Το σκάνδαλο της πώλησης του Ελληνικού




(Του Τάσου Ταστάνη*)

Τους τελευταίους μήνες, και μετά τη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των 6.204 στρεμμάτων του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγίου Κοσμά για 99 χρόνια στο μοναδικό «διαγωνιζόμενο», στην εταιρεία Lamda Development συμφερόντων Λάτση, ο αγώνας για τη διάσωση του Ελληνικού βρίσκεται σε κρίσιμη χρονική στιγμή.

Από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα, έχει γίνει φανερό ότι κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και εταιρεία, βλέποντας ότι πλησιάζει το πολιτικό τέλος της συγκυβέρνησης, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και να ολοκληρώσουν το οικονομικό «deal», αλλά και δήθεν να δεσμεύσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, και από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα και των κινημάτων, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να σταματήσουμε την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος.
Τελευταία σημαντική εξέλιξη είναι η διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς υπό τον Επίκουρο Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση. Συγκεκριμένα διερευνάται αν έχει διαπραχθεί από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ κακουργηματική απιστία, ενώ έχουν οριστεί δύο πραγματογνώμονες για να αποτιμήσουν την πραγματική αξία της προς πώληση περιοχής. Βέβαια, εδώ να σημειώσουμε ότι η συγκυβέρνηση με νόμο φρόντισε να καλυφθούν τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ προσφέροντάς τους νομική ασυλία. Την επομένη της δημοσιοποίησης της έρευνας, στις 18.12.2014, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, δηλώνει σχετικά: «Ας σκεφτεί πολύ καλά η κυβέρνηση κι ας μην επιχειρήσει το ενδεχόμενο να φέρει τη σύμβαση για έγκριση σε μια, ουσιαστικά προεκλογική, Βουλή, με τη χώρα στα πρόθυρα εκλογών για αλλαγή κατεύθυνσης και με μια δικαστική διαδικασία και μια δικαστική έρευνα σ’ εξέλιξη.»

Χρονικό παρανομιών
Το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης υπογράφτηκε αιφνιδιαστικά στις 14.11.2014. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τη Σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Λάτση (Πράξη 197/2014), στην οποία επισημαίνονταν πληθώρα ουσιαστικών (και όχι τυπικών ή τεχνικών) παραβιάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας, οι οποίες ζημίωναν το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, ύστερα από αίτηση αναίρεσης αυτής της απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ, οι δικαστές του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου απεφάνθησαν ότι όλα «βαίνουν καλώς» (Αρ. Απόφασης 3800/2014). Στις 16.12.14, η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου, αίτηση αναθεώρησης της απόφασης του Τμήματος.
Η βιαστική υπογραφή της σύμβασης φαίνεται ότι σχετίζεται με την παρουσίαση της εμπεριστατωμένης μελέτης του ΤΕΕ στις 30.10.2014, από την οποία προκύπτει ότι η αξία της προς παραχώρηση έκτασης είναι τουλάχιστον τριπλάσια από το τίμημα «πώλησης», ενώ σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, η αξία της έκτασης είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια. Την επόμενη μέρα από την παρέμβαση του ΤΕΕ, η Ν. Βαλαβάνη επισημαίνει: «Η αποκαλυπτική μελέτη του ΤΕΕ, για την επενδυτική αξία της περιοχής επιβεβαιώνει την από 27.3.2013 καταγγελία μου για τη «βελτιωμένη» οικονομική προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό, από τα 70 στα 130 ευρώ ανά τ.μ. Είχα τότε τονίσει ότι η συμφωνία για το μεγαλύτερο και καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, είναι ο πιο βαρύς κρίκος στην αλυσίδα της σκανδαλώδους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Σειρά δράσεων
Η συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τον Α. Τσίπρα έκλεισε έναν κύκλο συναντήσεων με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ). Σε αυτήν αφού εξέφρασε για μια φορά ακόμα την αμέριστη συμπαράστασή του ΣΥΡΙΖΑ στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων, επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει, για τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου, στις 15.12, αποφασίστηκαν μια σειρά από δράσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα οι οποίες θα επιχειρήσουν να εμπλέξουν το σύνολο της κοινωνίας της περιοχής και να σταματήσουν την απειλούμενη καταστροφή.

Κοινοβουλευτικός έλεγχος
Στις 10.9.2014, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη και Δ. Στρατούλης καταθέτουν ερώτηση και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «ποιος θα επωμιστεί το 1 δισ. για τη μετεγκατάσταση της ΥΠΑ από το Ελληνικό; Ο «επενδυτής» ή οι φορολογούμενοι;». Ακολούθησε νέα ερώτηση πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία κατέθεσαν και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με την «άκρως επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο με προκλητικά χαμηλό τίμημα» σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development S.A.
Τον Δεκέμβριο, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας, με τρεις ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλει ως αδιαφανή και διάτρητο το διαγωνισμό, καθώς έχουν παραβιαστεί σειρά άρθρων και οδηγιών της Ε.Ε, τόσο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όσο και κατά την υπογραφή της σύμβασης.

* Ο Τ. Ταστάνης είναι δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Ελληνικό.

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.