία της Βούλας, των πρώτων 42 οικογενειών προσφύγων,οι οποίοι ρίζωσαν στην περιοχή μέσα από φωτογραφίες, αντικείμενα, αναπαραστάσεις της κουζίνας, της κρεβατοκάμαρας, προσωπικών αντικειμένων ακόμα και του πηγαδιού στην αυλή των πρώτων προσφυγικών κατοικιών της Βούλας σε συνδυασμό με τις ζωντανές μνήμες των παιδικών χρόνων.

Την ιστορία της εγκατάστασης των πρώτων προσφύγων της Βούλας, εξιστόρησε στο Δίκτυο Μικρασιάτης, ο πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Βούλας Γιώργος Σταμπέλος, με μακρόχρονη παρουσία και προσφορά στους Μικρασιατικούς Συλλόγους τόσο στην Ενωση Μικρασιατών Κρήνης (Τσεσμέ) όσο και ως Γ.Γ της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).

Για την αγροτική αποκατάσταση οι πρόσφυγες οργανώνονταν μετά το 1922 σε Συνεταιρισμούς Ακτημόνων Αγροτών Καλλιεργητών (ΣΑΑΚ), τόνισε ο κ. Σταμπέλος. Η γη τότε μοιραζόταν με κλήρους. Η στέγαση γινόταν με ανέγερση κατοικιών από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων με εργολαβία ή με αυτεπιστασία από τους ίδιους τους πρόσφυγες αφού τους χορηγούνταν τα απαραίτητα υλικά. Πολλοί κλήροι βρίσκονταν δίπλα στη θάλασσα, γιατί τα χωράφια αυτά θεωρούνταν μειονεκτικά, καθώς η αλμύρα, η μεγάλη υγρασία και το πετρώδες έδαφος τα καθιστούσαν ασύμφορα και σε κάθε περίπτωση ανταλλάξιμα. Κάπως έτσι άρχισε και η σύγχρονη ιστορία της σημερινής Βούλας, με την άφιξη των πρώτων προσφύγων κυρίως από τη Σμύρνη και πόλεις και χωριά της χερσονήσου της Μικρασιατικής Ερυθραίας.

ΠΗΓΗ:http://mikrasiatis.gr/

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.