Το πρώτο δημόσιο γλυπτό στην Ευρώπη για την κρίση, κοσμεί από χτες τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)O Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης φωτογραφίζει το γλυπτό

Το πρώτο  δημόσιο γλυπτό στην Ευρώπη με θέμα την κοινωνικοοικονομική κρίση, κοσμεί τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της Αργυρούπολης.

Πρόκειται για το έργο του νεαρού καλλιτέχνη Τάσου Νυφαδόπουλου με τίτλο Κρίση, ένα μνημειακό γλυπτό, ύψους 4,7 μ., μήκους 6,8 μ. και πλάτους 3,4 μ., που απεικονίζει έναν δείκτη με πτωτική τάση, ο οποίος προσκρούει με δύναμη στη βάση θρυμματίζοντάς την και έναν άνθρωπο που βρίσκεται πάνω του με το σώμα του να έχει τάση προς τα εμπρός, με έντονα αποτυπωμένη στο πρόσωπο και το σώμα του την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, εποξειδικές ρητίνες, υαλοϋφάσματα, πολυεστέρα και σίδηρο.
Το γλυπτό επιχειρεί να προβάλει στο προσκήνιο τον άνθρωπο, πέρα από τις στατιστικές αναλύσεις και τους δείκτες της οικονομίας, αφού οι αριθμοί, τα ποσοστά και οι δείκτες δεν επαρκούν για να αποτυπώσουν τις πραγματικές διαστάσεις καταστάσεων όπως αυτές που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η Κρίση είναι ένα έργο που μιλά για το όριο, το κενό, το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει λόγω της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, η οποία οφείλει να καταγραφεί και να καταχωρισθεί στη συλλογική μνήμη. Σε αυτό τον στόχο, μείζονα ρόλο διαδραματίζει η τέχνη, ευαισθητοποιώντας και ανάγοντας το καταγεγραμμένο σε συλλογικό βίωμα, συνειρμό, εικόνα και θύμηση.

Ένα τεράστιο μπράβο στον 22χρονο ταλαντούχο γλύπτη, Tάσο Νυφαδόπουλο, στον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο αλλά και στον προηγούμενο, Χρήστο Κορτζίδη, που “αγκάλιασαν” την προσπάθεια και φυσικά στους χορηγούς, ιδιαίτερα στη ΜAPEI HELLAS που έβαλε τα δομικά υλικά για να γίνει το γλυπτό.

Tάσος Νυφαδόπουλος:

“To έργο το βλέπει ο κάθε θεατής διαφορετικά. Το αποτέλεσμα της πράξης ενός ανθρώπου, το να ξεφύγει, να πέσει έγκειται στον θεατή, στις συνθήκες, άλλο πράγμα σημαίνει το έργο τώρα άλλο σε σε 20 χρόνια.

Το έργο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μπορεί με τις συνθήκες να αλλάζει, να προσδίδει διαφορετικά νοήματα κάθε φορά.

Αυτό που θέλω να πω,  είναι πως η προσπάθεια για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα, ήταν να μιλήσει ο κόσμος,  να εκφραστεί ο κόσμος και να είναι ένα έργο που θα ανήκει στην κοινωνία.

Προσπάθησα να αφήσω τις δικές μου προσωπικές απόψεις έξω από αυτό και το έργο να είναι αποτέλεσμα συνθηκών και αποτέλεσμα ανθρώπων. Γιατί οι άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να μιλήσουν και να πουν τις δικές τους ιστορίες για την κρίση. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που μέσω της δικής τους ζωής μπορούν να γίνουν ένα έργο, ένα μνημείο το οποίο θα μας μιλάει διαχρονικά.”

Θέμα

Το θέμα του Έργου αφορά την κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τις δεινές επιπτώσεις της στον άνθρωπο ως μονάδα αλλά και ως μέλος της κοινωνίας. Ο τίτλος του Έργου είναι “ΚΡΙΣΗ” ή “CRISIS” στα λατινικά.

Περιγραφή

Το Έργο αποτελείται από ένα χρηματιστηριακό δείκτη με πτωτική τάση, ο οποίος προσκρούει με δύναμη στη βάση και έναν άνθρωπο που βρίσκεται πάνω του με το σώμα του να έχει τάση προς τα εμπρός, με έντονα αποτυπωμένη στο πρόσωπο του την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ερμηνεία

Πρόκειται για ένα έργο με σαφή εννοιολογική στόχευση. Ένα έργο που μιλά για το όριο και το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτή η κατάσταση οφείλει να καταγραφεί και να καταχωρισθεί στα μύχια μονοπάτια της συλλογικής μνήμης. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Και εδώ υπεισέρχεται ο μείζων ρόλος της τέχνης, να ευαισθητοποιήσει και να ανάγει το καταγεγραμμένο σε συλλογικό βίωμα, συνειρμό, εικόνα και θύμηση.

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Το πρώτο δημόσιο γλυπτό στην Ευρώπη για την κρίση, κοσμεί από χτες τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 27/04/2015 at 4:31 μμ
    Permalink

    Από ότι θυμάμαι ο σημερινός δήμαρχος ήταν αρνητικός για το γλυπτό…τι έγινε τι άλλαξε

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X