Το Φάληρο μπαίνει στη μηχανή του χρόνου
Ταξίδι εκατό και βάλε χρόνια πίσω, στην εποχή των bains-mixtes. Ενας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία νέου τοποσήμου στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναδύει από τον βυθό της συλλογικής μνήμης τα στοιχεία εκείνα που συνδέουν την ιστορία του τοπίου με το παρόν

Στις αρχές του περασμένου αιώνα η εικόνα του Φαλήρου ήταν διαφορετική από αυτό που ζουν σήμερα οι κάτοικοι της Αθήνας όταν κατεβαίνουν προς τη θάλασσα. Τότε η πόλη είχε σχέση με το θαλάσσιο μέτωπο χάρη στη ζωή που είχε η ακτή του φαληρικού όρμου. Πριν από τις επιχώσεις, στις αρχές του ’70, τις υποδομές και τον αυτοκινητόδρομο που αφάνισε εξοχικές επαύλεις, παραλιακά κέντρα και τα επιβλητικά ξενοδοχεία που γνώρισαν δόξες και μεγαλεία με την περίφημη προβλήτα ανάμεσά τους.

Η ανάκτηση της σχέσης με τον τόπο και τη θάλασσα απασχόλησε από την αρχή τον ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, όταν ανέλαβε τη μελέτη για τον συνολικό σχεδιασμό της ανάπλασης του φαληρικού μετώπου που θα συνόδευε το έργο του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ανάπλαση αυτή αφορά την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της θαλάσσιας σχέσης, την απόκτηση σύγχρονης ταυτότητας της Αθήνας. Και σήμερα έλληνες αρχιτέκτονες συνεργάζονται με τον Ρέντσο Πιάνο για να δώσουν με τις επιμέρους μελέτες τους σε αυτό το μεγάλο έργο τα στοιχεία μιας σύνθεσης που θα τονίζει τη δυναμική του φυσικού τοπίου.
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος χορηγεί τις μελέτες που απαιτούνται για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου έπειτα από συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθώς και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού συμβάλλουν σε αυτό το σχέδιο για την ανάπλαση του φαληρικού μετώπου.
Της Εφης Φαλίδα (tanea.gr)
Σύμφωνα με το πλάνο του ιταλού αρχιτέκτονα, η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο. Οι δρόμοι εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και καταλήγουν σε προκυμαίες. Επίσης το Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνει μία μεγάλης έκτασης προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Σε αυτό το σημείο προβλέπεται να γίνει η συνάντηση του Φαλήρου «τότε και τώρα».
 
Θερινό καταφύγιο. Το 1881 κατασκευάστηκε στον Ορμο του Φαλήρου η περίφημη εξέδρα. Ακολούθησαν οι καμπίνες τον θαλάσσιων λουτρών, και έτσι δημιουργήθηκε το παραθαλάσσιο θερινό καταφύγιο των Αθηναίων.«Το Φάληρον, φιλομειδές και φαιδρόν», σύμφωνα με την περιγραφή του αστρονόμου-μετεωρολόγου Δημητρίου Αιγινίτη στο έργο του «Το κλίμα της Ελλάδος», ήταν το 1908 μία από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου. Ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, η ακτή γινόταν το «δροσερόν εντευκτήριον» της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ ο όρμος του γέμιζε από πλοία που έρχονταν από όλη τη Μεσόγειο. Ενώ τον χειμώνα η θελκτική ακτή του Παλαιού Φαλήρου και οι ηλιόλουστοι βράχοι προσήλκυαν μετά το μεσημέρι τους περιπατητές για να κάνουν τη βόλτα τους. Η «κοσμική ακτή» χαρακτηριζόταν από τις δύο εξέδρες που εισχωρούσαν σε αρκετό μήκος στη θάλασσα, το θερινό θέατρο Φαλήρου, που η σκηνή του στέγασε ξένους θιάσους, δύο πολυτελή και μεγαλοπρεπή ξενοδοχεία, το Ακταίον και το Grand Hotel de Falere.
Το 1914 μεταφέρθηκε στο Παλαιό Φάληρο η πρώτη αεροπορική σχολή από την Ελευσίνα. Επίσης στο Φάληρο έγινε η πρώτη σχολή τεχνικών Αεροπορίας, ενώ το 1925 ιδρύθηκε το πρώτο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων (ΚΕΑ) από την αγγλική εταιρεία Μπλάκμπερν. Στο φαληρικό δέλτα δημιουργήθηκε και ο πρώτος αερολιμένας για υδροπλάνα, εγκαινιάζοντας παράλληλα, την 1η Αυγούστου 1926, την πρώτη διεθνή αεροπορική γραμμή Μπρίντιζι – Φάληρο – Κωνσταντινούπολη.

Τα υδροπλάνα
Στο φαληρικό δέλτα δημιουργήθηκε ο πρώτος αερολιμένας για υδροπλάνα, εγκαινιάζοντας την 1η Αυγούστου 1926 την πρώτη διεθνή αεροπορική γραμμή Μπρίντιζι – Φάληρο – Κωνσταντινούπολη.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.