Αναπαράσταση απόσταξης τσικουδιάς!




(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ “Η ΚΡΗΤΗ”)

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Άλσος Υμηττού Αργυρούπολης (πατητήρι), θα ξεκινήσουμε από το πρωί στις 8 την: ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ!!!
Ελάτε να δείτε από κοντά πώς θα στηθεί το Ρακοκάζανο για να αποσταχθούν τα στράφυλα!
Κάθε χρόνο Οκτώβρη ή Νοέμβρη γίνεται η απόσταξη της τσικουδιάς (ρακής). Πρώτη ύλη είναι τα στράφυλα, ό,τι δηλαδή απέμεινε από τα σταφύλια, μετά το Πάτημα για την παραγωγή κρασιού. Οι φλοιοί των σταφυλιών, τα κουκούτσια (γίγαρτα) ενώ περικλείεται και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου).
Τα στράφυλα φυλάσσονται για αρκετό καιρό (τουλάχιστον ένα μήνα) σε πλαστικά δοχεία για να «ωριμάσουν» (να γίνει η ζύμωση). Στη συνέχεια τοποθετούνται σε χάλκινο καζάνι που κλείνει με καπάκι και καταλήγει στο νουλά και θα γίνει επίχρισμα, δηλαδή σφράγισμα στην ένωση με ζύμη για τυχόν απώλειες ατμού. Ο νουλάς περνάει από δοχείο με κρύο νερό που βοηθάει να υγροποιηθεί η ρακή και να τρέξει στο λαήνι. Κάτω από το καζάνι ανάβει φωτιά και ξεκινούν τα «Καζανέματα».
Η απόσταξη γίνεται αργά με χαμηλή φωτιά.
Η πρώτη ρακή (πρωτόρακη), περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος και γι`αυτό ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνεται.
Η αποθήκευση της τσικουδιάς πρέπει να γίνεται σε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία και όχι σε πλαστικά. Διατηρείται άριστα και στο ψυγείο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.