Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: 2,44 εκατομμυρία ευρώ για την καθαριότητα και την αγορά λεωφορείων




Δάνειο ύψους 2,44 εκατομμυρίων ευρώ θα πάρει ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης για να την ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας και την αγορά 3 λεωφορείων (για τη Δημοτική Συγκοινωνία).
Η αντιπολίτευση λέει  ότι τα λεφτά είναι πολλά και προτείνει να αγοραστούν μεταχειρισμένα απορριμματοφόρα, πενταετίας, από τη Γερμανία και όχι καινούργια από την Ελλάδα.
(Ακολουθεί η ανακοίνωση της Δημοτικής  Συνεργασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης)
Με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας αποφασίστηκε στο ΔΣ της 22/7/15 η σύναψη δανείου του δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 2,44 εκατομμυρίων € για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού.
Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια ως διοίκηση μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω μνημονίων και περικοπών αλλά και της υπερχρέωσης του δήμου,  χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες, κάναμε μια τεράστια προσπάθεια και μειώσαμε τα χρέη του δήμου συνολικά κατά 49,2% και ειδικότερα τα δάνεια κατά 30,3%.
Σήμερα, η διοίκηση Κωνσταντάτου, προκειμένου να παρουσιάσει έργο επιβαρύνει αλόγιστα τον δήμο με νέα δάνεια, ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο που ενήργησαν παλαιότερες διοικήσεις της Αργυρούπολης οι οποίες είχαν φορτώσει το δήμο με χρέη. Θυμίζουμε ότι το 2010 ο δήμος Αργυρούπολης δεν μπορούσε να πάρει δάνειο λόγω της υπερχρέωσής του.
Στις σημερινές συνθήκες ο δανεισμός πρέπει να γίνεται για πολύ επείγουσες – ανελαστικές ανάγκες χωρίς την κάλυψη των οποίων ο δήμος αδυνατεί να ασκήσει βασικές του αρμοδιότητες..
Πιο συγκεκριμένα:
  1. Σχετικά με την αγορά 4 καινούριων ελληνικών απορριμματοφόρων προϋπολογισμένης αξίας 680.650 €, θεωρούμε ότι είναι υπερβολικός αριθμός. Με δύο ακόμη απορριμματοφόρα η δουλειά της υπηρεσίας καθαριότητας υποστηρίζεται. Είναι καλύτερο να προτιμηθούν μεταχειρισμένα απορριμματοφόρα πενταετίας από τη Γερμανία γιατί έχουν ανθεκτικότερη υπερκατασκευή και στοιχίζουν λιγότερο από τα μισά λεφτά, σε σχέση με τα ντόπια.
  2. Σχετικά με την αγορά δύο σαρώθρων προϋπολογισμένης αξίας 399.750 € έχουμε να παρατηρήσουμε ότι ήδη ο δήμος διαθέτει ένα σάρωθρο σε λειτουργία και δύο που μπορούν να επισκευαστούν. Επομένως ένα ακόμη σάρωθρο είναι αρκετό.
  3. Σε ότι αφορά την αγορά ενός φορτωτή, θεωρούμε  ότι η αγορά ενός μεταχειρισμένου μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της υπηρεσίας.
  4. Σχετικά με την αγορά 3 καινούργιων λεωφορείων προϋπολογισμένης αξίας 516.600 € θεωρούμε ότι είναι πολυτέλεια για τα οικονομικά του δήμου.  Μπορούμε να έχουμε ενοικιαζόμενα λεωφορεία από την ΟΣΥ με λίγο περισσότερα από 20.000 € το χρόνο.
  5. Σχετικά με την αγορά 8 υπόγειων κάδων σύμμικτων απορριμμάτων και ενός υδραυλικού γερανού για την αποκομιδή τους, προϋπολογισμένης αξίας  184.500 €, εφόσον επίκειται αλλαγή στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, θεωρούμε προτιμότερη την προμήθεια 500 νέων κάδων που αξιοποιούνται και με το ισχύον σύστημα αλλά και με το νέο όταν εφαρμοστεί.
  6. Η  πρόβλεψη για 25ετή αποπληρωμή του δανείου, σημαίνει ότι οι δημότες θα εξακολουθούν να πληρώνουν μηχανολογικό εξοπλισμό που μετά την παρέλευση 15ετίας είναι προβληματικός αν όχι για απόσυρση και εξοπλισμό πληροφορικής που απαξιώνεται σε μια πενταετία.

Συνοψίζοντας θεωρούμε ότι μειώνοντας τον εξοπλισμό στα απολύτως αναγκαία και προτιμώντας όπου ενδείκνυται μεταχειρισμένα αντί για καινούργια, ο δήμος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με δάνειο μικρότερο του 1 εκ. € αντί 2,44 εκ € που αποφάσισε η διοίκηση του κ. Κωνσταντάτου. 

   Δημοτική Συνεργασία
Ελληνικού-Αργυρούπολης
     ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.