Tάσος Ταστάνης:”Η δημόσια παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες, βρίσκεται στο χειρότερo σημείο εδώ και αρκετά χρόνια”




Ξεκίνησε σήμερα με τεράστια και πάλι προβλήματα η νέα σχολική χρονιά. Η δημόσια παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες, βρίσκεται στο χειρότερo σημείο εδώ και αρκετά χρόνια. Οι βάναυσες μνημονιακές πολιτικές με την δρομολογημένη συνεχόμενη μείωση χρηματοδότησης, κατέστησαν την ελληνική παιδεία στην τελευταία θέση της Ευρώπης.
Η συγκυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου συνεχίζει ασταμάτητα το καταστροφικό της έργο, πλήττοντας καίρια τόσο την δημόσια παιδεία, αλλά και ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.
Οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις σχολείων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Γλυφάδας, οι ελλείψεις σε υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις, η απουσία και της στοιχειώδους φύλαξης με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, οι μεγάλες περικοπές στις πιστώσεις για τη συντήρηση και τη θέρμανση των σχολικών μονάδων, είναι μόνο ένα μέρος από τα ουσιαστικά προβλήματα που συνθέτουν και φέτος ένα ζοφερό τοπίο για τα σχολειά μας.
Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, ακόμα και μετά από 15 μέρες από την επίσημη έναρξη λειτουργίας τους, στην ουσία υπολειτουργούν, αναλογικά με την δυναμικότητά τους. Αλλά ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση κάλυψης της μέγιστης λειτουργίας τους, που εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει πλέον των δυο μηνών, θα αποκλείσουν για άλλη μια φορά, πάνω από 400 παιδιά, αφήνοντας έκθετες πολλές οικογένειες.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (τα διαχρονικά υπεύθυνα κόμματα για τη σημερινή δραματική κατάσταση της Παιδείας μας), μέσα από λογιστικούς λογαριασμούς κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το Δημόσιο Σχολείο είναι πολυτέλεια, γι΄αυτό και πασχίζουν να συρρικνωθεί.
Το «νέο Λύκειο», που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από πέρυσι, δείχνει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις τους. Ελάχιστη γενική παιδεία και ουσιαστική μόρφωση, αλλεπάλληλες σκληρές εξεταστικές δοκιμασίες, κατάταξη και ταξινόμηση παιδιών, εκπαιδευτικών και σχολείων. Μόνο στην περσινή Α΄ Λυκείου που εφαρμόστηκε ως τώρα, η αύξηση των μετεξεταστέων, ιδίως σε υποβαθμισμένες οικονομικά περιοχές, ήταν δραματική. «Νέο Λύκειο» σημαίνει λιγότεροι νέοι στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο, και περισσότεροι στη φτηνή και πρόωρη κατάρτιση, στη μαθητεία και στην εκμετάλλευση της εργοδοσίας. Με δυο λόγια, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μετατρέπει τους πιο φτωχούς «αποτυχημένους» σε επίπεδο μορφωτικό, οικονομικά εκμεταλλεύσιμους, κοινωνικά αδύναμους και πολιτικά χειραγωγήσιμους.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αδιαφορήσει πλήρως για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων της πόλης μας που οδήγησαν σε τεράστια οικονομική επιβάρυνση το ολοένα και μικρότερο λαϊκό εισόδημα. Ανάλογη όμως ευθύνη έχει και η νέα δημοτική αρχή, δεδομένου ότι αποτελεί συνέχεια της παράταξης του κ. Βαρβιτσιώτη που στήριξε την πολιτική του κ. Κόκκορη και την αναλγησία των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Και οι δυο τους συναίνεσαν στην πρόσφατη συγχώνευση σχολικών μονάδων όπως του 3ου με το 18ο δημοτικό σχολείο, στη συρρίκνωση του ΕΠΑΛ Γλυφάδας, που άφησε στον αέρα αρκετούς μαθητές, στην ουσιαστική υπολειτουργία ή κατάργηση των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, στην κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, στην απόλυση των σχολικών φυλάκων, ενώ αδιαφόρησαν πλήρως για την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των σχολείων της πόλης μας.

Για να είναι γόνιμη και αποδοτική για τα παιδιά μας η νέα σχολική χρονιά δεν χρειάζονται ευχές και κούφια λόγια.
Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια της μαθητικής κοινότητας,
ώστε με την ουσιαστική συμπαράσταση του δήμου μας,
να αγωνισθούμε για:
• Την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότησή της.
• Την ουσιαστική μόρφωση σε σύγχρονο σχολείο για όλους τους μαθητές, χωρίς ταξικούς φραγμούς.
• Τη σταθερή, μόνιμη και με αξιοπρεπή αμοιβή εργασία για τους εκπαιδευτικούς.
• Την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των σχολικών μονάδων της πόλης μας.
• Την πλήρη κάλυψη όλων των δαπανών για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων.
• Την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων.
 Την κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό και την ίδρυση νέων παιδικών σταθμών που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των παιδιών της πόλης μας, παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και χωρίς τροφεία/δίδακτρα για ανέργους και χαμηλόμισθους.

Η δημοτική μας κίνηση «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και οι εκλεγμένοι δημοτικοί μας σύμβουλοι θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα αυτό.
Αντιπροσωπεία της δημοτικής μας κίνησης με επικεφαλής τους δημοτικούς συμβούλους Τάσο Ταστάνη και Ειρήνη Βαγγελάτου παραβρέθηκαν στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στο 1ο Λύκειο και Γυμνάσιο Γλυφάδας. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο επικεφαλής της δημοτικής μας κίνησης Τάσος Ταστάνης, ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους καθηγητές, μαθητές και τους γονείς τους, καλή και αποδοτική σχολική χρονιά καλώντας τους να αγωνισθούμε όλοι μαζί για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολειά μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ,
ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

ΓΛΥΦΑΔΑ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.