Στη δράση Open House Athens, το “Στρογγυλό”, το σχολείο όνειρο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, στον Άγιο Δημήτριο (VIDEO)
 

Το Σχολικό Συγκρότημα Τάκη Ζενέτου, ή αλλιώς το “Στρογγυλό”, όπου στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου, έχει ενταχθεί και συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά, λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, στη δράση Open House Athens.

Πρόκειται για μια δράση που στο εξής θα πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, τώρα και στην πόλη της Αθήνας. Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής.

Στο πλαίσιο του θεσμού αυτού, για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της.

Το “Στρογγυλό” σχολικό συγκρότημα, κτήριο μοναδικής αρχιτεκτονικής του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, θα είναι ανοιχτό στο κοινό το Σάββατο 16 Μαΐου,  από  τις 10:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα.

Η ιδέα Open House ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε περισσότερες από 21 πόλεις ανά την υφήλιο, αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές και συνεισφέροντας στην ανάδειξη της σημασίας της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Στις πόλεις που συμμετέχουν παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ελσίνκι, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισαβόνα, κ.α.

Το πρώτο Open House στην Ελλάδα διοργανώθηκε στις 23 – 25 Νοεμβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη και δέχτηκε πάνω από 12.000 επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά την πόλη και την αρχιτεκτονική της.

Οι δράσεις Open House Athens και Open House Thessaloniki διοργανώνονται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Open House Greece, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, οργανισμό που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Στόχοι της δράσης Open House Athens είναι καταρχάς η επαφή και εξοικείωση του κοινού με την έννοια της αρχιτεκτονικής, αλλά και η προώθηση της Αθήνας και της χώρας μας γενικότερα στο εξωτερικό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και του πολιτισμού.

Η Αθήνα, όπως κάθε πόλη με μακραίωνη ιστορία, διαθέτει αρχιτεκτονικό πλούτο, έχει να επιδείξει με σημαντικά δείγματα αρχιτεκτονικής από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

To Open House Athens είναι μια μοναδική ευκαιρία κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας να γνωρίσουν από κοντά την αρχιτεκτονικής της, να κατανοήσουν το δομημένο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται, να δουν με μια διαφορετική ματιά την πόλη, να οραματιστούν τις δυνατότητες της.

“Στρογγυλό” το σχολείο όνειρο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, στον Άγιο Δημήτριο

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.