Πολλά τα ερωτηματικά…
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Πολλά τα ερωτηματικά για την υποδοχή από τον Δήμο ιδιωτικής εταιρείας και την ανάμειξή της στον επαγγελματικό προσανατολισμό  μαθητών της Ηλιούπολης

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11.12.2014, η παράταξή μας, έθεσε το παρακάτω θέμα προ Ημερήσιας Διάταξης:

Στις αρχές Δεκεμβρίου κλήθηκαν τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων της πόλης μας, με την παρουσία της Αντιδημάρχου Κυρίας Μαρκουλάκη, να ενημερωθούν από εκπροσώπους ιδιωτικής εταιρείας που σκοπεύει να αναλάβει τον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών Α. & Β Λυκείου, φυσικά έναντι αμοιβής ανά μαθητή ποσού έως 200 ευρώ.

Μάλιστα ανέφεραν ότι επέλεξαν τον Δήμο μας και άλλους 3 στην Αττική επειδή έχει τα «εχέγγυα». Ανέφεραν επίσης ότι θα στηρίξει την προσπάθεια τους αυτή ο Δήμος και με προσωπικό του αλλά και εξοπλισμό.

Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία έχει σαν μέλη ιδιώτες και σκοπός της βέβαια είναι η κερδοφορία. Έχει πολλούς «επενδυτικούς» σκοπούς χωρίς εξειδίκευση και πιστοποίηση. Σε ερώτηση γονέα «από πού χρηματοδοτούνται για αυτή την «αγαθοεργή» τους δραστηριότητα, αφού η παροχή θα είναι δωρεάν για τους μαθητές», η απάντηση του Δήμου προς εμάς, ήταν ότι αυτό «δεν πρέπει να σας ενδιαφέρει».  Αναφέρθηκε επίσης ότι θα τους χρηματοδοτήσουν 15 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

Σε ερώτηση γονέα προς εκπρόσωπο της εταιρείας «πως θα χαρακτηρίζατε την εταιρεία σας, με δύο κουβέντες», η απάντηση ήταν «κοινωνικό πείραμα με σκοπό την κερδοφορία».  Ας προβληματιστούμε από αυτές τις απαντήσεις ποια απαίτηση της κοινωνίας εξυπηρετεί η εταιρεία αυτή και πόσο απαράδεκτο είναι να λέγεται «τι σας ενδιαφέρει ο χρηματοδότης». Ας αναρωτηθούμε επίσης, για τη χρήση απορρήτων προσωπικών δεδομένων των μαθητών, ποιος θα τα χρησιμοποιήσει και για ποιο σκοπό.

Εν τω μεταξύ στους δήμους που επέλεξαν για τα «κοινωνικά και κερδοσκοπικά τους πειράματα» ανέφεραν ότι είναι και αυτός του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η απάντηση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας σ΄ εμάς, ήταν ότι «ως τώρα δεν τους έχει γίνει καμία τέτοια κρούση, και καλό θα είναι να μην διανοηθεί κανείς κάτι τέτοιο». Ίσως αυτό να το διαδίδουν γιατί η δημοτική Αρχή αυτού του Δήμου είναι αντιμνημονιακή.

Στην πόλη μας λειτουργεί ΚΕΣΥΠ, με 2 εκπαιδευτικούς, καλύπτοντας μαθητές Α, Β και Γ Λυκείου με πληροφόρηση κάθε χρόνο στα σχολεία ανά τάξη, όχι μόνο της Ηλιούπολης, αλλά και άλλων δήμων. Επίσης, δίνεται υλικό στον Διευθυντή ηλεκτρονικά καθώς και στους καθηγητές ειδικούς για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Ακόμα και οι μαθητές με δικό τους κωδικό μπορούν και μπαίνουν στον οργανισμό πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, πραγματοποιούν τεστ ενδιαφερόντων, επαγγελματικών αξιών και τεστ λήψης απόφασης.

Φυσικά όλα τα παραπάνω γίνονται δωρεάν. Αυτός ο πετυχημένος φορέας με πρόσληψη 2 ακόμη εκπαιδευτικών μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα.

Εν τω μεταξύ οι δαπάνες για το μέγιστο κοινωνικό αγαθό που είναι η παιδεία όχι απλώς μειώνονται, καταβαραθρώνονται, οι καθηγητές μειώνονται, τα σχολεία είναι σε άθλια κατάσταση και έρχεται ο από μηχανής θεός και «λύνει» το θέμα δίνοντας το «τυράκι» ότι η παροχή είναι δωρεάν για τον μαθητή.

Με αυτή την παρέμβαση βλέπουμε εικόνες από το μέλλον. Πλήρης απαξίωση δημοσίων αγαθών – παιδεία – υγεία – κλπ και κερδοσκοπικές εταιρείες, από τα δικά μας χρήματα να κάνουν «φιλανθρωπίες».

Η συνταγή γνωστή: υποχρηματοδότηση, απολύσεις, απαξίωση φορέων που παρέχουν δημόσια αγαθά και βεβαίως Μ.Μ.Ε και λοιπά παπαγαλάκια να βάζουν πλάτη.

Το κακό για μας είναι ότι και η Δημοτική Αρχή βάζει πλάτη και μάλιστα με υπερηφάνεια όπως εξαγγέλλει.

Ο κ. Δήμαρχος στην τοποθέτηση του είπε ότι βεβαίως είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας  ΣΔΙΤ, ΜΚΟ κλπ, αποκρύπτοντας βέβαια την συνεχή υποβάθμιση των Δημοσίων αγαθών και που σκοπεύουν τέτοια εγχειρήματα.

Κατά τα άλλα μας εγκαλεί όταν λέμε ότι όχι απλώς ανέχεται τα μνημονιακά μέτρα και τις άθλιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά  πρωτοστατεί όπως τώρα, στις συγχωνεύσεις  σχολείων, όταν προσπάθησε να βάλει Κοιν.Σε.Π στους παιδικούς σταθμούς, όταν εκχωρεί στις Μ.Κ.Ο. κοινωνικό έργο, που άνετα θα μπορούσε να στηρίξει ο Δήμος μας μόνος του.

Είναι λοιπόν σαφές ότι προετοιμάζεται ένα ανοσιούργημα αν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά όλοι οι φορείς, γονείς – εκπαιδευτικοί – μαθητές  – δημοτικές παρατάξεις – ενεργοί  πολίτες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.