Παλαιό Φάληρο – τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο




Η προ ημερησίας συζήτηση μονοπώλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου, καθώς όλες οι παρατάξεις πλην ΚΚΕ (απουσίαζαν και οι δύο δημοτικοί του σύμβουλοι) κατέθεσαν μια σειρά από ζητήματα προς συζήτηση.

Πρώτος ζήτησε και πήρε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Μερκουράκης, που έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 5ου δημοτικού στο οποίο γίνεται λόγος για πολλά μικρά και μεγάλα κτιριακά προβλήματα που χρονίζουν.

Η επιστολή έχει ημερομηνία 12 Νοέμβριου 2014 και παρότι σύμφωνα με τους γονείς «οι απαιτήσεις είναι οι πιο άμεσες και ρεαλιστικές», δυόμιση μήνες μετά κανένα από τα αιτήματα των γονέων δεν έχει ικανοποιηθεί.

Η επιστολή ΘΕΜΑ : ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Κύριοι, για άλλη μια χρονιά είμαστε αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα που αφορούν την κτιριακή κατάσταση του σχολείου. Προβλήματα που πλέον έχουν γίνει χρόνια και δημιουργούν συνθήκες που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία του καθώς και την ασφάλεια και υγιεινή των παιδιών.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες των καιρών προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατό πιο φειδωλοί στις απαιτήσεις μας, παραθέτοντάς σας αυτές με την σειρά που εμείς κρίνουμε πιο άμεσες και πιο ρεαλιστικές όσον αφορά το κόστος.

  1. Βρύσες εσωτερικές – εξωτερικές . Επείγει η άμεση ανάγκη αντικατάστασης των σπασμένων πλακιδίων αλλά και των βρυσών από τις οποίες οι περισσότερες είναι χαλασμένες.
  2. Ηλεκτρολογικός πίνακας. Μετά από τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις των ηλεκτρολόγων του Δήμου, αλλά και του υπευθύνου της Τεχνικής υπηρεσίας. προκύπτει η ανάγκη αλλαγής του πίνακα του ισογείου, αλλά και επιπλέον εργασιών όπως η τοποθέτηση ρελέ ανά τμήματα (κυλικείο, αίθουσες διδασκαλίας. αίθουσα «δηλώσεων) και σε κανάλια τα «αδέσποτα» καλώδια που ελλοχεύουν κινδύνους για τα παιδιά, όπως αλλαγή φωτιστικών των διαδρόμων τα οποία είναι σπασμένα και αλλοιωμένα από την πάροδο του χρόνου.
  3. Σκέπαστρα στα παράθυρα (σκάλα 2ου ορόφου και τμήμα ένταξης). Είναι απαραίτητα γιατί σε έντονη βροχόπτωση γίνεται εισροή υδάτων.
  4. Αντιολισθητικά αυτοκόλλητα στις σκάλες. Τα παλιά είναι φθαρμένα και ξεκολλημένα, με άμεσο κίνδυνο ατυχήματος στις σκάλες.
  5. Ράμπα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
  6. Πόρτες στις τουαλέτες. Ήδη η υγειονομική επιτροπή έκρινε ακατάλληλες κάποιες πόρτες στις τουαλέτες, χρειάζεται αντικατάσταση ή συντήρηση τους.
  7. Τουαλέτες ισογείου και δευτέρου ορόφου. Οι εν λόγω τουαλέτες εξαιρέθηκαν από την περυσινή ανακατασκευή (έγιναν μόνο οι τουαλέτες του πρώτου) με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν την ίδια προβληματική κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, δηλαδή ακατάλληλα είδη υγιεινής, καζανάκια κτλ.
  8. Πόρτες αιθουσών. Γνωρίζοντας πως το κόστος αλλαγής όλων είναι σημαντικό, προτείνουμε της άμεση αντικατάσταση των πιο επικίνδυνων και την τοποθέτηση ελαστικού πλαισίου πέριξ αυτών σε αυτές που είναι σε καλύτερη κατάσταση
  9. Λάστιχα στα παράθυρα – τσιμούχες, για να αποφευχθεί η εισροή υδάτων αλλά και να επιτευχθεί σωστή μόνωση.
  10. Καθαρισμός φρεατίου. Ειδικά αυτό επί της Αμφιθέας. Η τελευταία έγινε προ διετίας.
  11. Γενικός καθαρισμός κτιρίου. Ο τελευταίος έγινε πριν πολλά χρόνια. Χρειάζεται άμεσα, ειδικά στους βοηθητικούς χώρους, όπως κλιμακοστάσιο, λεβητοστάσιο κτλ
  12. Εξωτερικό βάψιμο του σχολείου και των κιγκλιδωμάτων στον προαύλιο χώρο.

«Έχει δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων»

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν πως έχει γνώση των προβλημάτων και πως έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυση τους, ενώ ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης επανήλθε ρωτώντας αν υπάρχει συγκεκριμένη εργολαβία, χωρίς να λάβει απάντηση.

Παράλληλα, επεσήμανε πως ζητήματα όπως ο καθαρισμός των φρεατίων θα μπορούσαν να έχουν λυθεί, καθώς και στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχει συγκεκριμένη εργολαβία καθαρισμών για όλο το Φάληρο.

«Το συγκεκριμένο έργο έχει πάρει ήδη παράταση και παραμένει ερώτημα γιατί τόσους μήνες μετά δεν έχει γίνει καθαρισμός στα φρεάτια έξω από το σχολείο και για το οποίο έχει ενημερωθεί σχετικά η τεχνική υπηρεσία», υπογράμμισε ο κος Μερκουράκης

Μερκουράκης: Μειώσεις στα κυλικεία όπως αποφασίσαμε

Δύο μήνες πριν, με παρέμβαση του επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, Κ. Μερκουράκη και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου – και παρά τις ενστάσεις από συμβούλους της συμπολίτευσης – αποφασίσθηκε ομόφωνα η μείωση του μισθώματος κατά 20% σε μια σειρά από κυλικεία σε σχολεία.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η αποκεντρωμένη Διοίκηση έστειλε οδηγία προς τους Δήμους η οποία ανέφερε πως για τις μειώσεις στα κυλικεία θα αποφασίζουν πλέον οι σχολικές επιτροπές και όχι τα Δημοτικά Συμβούλια.

Κάπως έτσι, ο κ. Μερκουράκης ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Κορόμηλο και τους συμβούλους της συμπολίτευσης που συμμετέχουν στη σχολική επιτροπή να «μην κάνουν βήμα πίσω από την ομόφωνη πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

Ο κος Κορόμηλος απουσίαζε εκείνη την ώρα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αυτή θα είναι και η δική του εισήγηση προς τα μέλη της σχολικής επιτροπής.

Μπίτσικας: Να μετακινηθεί η λαϊκή της Αμφιθέας

Στην παρέμβαση του, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. κ. Μπίτσικας, αναφέρθηκε στην λαϊκή της Παλαιολόγου (που γίνεται κάθε Παρασκευή). Όπως σημείωσε ο σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, η συγκεκριμένη λαϊκή πέριξ του άξονα των οδών Δαναών και Ιάσωνος «οδηγεί σε κυκλοφοριακό αδιέξοδο εκείνους που κινούνται επί της οδού Ιάσωνος προς τη Νέα Σμύρνη, επειδή είναι αναγκασμένοι να κατευθυνθούν αντίθετα στο ρεύμα επί της οδού Δαναών, διότι δεν έχουν άλλη διέξοδο».

«Η αντίθετη πορεία είναι επικίνδυνη και έχει οδηγήσει επανειλημμένως σε ατυχήματα» πρόσθεσε, αντιπροτείνοντας να μεταφερθεί η λαϊκή στο κομμάτι της Παλαιολόγου από την Ιάσωνος μέχρι της Αμφιθέας. Η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα σε συνεργασία με τη ΡΑΚ.

(Σημειώνεται πως στη λαϊκή βρέθηκε την Παρασκευή ο αντιδήμαρχος κ. Φωστηρόπουλος μετά από πρόσκληση του δημοτικού συμβούλου της ΡΑΚ, κ. Μπίτσικας για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος του προβλήματος. Ο κ. Φωστηρόπουλος είπε πως στο σημείο θα τοποθετήσει σήμανσή (επί της οδού Κανάρη), ωστόσο μια τέτοια κίνηση κρίνεται ανεπαρκής από την ΡΑΚ).

Αφίσες και μήνυση

Στο ζήτημα της προεκλογικής αφισοκόλλησης αναφέρθηκε ο κ. Μπίτσικας, υπενθυμίζοντας στον κ. Χατζηδάκη την προεκλογική του δέσμευση να «κάνει μηνύσεις σε όσους τοποθετήσουν αφίσες προεκλογικά».768

Ο κ. Μπίτσικας τόνισε: «Καλέσατε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προεκλογικά, με μοναδικό θέμα την αφισοκόλληση των κομμάτων και μετά από πιέσεις που δεχτήκατε από την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Δεσμευτήκαμε όλοι, παρά τις διαφωνίες μας – τις οποίες δε λάβατε υπόψιν – πως δεν θα προχωρήσουμε σε αφισοκολλήσεις. Παρόλα αυτά, οι μόνοι που παραβίασαν αυτό που εσείς ψηφίσατε ήταν η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, που γέμισε τις λεωφόρους Αμφιθέας και Αχιλλέως».

Για να συμπληρώσει ο κ. Μπίτσικας στη συνέχεια: «Αλήθεια θα κάνετε μηνύσεις σε αυτή την περίπτωση;», για να μη λάβει καμία απάντηση από τη Δημοτική Αρχή…

Βασιλείου για Grant Thornton

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο» κ. Βασιλείου αναφέρθηκε εκ νέου στην ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, που πραγματοποιεί λογιστικούς ελέγχους στο Δήμο: «Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στις 12-1-2015 με θέμα την έγκριση του ισολογισμού 2013, όπως ξέρετε, είχα μια διαφωνία με την ελεγκτή της Grant Thornton, κ. Χρυσανθακοπούλου που ελέγχει το Δήμο. Αντικειμενικός μου σκοπός δεν ήταν να αμφισβητήσω ούτε την εταιρεία αλλά και ούτε και την επιστημονική επάρκεια της συγκεκριμένης ελεγκτού», σημείωσε για να προσθέσει: «Ωστόσο, θα ήθελα να υπογραμμίσω δυο πράγματα: α) Η επιλογή της ελεγκτικής εταιρείας πρέπει να γίνεται με διαγωνισμό και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι με απ’ ευθείας ανάθεση, β) Ο ανταγωνισμός μπορεί να μας οδηγήσει ως Δήμο και σε άλλους ελεγκτές με ίσως καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες παρατηρήσεις».

«Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ μας η οποία εδράζεται στο γεγονός ότι αν και έχω επανειλημμένα κάνει κάποιες παρατηρήσεις ή υποδείξεις σε διάφορα θέματα η κ. Χρυσανθακοπούλου δεν αναφέρει τίποτε από αυτά στις παρατηρήσεις της στους τακτικούς ελέγχους που κάνει. Το σκεπτικό της είναι ότι θεωρεί άλλο θέμα τον τακτικό έλεγχο και άλλο τον διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος απαιτεί ειδική εντολή και επιπλέον χρήματα για να γίνει, και ακόμα ότι διαχωρίζει το Δήμο από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Η δική μου άποψη είναι: α) στους τακτικούς ελέγχους χρειάζονται επισημάνσεις-παρατηρήσεις από την ελεγκτή για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διοίκηση. Β) ειδικός διαχειριστικός έλεγχος απαιτείται μόνο στην υπόθεση των χαμένων εσόδων του Δήμου από το άναμμα των καντηλιών του Νεκροταφείου», συνέχισε ο κ. Βασιλείου.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης που είπε πως θα εξετάσει μελλοντικά τη δυνατότητα να συνεργαστεί ο Δήμος με άλλη ελεγκτική εταιρεία, ενώ ο κ. Μπίτσικας από πλευράς ΡΑΚ σημείωσε πως η παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη «κρίνεται θετικά, καθώς και ο κ. Μερκουράκης σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να αλλάζουν οι ελεγκτικές εταιρείες ανά 2-3 χρόνια, προκειμένου να μην δημιουργούνται ‘αιμομικτικές’ σχέσεις μεταξύ Δήμου και εταιρειών».

Ελβετικά… λάθη

Ο κ. Βασιλείου συνέχισε εξηγώντας πως οι παραπάνω διαφωνίες του τεκμηριώνονται. Αντιγράφουμε από τη συζήτηση που ακολούθησε:

«ΘΕΜΑ 1: Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου είναι σε Ελβετικά Φράγκα και στον ισολογισμό του 2013 αποτιμήθηκαν με βάση την τιμή πώλησης του Ελβετικού Φράγκου, ποσού € 1,2030   (ιστοσελίδα Δήμου). Η παραπάνω ισοτιμία σήμερα δεν ισχύει όπως όλοι γνωρίζετε. Σε δύο προηγούμενα δημοτικά συμβούλια είχα κάνει ερωτήσεις για το θέμα των δανείων και γιατί δεν έχει γίνει προσπάθεια μετατροπής τους σε ευρώ. Ενδεικτικά σας αναφέρω: (Αντιγραφή από τα πρακτικά)

29 Οκτωβρίου 2012 ερωτώ παρουσία της κ. Χρυσανθακοπούλου. «Μπορείτε να μας κάνετε μια ενημέρωση αν έχει γίνει προσπάθεια αυτό το δάνειο να μετατραπεί σε ευρώ μήπως και μας έρθει φθηνότερα;»

Δήμαρχος: Δεν μπορεί να μας έρθει φθηνότερα.

Ερώτηση: «Γιατί όπως ξέρετε κ. Δήμαρχε, τα ελβετικά φράγκα όσοι τα έχουν πάρει είναι μεγάλο πρόβλημα»

Δήμαρχος: «Έχει σταθεροποιηθεί στο 1,2073 ευρώ. Είναι σταθεροποιημένο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Θα το κάνουμε όταν θα καταρρεύσει το ευρώ.»

28 Ιανουαρίου 2013 ερωτώ: «Έχετε κάνει κάποια προσπάθεια ή κάποια ενέργεια να απεμπλακούμε από τα ελβετικά δάνεια;» Τότε απάντηση δεν πήρα. Ο λογαριασμός όμως ήρθε φέτος…

Υπόθεση Νεκροταφείου:

Στο δημοτικό συμβούλιο (25 Φεβρουαρίου 2009) ερωτώ τον κ. Δήμαρχο να με πληροφορήσει τι συμβαίνει με τα μάρμαρα και το άναμμα των καντηλιών των τάφων. Από τα αντίστοιχα πρακτικά σας αναφέρω συνοπτικά την απάντηση του Δημάρχου. ”Επειδή δεν πήγαινε κανένας δημότης να πληρώσει το αντίστοιχο τέλος για να ανάβουν τα καντήλια στους τάφους των συγγενών τους, οι εργάτες του Δήμου, είχαν ανακαλύψει ότι υπήρχε ένα σύστημα που λειτουργούσε ως εξής: Ο εργάτης έπιανε τον ενδιαφερόμενο και ζητούσε 30 ευρώ/μήνα για να καθαρίζει και να ανάβει το καντήλι του τάφου. Συνέβαινε υπάλληλοι που εργάζονταν εκεί να έχει ο καθένας από 200-250 καντήλια που σημαίνει 4000-6000 ευρώ το μήνα”. Από τότε μέχρι σήμερα αυτά που έχουν γίνει είναι να εισπράττονται περίπου 10000 ευρώ/ έτος για τις προαναφερθείσες υπηρεσίες και για έναν υπάλληλο να έχει γίνει ΕΔΕ για τα περαιτέρω», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: rak-pfalirou.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.